Får 30 prosent for eldre e-bøker

Nå kan utbudet av norske backlisttitler som e-bok bli større, etter at forfatterne og forleggerne er blitt enige om avtale. (Foto: Scanpix)
Nå kan utbudet av norske backlisttitler som e-bok bli større, etter at forfatterne og forleggerne er blitt enige om avtale. (Foto: Scanpix)

Forfatterne og forleggerne er enige om en e-bokavtale for backlistbøker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): - Vi ble opprinnelig tilbudt en royalty på 15 prosent, vi havnet på 30. Det er jo mye bedre, så vi er ganske fornøyde med avtalen som nå er inngått, sier Anne Oterholm, leder i Den norske Forfatterforening (DnF).

Prøveavtale ut 2012

- Det er en dyr avtale for forlagene, og en veldig god for forfatterne. Vi har strukket oss langt, uttaler Fredrik Nissen, adm.dir. i Gyldendal forlag og med i Forleggerforeningens forhandlingsutvalg.

Avtalen som partene nå har inngått for eldre e-boktitler (såkalt backlist) er en prøveavtale med varighet ut 2012.

- Det er en grei tidshorisont og en erkjennelse av at vi i dag ikke vet mye om hvordan e-markedet for bøker vil utvikle seg i Norge. Ventelig vil vi vite mer om et par år, kommenterer Nissen.

Sats øker med salg

Den inngåtte prøveavtalen tilsier at forfatterne får 28 prosent av de 1000 første solgte eksemplarene og deretter 30 prosent. Avtalen regulerer også at det på enkelte e-bøker ikke utbetales royalty før de har passert et salg på 50.

- Vi har jo gitt noe vi også, kommenterer Oterholm 28-satsen på de første tusen og 0-sats på de første 50.

- Det første som en aksept for forlagenes investeringer i denne prøveperioden, det andre som et bidrag til breddelitteraturen, for å sikre at også titler som ikke selger mye blir tilgjengelige som e-bøker.

Siden det er fri prisfastsettelse på backlistbøker og royalten beregnes utifra en nettopris, vil det variere hva en forfatter får i kroner av en e-bok, men som en pekepinn forteller Oterholm at en butikkpris på 100 kroner vil gi rundt 20 kroner i kasse for forfatteren.

Det er Den norske Forfatterforening, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere og Forleggerforeningen som har fremforhandlet avtalen, som altså gjelder backlist, ikke nye titler.

Nye e-bøker får vente

- Når det gjelder nye titler har vi vært enige om å utsette de forhandlingene, delvis på grunn av at det uoppklarte spørsmålet om moms på e-bøker. På sikt ønsker Forfatterforeningen kollektiv avtale også for nye e-bøker, men foreløpig er det individuelle avtaler som gjelder, sier Anne Oterholm til ABC Nyheter.

Forleggerforeningen håper at en e-avtale også for nye bøker snart vil være på plass, og Nissen antyder at de ønsker en royaltysats på «omtrent samme nivå som for backlist», det vil si rundt 30 prosent.

- Vi må forvente en viss kannibalisering av papirbøkene når e-boksalget kommer skikkelig i gang, og vi har forståelse for at forfatterne er veldig nervøse for piratkopiering. Derfor bør en royaltysats for nye e-bøker ligge på omtrent samme nivå som for backlist, slik at forfatterne ikke taper på e-bøker. De bør ha det samme i kroner for en e-bok som for en papirbok, uttaler Nissen.

Personvernpolicy