Obamas hemmelige drapsmenn

TRENING: Amerikanske spesialstyrker under vinterøvelsen i Nord-Norge 2010. Foto: US Army.
TRENING: Amerikanske spesialstyrker under vinterøvelsen i Nord-Norge 2010. Foto: US Army.

Fredsprisvinner Barack Obama har sluppet hundene løs. Mer enn noen gang før skal spesialsoldatene handle før terroren rammer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Barack Obama kom til makten i januar 2009 ble han hyllet som en dialogens mann. En som satte stille diplomati foran voldelige løsninger. Han ble valgt med et løfte om forandring fra Bush-administrasjonens krigshisseri.

Nå stilles spørsmålet om hvilken forandring han faktisk har levert.

I motsetning til det man skulle tro er Obama-administrasjonen en hyppigere tilhenger av hemmelige operasjoner og likvidasjoner enn Bush noensinne var. Mens Bush snakket med forsvarstoppene har Barack Obama latt sjefene for de hemmeligste avdelingene komme inn i Det hvite hus.

Jemen, Colombia og Filippinene

Oftere enn før blir spesialtrente drapsmenn sendt ut på oppdrag utenfor slagmarkene i Afghanistan og Irak. I Somalia, Jemen, Colombia og på Filippinene har små grupper soldater fra USAs Special Forces Command slått til det siste året.

I dag har avdelinger tilhold i hele 75 land verden over. Ved begynnelsen av 2009 var dette tallet 60. Ifølge Washington Post har Obama også økt budsjettene for Special operationas command betydelig det siste året. Nå rutter spesialstyrkene over et budsjett på 6,3 milliarder dollar. I norske kroner blir det 40 milliarder. Cirka ti milliarder mer enn det samlede norske Forsvaret får tildelt.

Likvidasjoner

Spesialsoldater har fungert som livvakter for Hamid Karzai i Afghanistan. Foto: Scanpix.Spesialsoldater har fungert som livvakter for Hamid Karzai i Afghanistan. Foto: Scanpix.

Spesielt i Somalia er det nå lagt planer for mer bruk av spesialstyrkene. I fjor ble blant annet en mann som ble antatt for å være sjefen for al Qaida i Nord-Afrik likvidert her. Det har lenge vært spekulert i at USA har en hemmelig base sør i landet, men dette har aldri blitt skikkelig bekreftet.

For mange vil det kanskje være overraskende at en president som i fjor fikk Nobels Fredspris benytter seg av disse maktmidlene i så stor utstrekning. Men, som amerikanske medier skriver; det har sine fordeler.

Hemmelige operasjoner utført av nettopp disse styrkene forblir hemmelige. Innad i avdelingene er man klar over at det man gjør ikke skal ende opp i media. Det gir en Demokratisk president som Obama mer spillerom. Samtidig som han får kritikk fra både det ytterste venstre og det ytterste høyre for å gjør for mye eller for lite, kan han oppnå de militære målene han ønsker.

Mer aggressiv enn Bush

En kilde Washington Post har snakket med, som tilhører spesialstyrkene, gir innsikt i hvordan Obama agerer annerledes enn Bush gjorde.

(Saken fortsetter under bildet)

Likvidasjoner av antatte terrorister er en av spesialitetene til US Special Forces. Foto: US Army.Likvidasjoner av antatte terrorister er en av spesialitetene til US Special Forces. Foto: US Army.

- Vi har mye bedre tilgang på presidenten. De snakker mye mindre offentlig, men de gjør mye mer. De er villige til å være mer aggressive raskere. De spør om planer og løsninger, og ber oss komme opp med hva vi kan bidra med, sier kilden.

John O. Brennan er kontraterror-sjef i Det hvite hus. Sist uke kom han med uttalelser som forklarer litt om det vide spillerommet det hemmelige krigerne har under Obama.

- Vi skal ikke bare svare etter at noe har skjedd. Vi skal ta kampen til al Qaida og andre ekstremister der de befinner seg. Om det er i Afghanistan og Irak eller andre steder.

Trening og angrep

I Afghanistan har soldatene utført en rekke av de mest skandalebefengte oppdragene. Foto: Scanpix.I Afghanistan har soldatene utført en rekke av de mest skandalebefengte oppdragene. Foto: Scanpix.

Budsjettøkningen under Obama er på 5,7 prosent. I tillegg til de 6,3 milliardene dollar, er det satt av 3,5 milliarder til uforutsette hendelser. En del av pengene går til opplæring av spesialstyrker i det som blir sett på som interessante land. I Jemen utfører amerikanske spesialstyrker både egne angrep, driver med trening og gjennomfører operasjoner i samarbeid med jemenittiske spesialstyrker.

Selv om spesialstyrkene har fått en sentral plass i det amerikanske regjeringsapparatet er det fortsatt noen som ikke er helt fornøyde. Fortsatt er det sånn at operasjoner som utføres utenfor det som blir regnet som krigssoner må klareres med sivile myndigheter.

I Irak, Afghanistan og Pakistan er ikke det nødvendig, men hvis CIA har et mål i Somalia må man ta runden til Det hvite hus, der Obama selv, eller forsvarsminister Robert Gates avgjør om man skal slå til.

FN er kritisk

FN legger ikke skjul på at de er skeptiske til den amerikanske praksisen, og har stilt spørsmål om det finnes dekning i internasjonal rett for å fortsette som i dag. I de fleste tilfeller vil det holde med et grønt lys fra regjeringen i det aktuelle landet, men i Pakistan og Jemen er det problematisk. Der er stort sett regjeringene positive, men de kan ikke sanksjonere angrep på grunn av motstand i folket. I et land som Somalia finnes det ingen skikkelig regjering, som igjen kompliserer ting.

Samtidig rasler gamle Bush-veteraner med sabelen. De synes det er nærmest utrolig at Obama, som var en sterk kritiker av Bushs’ krigsapparat i større grad enn dem benytter seg av disse styrkene.

- Samtidig som det synes som om de bruker disse operasjonene i mye større grad enn oss, så går de i rette med jussen som legger grunnlaget for praksisen, sier John B. Bellinger III, som var juridisk rådgiver under Bush-administrasjonen.

Personvernpolicy