SV vil ikke forby hijab på skolen

MOT FORBUD: SV og partileder Kristin Halvorsen går mot et forbud mot hijab i skolen. Foto: Scanpix.
MOT FORBUD: SV og partileder Kristin Halvorsen går mot et forbud mot hijab i skolen. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV vil ikke at læreren skal ta affære hvis småjenter plutselig en dag dukker opp med hijab i klasserommet. Partiet vil ikke bruke lovverket for å stanse en utbredelse av religiøse hodeplagg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hijab er for voksne, og det er en uting at religiøse plagg brukes av stadig yngre. Det skal imidlertid ikke bekjempes med lov, men debatt, sier partileder Kristin Halvorsen til NTB. Heldekkende plagg som burka og nikab oppfatter SV som kvinneundertrykkende, og de vil ikke bli godtatt på skolen.

Halvorsen mener at læreren ikke skal ta dette direkte opp med de elevene det gjelder, heller ikke gjøre det til et tema i klassen at noen dukker opp med hijab i timen.

– Læreren må prøve å skaffe seg oversikt over situasjonen, blant annet finne ut om bruken av hijab er et resultat av press hjemmefra. Kanskje læreren bør snakke med andre, eventuelt ta kontakt med foreldrene, men ikke i form av noen bekymringsmelding, sier hun.

Den tredje vei

SVs landsstyre vedtok søndag det partiet kaller en integreringspolitisk plattform. Gjennomgangstonen i dokumentet er at dialog og informasjon er redskapene når tradisjonelle norske verdier og måter å gjøre ting på, utfordres av innvandrerkulturer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV såkalte tredje standpunkt er et forsøk på å bygge bro over to motstridende syn på integreringspolitikken. På den ene siden er dem som vil at innvandrere skal bli mest mulig som nordmenn, og på den andre står dem som er tilhengere av full frihet for særpreg og levemåter, også når de går på tvers av grunnleggende fellesverdier.

– Vi har formulert en tredje vei for det flerkulturelle Norge, der verdier som likestilling, demokrati og ytringsfrihet skal gjelde alle, uten unntak. Men det forplikter dem som nyter godt av disse rettighetene. Vi skal være én nasjon med felles, ufravikelig verdier. Mangfold er i seg selv en verdi, sier Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rett til barndom

Partilederen understreker at unger har rett til en barndom, uten å bli brukt for å flagge foreldrenes og de voksnes sympatier og tilhørighet.

– Vi skal være romslige når det gjelder å godta religiøse uttrykksformer. Men hijab for småjenter er ikke vanlig selv i muslimske land. Det handler om kontroll, og derfor er det ikke ønskelig at dette skal bre om seg i Norge. Jentene skal selv ta valget når de blir store nok, sier Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utstyrt med sin nye integreringspolitiske plattform skal SV først og fremst ta kampen opp mot Frp.

– Denne debatten har i altfor lang tid foregått på Frps premisser. Vi må få hele dette sakskomplekset ut av Frp-fella, sier partilederen.

SV går blant annet inn for at religiøse plagg eller symboler skal godtas i offentlige yrker som dommer, politi eller annen offentlig tjenestemann. Dette standpunktet deles ikke av Ap og Sp og er følgelig ikke rødgrønn regjeringspolitikk.

SV vil også starte opp imamutdanning ved norske læresteder i dialog med muslimske miljøer. Halvorsen finner ikke det urimelig, ettersom islam er en del av det norske samfunnet og må gis mulighet til utfoldelse. (©NTB)