Slitne, men lykkelige norske Gaza-aktivister

De norske aktivistene Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi er slitne, men lykkelige. Foto: Freegaza/Scanpix
De norske aktivistene Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi er slitne, men lykkelige. Foto: Freegaza/Scanpix

De tre norske Gaza-aktivistene som landet i Istanbul natt til torsdag, sier de er slitne, men lykkelige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har sittet i flyet i og fra Tel Aviv i tolv timer siden fangetransporten fra fengselet. Denne var også under enhver kritikk, sa Espen Goffeng (38), Randi Kjøs (58) og Nidal Hejazi (26) samlet til Dagbladet da de ankom den tyrkiske storbyen.

De tre nordmennene slo fast at de var slitne, men lykkelige over å endelig være fremme.

Goffeng og Hejazi hadde ikke fått verken mat eller drikke under den lange transporten. Kjøs fortalte hun hadde fått litt mat.

– Men det ble servert på en svært nedverdigende måte, sa hun.

Låne mobil

De tre ble fratatt sine mobiltelefoner etter at de ble pågrepet av de israelske styrkene som bordet hjelpekonvoien på vei til Gazastripen mandag.

– Nå skal de først få låne min mobiltelefon slik at de kan få ringt til sine kjære i Norge. Deretter samler vi trådene og legger en plan for det videre løpet, sa ambassadesekretær Erik Nestås Mathisen til NTB natt til torsdag.

Flere fly

I alt 527 aktivister fra konvoien som fraktet hjelpesendinger til Gaza, skal ha forlatt Israel med flere fly i løpet av onsdagen.

– Det store flertallet tok fly til Tyrkia, mens resten tok et fly fra Ben Gurion-flyplassen til Hellas, sier en talsmann for det israelske utenriksdepartementet.

De tre nordmennene ankom Istanbul sammen med over 400 andre aktivister, ifølge nyhetsbyrået AFP.

De fleste av dem er tyrkere, men det var også svensker, briter, nederlendere og spanjoler om bord på de tre flyene som landet natt til torsdag. I tillegg hadde flyene med levningene av de ni aktivistene som ble drept under bordingen av konvoien.

Rød løper

Ifølge VG Nett ble aktivistene tatt imot på flyplassen på en 150 meter lang rød løper der det vanket klemmer fra pårørende og politikere.

– Noen viser v-tegnet, mens andre er rullet inn i flagg. Det er gledesscener og velkomstscener, rapporterte VGs journalist fra flyplassen.

Det ble også kjørt fram et titall ambulanser som fordelte seg på to av flyene.

Lang hjemreise

Nordmennenes pressekontakt Georg Morland opplyser til NTB at trioen etter planen kommer hjem til Norge med et fly som skal lande klokken 11.15 torsdag formiddag.

– Vi tar sikte på å innkalle til en pressekonferanse på Gardermoen kort tid etter det, sier Morland.

Han snakket natt til torsdag med Kjøs og kan fortelle følgende:

– De er svært lettet over å ha kommet seg ut av Israel. De har det etter forholdene bra, men er svært slitne og dypt frustrert over den behandlingen de har vært utsatt for.

Demonstranter

Nestås Mathisen forteller at det er stor oppmerksomhet rundt flyene med aktivistene i Tyrkia. Tidligere onsdag landet et fly med to sårede konvoideltakere, en tyrker og en ire, ved en militærflyplass i landet.

I sentrum av Istanbul hadde mange mennesker samlet seg onsdag kveld, mens andre valgte å reise til flyplassen for å ta imot dem som har sittet fengslet i Israel.

– Noen av dem er pårørende, mens andre er demonstranter, fortalte Nestås Mathisen.

Han opplyste at tyrkiske myndigheter skulle sørge for overnatting for de tre nordmennene. De ville også få tilbud om legetilsyn. (©NTB)

Personvernpolicy