Fanger opp 1.000 fat olje om dagen

Oljen har nådd kysten av Louisiana, der den får store konsekvenser for dyrelivet. Samtidig fortsetter store mengder olje å lekke ut i havet. Foto: Scanpix
Oljen har nådd kysten av Louisiana, der den får store konsekvenser for dyrelivet. Samtidig fortsetter store mengder olje å lekke ut i havet. Foto: Scanpix

BP har begynt å fange opp noe av oljen som lekker ut i Mexicogolfen, etter at en undervannsrobot klarte å montere en hette over oljeledningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hetten klarer å fange opp anslagsvis 1.000 fat om dagen, ifølge den amerikanske kystvakten. Men utslippet fra den ødelagte oljebrønnen er på opptil 19.000 fat om dagen.

Men ingeniørene arbeider med å øke mengden som blir fanget opp av hetten, som pumper oljen opp i tankskip.

BP varsler derimot at det vil ta to dager å fastslå hvor mye olje som fanges opp av hetta som nå trukket ned over en rørledning på havbunnen.

– Jeg håper vi kan fange over 90 prosent av lekkasjen. Jeg tror det er mulig med denne modellen, sier sjefingeniør Doug Suttles til CBS tidligere i dag, etter at BP ved hjelp av en undervannsrobot har klarte å montere en hette over den ødelagte oljeledningen på bunnen av Mexicogolfen.

Hetten fungerer som en omvendt trakt, og skal etter planen samle opp oljen som strømmer ut av rørledningen og pumpe den opp i tankskip.

Det vil ta opp til et halvt døgn å fastslå om forsøket har lyktes eller ikke.

Se oljekatastrofens ødeleggelser i bilder

Rasende Obama

President Obama tar nå til motmæle mot kritikken om at han og hans administrasjon har vært handlingslammet og ikke har vist nok følelser i forbindelse med utslippskatastrofen.

Les også: Obama rasende over oljekatastrofen

I et TV-intervju påpeker han at det ikke fører til noe å skrike og bære seg, selv om det nå kommer ferske bilder fra katastrofeområdet som viser hjelpeløse sjøfugler som er badet i tjukk olje langs kysten av Louisiana.

– Jeg skulle gjerne brukt mye av tiden min til å skrike og rope på folk, men det er ikke derfor jeg har fått denne jobben. Jobben min nå er å løse dette problemet, sa han til Larry King på CNN.

– Men jeg er rasende over hele situasjonen. Her dreier det seg om at noen ikke tenkte gjennom konsekvensene av det de gjør, la han til.

Krise etter krise

Obama har de siste ukene fått den ene krisen etter den andre i fanget i tillegg til oljekatastrofen. Blant sakene er angrepet på konvoien med hjelpesendinger til Gaza, den spente situasjonen mellom Nord- og Sør-Korea og problemene med økonomien.

For igjen å vise at han er dypt involvert, reiser Obama for fjerde gang til de hardt rammede kystområdene langs golfkysten.

Millioner av fat

Over 75 millioner liter råolje har lekket ut i Mexicogolfen etter den ukontrollerte utblåsningen som startet etter eksplosjonen på riggen Deepwater Horizon 20. april. Elleve personer mistet livet, og plattformen sank i havet.

En rekke forsøk på å stanse lekkasjen har endt i fiasko. BPs administrerende direktør Tony Hayward har innrømmet at selskapet ikke var tilstrekkelig forberedt på en katastrofe av slike dimensjoner, og at de ikke hadde verktøyet som krevdes for å hanskes med situasjonen.

Opprydding

Oppryddingen av oljesølet pågår for fullt langs strendene i de rammede delstatene. Ifølge myndighetene kommer oljen fra utslippet til å nå strendene i det vestlige Florida i slutten av uken.

Et forskningssenter offentliggjorde torsdag datasimuleringer som viser at oljen kan runde sørspissen av Florida og ramme strendene langs vestkysten av delstaten og deretter hele østkysten av USA og Atlanterhavet innen få måneder.

Minst 200 kilometer av Louisianas sårbare kystlinje er nå rammet, og stadig flere fugler og dyr blir funnet i hjelpeløs tilstand i sjøen eller sumpene med olje i pelsen eller fjærene. (©NTB)

Personvernpolicy