- Vi er ikke «verstinger»
Nå skal klimaavtalen reddes i Bonn. Men den nye, norske forhandlingslederen vil ikke endre den norske strategien.
(ABC Nyheter): Mandag begynner neste runde i FNs klimaforhandlinger i Bonn i Tyskland. Der skal forhandlerne plukke opp bitene etter fiaskoen i København i desember i fjor.
Aud Lise Norheim er ansatt som Norges nye forhandlingsleder, og tyvstarter jobben som «lærling» i Bonn.
I klimaforhandlingene er Norge alliert med andre industriland utenfor EU, i den løst organiserte «Umbrella Group».
Her sitter blant annet Australia, Canada, USA, Ukraina, Russland og Japan, land som ikke er kjent for sine store, konstruktive bidrag til å kutte i utslippene eller få på plass forpliktende, internasjonale avtaler på klimafeltet.
- Er Norge dermed medlem av «verstingklubben»?
- Hvis dette er en «verstingklubb», er det godt å få inn en «besting». Vi snakker med alle grupperinger, vi, men ved å være med i denne gruppen har vi en ekstra mulighet for å påvirke dem. Det er en viktig gruppe å snakke med, sier Norheim.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenVil sende pasninger
Hun skryter av hva den norske delegasjonen til klimaforhandlingene har utrettet så langt, og ser ingen vits i å endre kursen radikalt i forhold til forgjengeren, nåværende arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.
I og med at Norheim ikke har begynt i jobben ennå, vil hun ikke komme med store, forpliktende programerklæringer. Men hun tror Norges linje, med å være brobygger mellom i- og u-land, tilrettelegger og forslagsstiller, er konstruktiv.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen- Jeg tror Norge kan ha en viktig rolle i å «sende pasninger». Vi er ingen stormakt, men et rikt land med innflytelse og tillit hos både rike og fattige land. Vi kan forsøke å komme med konstruktive, nytenkende forslag, og ha en selvstendig rolle. Samtidig er det viktig at Norge finner noen sektorer der vi kan bidra mer. Rollen Norge har hatt i forhandlingene om å redusere klimautslipp fra skog er viktig, sier Norheim.
Artikkelen fortsetter under annonsen- FN må ha ledelsen
Etter forhandlingsfadesen i København har flere pekt på at FNs forhandlingsregime er tungrodd, og at klimaproblemet bør løses i andre fora. Det tror ikke Norheim.
- Jeg har tro på at FN må ha ledelsen. Mye av utfordringen blir å skape større tillit mellom i- og u-land. Man kan ikke flytte forhandlingene til for eksempel G20, og late som om bare rike land betyr noe. Hvis man ikke tar hensyn til alle, og spesielt til de store, utviklende landene som Brasil, Kina, India og Sør-Afrika, kommer man ikke videre, mener Norheim.
- Det virker som om København-toppmøtet fikk problemer fordi man ikke snakket tilstrekkelig sammen på forhånd. Da blir utgangspunktet ofte surt. Man må skape mye mer reell dialog.
Åpen linje
Norheim ser heller ingen grunn til å endre på den tidligere sjefens åpenhetslinje, verken overfor sivilsamfunn eller media. Norge er en av svært få nasjoner som har en representant for det sivile samfunn som fast medlem av sin delegasjon til klimaforhandlingene, og som hjelper både media og organisasjoner med sitt arbeid.
Artikkelen fortsetter under annonsenSamtidig vil Norheim se klimaforhandlingene i sammenheng med forhandlingene om biologisk mangfold, som skal foregå i Nagoya i Japan i oktober.
- Det er viktig å se disse problemene i sammenheng, de forsterker hverandre og henger sammen. Akkurat hvordan vi skal gjøre det må jeg komme tilbake til når jeg har begynt i jobben, men det må være en samordning her, mener Norheim.
Kan ikke alle detaljene
- Jeg kommer aldri til å lære meg alle detaljene om klima, men dette dreier seg om maktforhold og strukturer i verden. Det er innen diplomatisk erfaring og internasjonal politikk jeg har min styrke, sier Aud Lise Norheim.
Og Norheim er ingen nykommer når det gjelder diplomati og internasjonal politikk.
Hun har arbeidet for utenrikstjenesten siden 1985, og har vært ambassadør i Bangladesh og Libanon.
I tillegg har hun vært utstasjonert på de norske ambassadene i Italia, Syria og Sør-Afrika.
- Klimaforhandlingene dreier seg om maktforhold, forholdet mellom rike og fattige deler av verden, og forhold mellom ulike stater. Da jeg søkte denne jobben var det med bakgrunn i at jeg har kunnskaper og erfaringer om dette. Så er det godt å vite at jeg vil få et forhandlingsteam som gjør en veldig bra jobb, og er mer eksperter på klima enn hva jeg er, sier Norheim.
Aud Lise Norheim begynner i arbeidet som norsk forhandlingsleder til klimaforhandlingene 1. juli 2010.