Gaza-nordmennene lettet over kontakt med omverdenen

Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi fotografert på Kypros før ombordstigning på et av skipene som natt til mandag ble bordet av den israelske marinen. De tre nordmennene kan kanskje komme hjem onsdag. Foto: Freegaza / Scanpix
Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi fotografert på Kypros før ombordstigning på et av skipene som natt til mandag ble bordet av den israelske marinen. De tre nordmennene kan kanskje komme hjem onsdag. Foto: Freegaza / Scanpix

De tre nordmennene fra Gaza-konvoien er medtatte, men ved godt mot. De er ikke siktet for noe og kan komme hjem til Norge alt onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser Norges ambassaderåd i Israel, Vebjørn Dysvik, på telefon til NTB.

Dysvik fikk tirsdag besøke Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi, som sitter i fengsel i byen Beer Sheva i Negev-ørkenen.

Les også:- Alle ville drepe oss

– De er selvsagt medtatte etter det de har vært gjennom, men de er ved relativt godt mot. De er svært lettet over at familiene hjemme nå er blitt informert om at de lever, sier Dysvik.

Han forteller at de tre har vært helt isolert og ikke har kunnet orientere seg om hva som har skjedd utenfor fengselet. Noe som har vært en stor belastning for dem.

Informasjonsbehov

Dysvik sier at stemningen i fengselet, der flere hundre personer fra båtene nå sitter innesperret, er spesiell. Mange er svært matte, men alle har også et stort informasjonsbehov.

Les også: Forhandler om løslatelse av nordmenn i Israel

Tre norske er uskadd

– Ingen har fått beholde telefoner eller fått tilgang til aviser eller annen informasjon, så interessen for hva vi kunne fortelle, var stor, sier Dysvik, som selv måtte legge igjen telefonen utenfor.

Han så ingen som var skadd blant de innsatte.

– Etter det vi har fått vite, ble et 30-talls personer skadd under bordingen av båten, og disse er sendt til sykehus rundt om i Israel.

Immigrasjonssak

Ambassaderåden forteller at israelerne ser dette som en immigrasjonssak.

– De norske er anholdt og ikke siktet for noe som helst. De har kunnet velge mellom å gå med på frivillig deportasjon eller å gå gjennom en full, tvungen deportasjonsprosess. Alle de tre norske har valgt frivillig deportasjon, noe som vil si at de kan være ute alt onsdag. Men tidsperspektivet er usikkert, legger han til.

Frivillig deportasjon innebærer at nordmennene har underskrevet på at de lar seg deportere så raskt som mulig, og at de ikke protestere på utvisningsvedtaket.

Bra forhold.

Dysvik sier at forholdene i fengselet er bra.

– Det er et stort nytt fengsel, og nordmennene sitter på firemannsceller, men ikke sammen, forteller han. De har ikke hatt anledning til å snakke sammen.

Dysvik sier at Kjøs, Goffeng og Hejazi har fortalt til ham hva de opplevde på båten, men han vil ikke videreformidle disse historiene.

– Det må selv fortelle sine historier når de kommer ut, understreker han.

Norske myndigheter har protestert på behandlingen av de norske borgerne.

– Vi har også anmodet de israelske myndighetene om å slippe dem fri så raskt som mulig, og vil også følge opp saken deres hele veien til de er ute av Israel, sier Dysvik.

– Robust

Leder Egil Segelstad for Fellesorganisasjonen (FO) i Hedmark forteller til NTB at både han og Randi Kjøs’ (58) familie er lettet over at den norske kvinnen ikke kom fysisk til skade da israelske soldater bordet skipet Mavi Marmara.

– Randi er en glødende engasjert dame for det palestinske folk. Hun var nok forberedt på at dette kunne bli traumatisk, sier Segelstad.

Kjøs hadde med flere tonn skolepapir fra Hamar kommune til vennskapskommunen Khan Yunis på Gaza. Også nødhjelp for om lag 25.000 kroner, penger fra Fellesorganisasjonen i Norge, ble beslaglagt da båten ble tatt av soldatene. Hva som nå skjer med dette og alt det andre skipene i konvoien hadde, er uklart.

– Forferdelig situasjon

Mange i LO er opprørt over det som har skjedd, og tirsdag skjerpet representantskapet en uttalelse LO-sekretariatet offentliggjorde på mandag. I tillegg til å ta avstand fra Israels maktbruk og be om en uavhengig gransking i regi av FN, ber LO regjeringen vurdere å hjemkalle Norges ambassadør til Israel.

I tillegg krever arbeidstakerorganisasjonen at Statens pensjonsfond – Utland trekker ut alle sine investeringer i israelske selskaper. (©NTB)

Personvernpolicy