Den store kaffemyten

Ingen morgen uten.. Men vi blir ikke noe særlig mer våken av den, viser ny studie. Foto: Scanpix
Ingen morgen uten.. Men vi blir ikke noe særlig mer våken av den, viser ny studie. Foto: Scanpix

Kaffe gjør deg ikke så våken som det myten skal ha det til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): For mange er en god start på dagen ensbetydende med en god kopp svart kaffe. Men skal vi tro den seneste kaffestudien (som ikke dreier seg om kaffen er sunn eller ikke), blir vi ikke noe særlig våkne av den.

Forskere har funnet ut at den såkalte koffeinrusen bare er en reaksjon på kroppens behov for koffein.

Les også: - Mørkbrent kaffe best for magen

Undersøkelsen ble ledet av en proffesor som heter Peter Rogers, ved Universitetet i Bristol sin avdeling for eksperimentell psykologi. Han sier studien bekrefter at kaffedrikkere ikke vinner noen fordeler ved å prioritere en kopp kaffe om morgenen.

- Selv om vi føler oss våkne av kaffe, er det bare koffeinen som bringer oss på et normalt nivå, hevder han overfor Daily Telegraph.

Studien ble foretatt på 379 mennesker. Den viste at kaffedrikkerne faktisk trengte en dose koffein for å bli like opplagte som ikke-kaffedrikkerne.

Les også: Kårer Norges beste kaffekoker

Hver person som deltok i studien fikk ikke lov til å drikke kaffe på 16 timer. Etter det ble de tildelt enten kaffe med koffein, eller koffeinfri for placeboeffekten.

Deretter ble deltakernes oppmerksomhet, hukommelse og årvåkenhet målt av forskerne.

Studien er publisert i journalen Neuropsychopharmacology, og viser altså at det er liten forskjell mellom de som fikk kaffe og de som fikk «falsk» kaffe.

Les også: Kaffe kan lindre nakke- og skuldersmerter

Personvernpolicy