Meny

Forhandler om løslatelse av nordmenn i Israel

Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi fotografert på Kypros før ombordstigning på et av skipene som natt til mandag ble bordet av den israelske marinen. Foto: Freegaza / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges ministerråd i Israel jobber for å få løslatt de tre nordmennene som var om bord i hjelpekonvoien og befinner seg i et fengsel sør i landet.

Norske myndigheter krever at de løslates umiddelbart.

De tre nordmennene Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi er alle plassert i det toppsikrede Beer Sheva-fengselet sør i Israel. Tirsdag reiste ansatte ved den norske ambassaden i Tel Aviv til fengselet i Negev-ørkenen for å komme i kontakt med nordmennene og for å kreve dem løslatt.

Les også: Vil prøve igjen med ny nødhjelpskonvoi

- Elitesoldatene ble ydmyket

– Vi har ikke hatt kontakt med ministerråd Vebjørn Dysvik etter at han gikk inn i fengselet ved 11.30-tiden og regner med at han har måtte legge igjen telefonen sin på utsiden, forteller førstesekretær Annika Evensen ved ambassaden i Tel Aviv til NTB.

Uklar siktelse

Tirsdag morgen ble en offisiell anmodning fra den norske ambassaden om at Kjøs, Goffeng og Hejazi umiddelbart skal løslates, sendt til israelsk UD.

– Overfor israelske myndigheter har vi krevd at de løslates umiddelbart. Vi vet ikke hvordan de har det i fengselet eller på hvilket grunnlag israelerne har pågrepet og fengslet dem på, sier kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet.

Les også: Åpner grensen mot Gaza

Det har ikke vært mulig for norske myndigheter å få opplysninger fra Israel om noe rundt aksjonen mot hjelpesendingene til Gaza natt til mandag. Pågripelsen skjedde i internasjonalt farvann, og hva de tre norske eventuelt er siktet for, er uklart.

Ambassaden forventer at israelske myndigheter vil deportere alle utlendinger. Enten frivillig og med en gang, eller etter 72 timer for dem som nekter å reise frivillig.

– Robust

Leder Egil Segelstad for Fellesorganisasjonen (FO) i Hedmark forteller til NTB at både han og Randi Kjøs’ (58) familie er lettet over at den norske kvinnen ikke kom fysisk til skade da israelske soldater bordet skipet Mavi Marmara.

– Randi er en glødende engasjert dame for det palestinske folk. Hun var nok forberedt på at dette kunne bli traumatisk. Jeg har stor tiltro til at Randi er ei robust jente, men ingen kan forutsi hvordan slike påkjenninger går inn på et menneske, sier Segelstad.

Kjøs hadde med flere tonn skolepapir fra Hamar kommune til vennskapskommunen Khan Yunis på Gaza. Også nødhjelp for om lag 25.000 kroner, penger fra Fellesorganisasjonen i Norge, ble beslaglagt da båten ble tatt av soldatene. Hva som nå skjer med dette og alt det andre skipene i konvoien hadde, er uklart.

– Det er blitt uttalt at alt materiellet som ikke utgjør noen risiko, vil bli sendt videre til Gaza, sier Evensen ved ambassaden.

– Forferdelig situasjon

Mange i LO er opprørt over det som har skjedd, og tirsdag skjerpet representantskapet en uttalelse LO-sekretariatet offentliggjorde på mandag. I tillegg til å ta avstand fra Israels maktbruk og be om en uavhengig gransking i regi av FN, ber LO regjeringen vurdere å hjemkalle Norges ambassadør til Israel.

I tillegg krever arbeidstakerorganisasjonen at Statens pensjonsfond – Utland trekker ut alle sine investeringer i israelske selskaper.

– Det er selvsagt en ubeskrivelig lettelse at Randi ikke er skadd. Men hun sitter etter hva jeg forstår fengslet, og hele situasjonen er jo forferdelig. En føler seg ganske hjelpeløs når man må følge det herfra, sier Karin Mathisen, leder av Fagforbundet i Hedmark.

Hun kjenner Randi Kjøs godt, ikke minst fra styret i LO i Hedmark. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus