Oljekatastrofer

- Ingen garanti mot storulykke i Norge

Følsomt utenfor Lofoten: Heller ikke Ap-statsråd Hanne Bjurstrøm kan garantere mot oljekatastrofe. Foto: Scanpix
Følsomt utenfor Lofoten: Heller ikke Ap-statsråd Hanne Bjurstrøm kan garantere mot oljekatastrofe. Foto: Scanpix

Nå bekrefter også en Ap-minister at det ikke er noen garanti ved oljeboring utenfor Lofoten mot en oljekatastrofe som den i Mexicogolfen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen?

* Regjeringen fikk 15. april ekspertråd om mulige miljøvirkninger av den framtidige forvaltningen av Lofoten og Vesterålen.

* Rådene sendes på høring og vil sammen med reaksjonene danne grunnlaget for den reviderte forvaltningsplanen som Stortinget får i løpet av året.

* Utvinning eller vern av de fiskerike områdene er regjeringens vanskeligste sak og har sprengkraft i seg til å velte trepartisamarbeidet. SV godtar ikke annet enn permanent vern og motsetter seg en konsekvensanalyse etter fasen med innhenting av kunnskap.

* Arbeiderpartiet har ikke tatt stilling, og statsminister Jens Stoltenberg sier at all kunnskap skal på bordet før det fattes noe vedtak.

* Det er trolig flertall på Stortinget for forsiktig utvinning av de lovende områdene Nordland VI og VII og Troms II. Derfor er det viktig for SV å få stanset saken i regjering.

* Motstanderne frykter at en konsekvensanalyse vil føre til åpning. En analyse vil ta mange år å gjennomføre. (©NTB)

(ABC Nyheter): Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Arbeiderpartiet) bekreftet i Stortinget mandag kveld at også Norge kan oppleve en oljekatastrofe lik den pågående i Mexicogolfen.

- Det er viktig å erkjenne at man aldri kan garantere at en storulykke ikke kan oppstå.

Det sa Bjurstrøm i en interpellasjonsdebatt reist av KrF-leder Dagfinn Høybråten - kvelden før tre statsråder i dag deltar på en stor høring om oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

Les også: – Ulykke kan gi oljesøl fra Bodø til Tromsø

Til nå har det i hovedsak vært SV av regjeringspartiene som har advart mot slike utsikter - ikke minst i forhold til diskusjonen om de fiskerike områdene i Barentshavet og utenfor Lofoten.

Følg debatten i Svolvær her.

Forebygging først

Bjurstrøm understreker imidlertid at hovedfokuset i spørsmålet om Norge er rustet til å håndtere en oljekatastrofe, må være å forebygge en slik katastrofe.

Hun forteller at myndighetene følger utviklingen i Mexicogolfen nøye, for å lære mest mulig.

- Det vil bli igangsatt et eget samordnet myndighetsarbeid for oppfølging av ulykken i Mexicogolfen i forbindelse med oppdateringen av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, sa hun til Stortinget.

Hvordan er vi rustet?

Utgangspunktet for debatten i Stortinget, var Dagfinn Høybråtens spørsmål om hvordan Norge er rustet til å håndtere en oljekatastrofe, og hva vi kan lære av katastrofen utenfor kysten av USA, der det daglig renner ut 5000-25.000 fat olje rett i havet.

- Selv de største teknologioptimistene har fått noe å tenke på etter ulykken i Moxicogolfen. De som kjemper for en rask åpning for oljeleting i våre mest sårbare kystnære gyteområder for fisk, har en tøff jobb foran seg etter det som har skjedd, sa Høybråten i debatten.

Les også: Mindre olje enn antatt.

Tre kjappe på Gullfaks

Høybråten påpekte også at parallelt med og i skyggen av ulykken i Mexicogolfen, ble Gullfaks C-plattformen evakuert 19. mai på grunn av fare for gassutblåsing.

- Det tok Statoil en uke å få kontroll over trykksituasjonen i brønnen. Dette er det tredje tilfellet av alvorlige hendelser på under et halvt år ved Gullfaks C-plattformen, sa Høybråten.

Rokker ikke Høyre

Partiet Høyre rammes ikke av Høybråtens spådom om at trøbbel for dem som ivrer for rask åpning utenfor Lofoten.

Ifølge deres stortingsrepresentant Siri A. Meling er ulykken i Mexicogolfen en påminnelse om at all aktivitet er forbundet med risiko, men at den største risikoen utenfor Lofoten er skipstrafikken.

- I Norge har vi andre krav, sa Meling om tekniske sikringskrav til oljeinstallasjoner.

Hun viser til at Det Norske Veritas har gjennomgått 23 hendelser i Mexicogolfen de siste 20 årene, og konkluderte med at de fleste ikke kunne skjedd i Norge.

- Høyre mener vi kan balansere en bærekraftig olje- og gassvirksomhet mot miljøhensyn, fiskeriinteresser og reiseliv, slo Meling fast.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus