- Ville bli martyrer

Dette stillbildet fra en video viser israelske kommandosoldater idet de border et tyrkisk fartøy på vei til Gaza med nødhjelp 31. mai. Foto: Scanpix/EPA.
Dette stillbildet fra en video viser israelske kommandosoldater idet de border et tyrkisk fartøy på vei til Gaza med nødhjelp 31. mai. Foto: Scanpix/EPA.

Tre av de fire tyrkerne som ble drept i Israels angrep mot skipene med nødhjelp på vei til Gaza var muslimer som ønsket å bli «martyrer», sier slektninger og venner onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Navnene på ofrene har ikke offisielt blitt offentliggjort, men medier har onsdag identifisert dem som fire menn, alle involvert i islamske bevegelser eller veldedige organisasjoner.

En av dem, Ali Haydar Bengi, ble beskrevet som en 39 år gammel firebarnsfar som studerte ved universitetet Al-Azhar i Egypt, et kjent islamsk lærested. Han drev en telefonreparasjonsforretning i Diyarkbakir, sørøst i Tyrkia.

Ønsket å reise til Palestina

Bengi «hjalp de fattige og undertrykte. I flere år ønsket han å reise til Palestina. Og han ba hele tiden om å bli en martyr», sier Bengis kone, Saniye, til dagsavisen Vatan.

- Før han la ut på reisen sa han at han ønsket å bli en martyr. Han ønsket inderlig å bli en martyr, sier Bengis venn, Sabir Ceylan, til avisen Milliyet.

Et annet offer, Ali Ekber Yaratilmis (55), ble beskrevet som en pensjonert arbeider fra Ankara. Han var far til fem og arbeidet som frivillig for Stiftelsen for humanitær bistand (IHH), en tyrkisk islamsk veldedig organisasjon som står i spissen for en kampanje mot blokaden av Gaza.

- Han viet sitt liv til veldedig arbeid. Det var derfor han var ombord i skipet. Han sa alltid at han ønsket å bli en martyr, sier en venn, Mehmet Faruk Cevher, til dagsavisen Sabah.

Familiefar

Det tredje offeret, den pensjonerte ingeniøren Ibrahim Bilgen (61), var far til seks og en tilhenger av det Islamske Lykksalighetspartiet i den sørøstlige byen Siirt, melder nyhetsbyrået Anatolia.

- Han var en eksemplarisk mann, en eksemplarisk filantrop. Det er derfor martyriet passet ham godt. Allah ga ham den død han ønsket, sier Bilgens svigerbror Nuri Mergen til Anatolia.

Vatan identifiserte det fjerde offeret som IHH-aktivisten Muharrem Kocak.

Det meste av blodsutgytelsen mandag skjedde på et skip med tyrkisk flagg, Mavi Marmara, som hadde med seg hundrevis av Palestina-aktivister fra omkring 30 land, de fleste av dem tyrkere.

Måtte ty til maktbruk

Den israelske hæren sier kommandosoldatene måtte ty til maktbruk etter at de ble angrepet med kjepper og stukket så snart de landet på dekk.

Arrangørene av den såkalte «Frihetsflåten» avviser militærets versjon av begivenhetene, og sier soldatene åpnet ild straks de landet på dekk.

Personvernpolicy