Meny

Smurte oljemyndighetene

President og styreleder i BP America, Lamar McKay. Foto: AFP PHOTO / Tim Sloan

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeselskapet BP betalte for turer og konferanser for føderalt ansatte som nå må rydde opp etter oljeutslippet i Mexicogolfen.

(ABC Nyheter): Nå truer det verste oljeutslippet i USAs historie strendene i Florida, og BPs renommé ligger i ruiner.

President Barack Obama har gått knallhardt ut mot ledelsen i BP.

Men dokumenter som nettstedet The Hill har fått tilgang til, viser at offentlig ansatte de siste åra har kunne nyte godt av BPs lommebok.

For oljeselskapets regning har tjenestemenn kunne delta på turer til Alaska og konferanser i samme området som nå er rammet av oljesøl.

Verst under Bush

BP betalte også en tur til Alaska for ansatte i Fish and Wildlife Service, med begrunnelsen «vedlikehold av videoovervåkning av isbjørnhi». De fikk også støtte til en isbjørnstudie. Oljeselskapet engasjement i Alaska er svært omstridt.

De ansatte som fikk godene jobbet i innenriksdepartementet, USAs miljøverntilsyn (Environmental Protection Agency) og Departementet for nasjonal sikkerhet.

De fleste av turene ble foretatt mens George W. Bush var president, mens bare to tilfeller av sponsing har funnet sted så langt i Barack Obamas ledertid.

- Alvorlig

Beløpet brukt til smøring av de ansatte er på rundt 60.000 kroner, noe som er beskjedent sammenlignet med millionbeløpene som oljeselskapene gir i valgkampstøtte. Ifølge Center for Responsive Politics ga oljeselskapene over 60 millioner i valgkampbidrag i 2010.

Men kritikere mener smøringen er ekstra alvor når den er rettet mot ansatte i regulerende myndigheter.

- Dersom tjenestemenn blir tildelt noen flotte, eksotiske reiser betalt av den samme oljeindustrien som de skal holde øye med, så representerer det en alvorlig interessekonflikt. Man skaper personlige økonomiske motiver for å behandle et selskap på en god måte, slik at man får fortsette å dra på slike turer, sier Tyson Slucom, sjef for energiprogrammet i organisasjonen Public Citizen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus