Dårligst tenner i nord

Befolkningen i Nord-Norge går sjeldnest til tannlegen, men har samtidig flest tannlegebesøk på grunn av akutte problemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Befolkningen i Nord-Norge har dårligere tannhelse en folk i resten av landet. Dette skriver SSB i en analyse. Tall fra levekårsundersøkelsen i 2008 viser at det ikke bare er tennene det gjelder. Nordlendinger har gjennomgående dårligere helsetilstand enn befolkningen i resten av landet.

Mens åtte prosent av befolkningen over 21 år i hele landet har dårlig eller svært dårlig tannhelse, gjelder dette 11 prosent i de tre nordligste fylkene,

Best tenner har de som bor i Agder-fylkene, Rogaland og Vestlandet.

I tillegg til å ha dårligere tannhelse, går nordlendingene sjeldnere til tannlegen. 37 prosent hadde i 2008 ikke besøkt tannlegen de siste 12 månedene. Det gjennomsnittlige tallet for resten av landet er 25 prosent.

I tillegg hadde 17 prosent i de tre nordligste fylkene ikke vært hos tannlegen på mer enn to år. Til sammenligning gjelder det for 11 prosent av befolkningen i resten av landet.

SSB skriver at det er grunn til å tro at tilbudet i den private tannhelsetjenesten er en viktig årsak til at folk i nord går sjeldnere til tannlegen. De tre nordligste fylkene har dårligst dekning i hele landet, og aller tynnest i rekkene er det i Finnmark.

Men samtidig er det beboere i Nordland, Troms og Finnmark som oftest kontakter tannlege med akutte tannproblemer. I gruppen over 21 år var det 25 prosent som hadde vært i kontakt med tannlege for akutte problemer de siste 12 månedene. Tallet for resten av landet er 22 prosent.

Personvernpolicy