Meny

Dårligst tenner i nord

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Befolkningen i Nord-Norge går sjeldnest til tannlegen, men har samtidig flest tannlegebesøk på grunn av akutte problemer.

Befolkningen i Nord-Norge har dårligere tannhelse en folk i resten av landet. Dette skriver SSB i en analyse. Tall fra levekårsundersøkelsen i 2008 viser at det ikke bare er tennene det gjelder. Nordlendinger har gjennomgående dårligere helsetilstand enn befolkningen i resten av landet.

Mens åtte prosent av befolkningen over 21 år i hele landet har dårlig eller svært dårlig tannhelse, gjelder dette 11 prosent i de tre nordligste fylkene,

Best tenner har de som bor i Agder-fylkene, Rogaland og Vestlandet.

I tillegg til å ha dårligere tannhelse, går nordlendingene sjeldnere til tannlegen. 37 prosent hadde i 2008 ikke besøkt tannlegen de siste 12 månedene. Det gjennomsnittlige tallet for resten av landet er 25 prosent.

I tillegg hadde 17 prosent i de tre nordligste fylkene ikke vært hos tannlegen på mer enn to år. Til sammenligning gjelder det for 11 prosent av befolkningen i resten av landet.

SSB skriver at det er grunn til å tro at tilbudet i den private tannhelsetjenesten er en viktig årsak til at folk i nord går sjeldnere til tannlegen. De tre nordligste fylkene har dårligst dekning i hele landet, og aller tynnest i rekkene er det i Finnmark.

Men samtidig er det beboere i Nordland, Troms og Finnmark som oftest kontakter tannlege med akutte tannproblemer. I gruppen over 21 år var det 25 prosent som hadde vært i kontakt med tannlege for akutte problemer de siste 12 månedene. Tallet for resten av landet er 22 prosent.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus