– 19 drept ved bording av Gaza-konvoi

19 personer kan ha blitt drept da israelske soldater bordet skip med aktivister og nødhjep. Fire nordmenn skal ha vært om bord i konvoien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gaza konvoien

Fakta om Frihetsflåten

* En konvoi på seks skip med 10.000 tonn nødhjelp og flere hundre aktivister om bord la søndag fra kai på Kypros med kurs mot Gaza. Den ble tidlig mandag morgen stoppet av en israelsk militæraksjon. Det israelske forsvaret bekrefter at over ti passasjerer ble drept i sammenstøt under aksjonen mot skipene, ifølge israelsk TV var det minst 19.

* Organisasjonene bak nødhjelpskonvoien har døpt den «Frihetsflåten».

* Det er omkring 700 aktivister, politikere og nødhjelpsarbeidere om bord på skipene. Blant dem er elleve svensker, blant andre forfatteren Henning Mankell og riksdagsrepresentanten Mehmet Kaplan fra Miljöpartiet. Det var også tre nordmenn om bord, samt tyskere, briter, amerikanere, belgiere, nederlendere, grekere, irer og palestinere.

* Hensikten med aksjonen var å levere medisin og byggemateriale til befolkningen på Gazastripen, men også å minne verden på den «uakseptable situasjonen på Gazastripen» samt å vise innbyggerne at de «ikke er alene».

* Frihetsflåten er organiserte av Free Gaza Movement (FG), Den Europeiske Kampanjen for å avslutte beleiringen av Gaza (Ecesc), den tyrkiske muslimske hjelpeorganisasjonen Insani Yardim Vakfi (IHH), Ship to Gaza Greece, Ship to Gaza Sweden og the International Committee to Lift the Siege om Gaza. (Kilder: Ritzau, Freegaza.org, Shiptogaza.se, NTB)

Fakta om Gaza

* Gazastripen inngikk i det britiske Palestinamandatet etter første verdenskrig.

* Etter at staten Israel ble opprettet, ble Gaza styrt av Egypt i årene 1948–1967 og siden av Israel. Osloprosessen på begynnelsen av 1990-tallet ga palestinerne lokalt selvstyre.

* De jødiske bosetningene på Gazastripen ble evakuert i 2005, men Israel kontrollerer fortsatt de ytre grensene: reiser, varetransport og pengeoverføringer, for eksempel palestinske skatteinntekter.

* Gaza har siden sommeren 2007 vært styrt av den islamistiske Hamas-bevegelsen.

* 1,5 millioner mennesker, mer enn halvparten under 18 år, bor på Gazastripen.

* På grunn av rakettbeskytning fra Gazastripen mot sivile mål i Israel, har landet innført en blokade av området til lands, til sjøs og i luften. Det var disse rakettene som utløste Israels tre uker lange offensiv mot Gaza ved årsskiftet 2008–2009.

* Israel mener landet har støtte i folkeretten for blokaden. Andre folkerettseksperter mener Israel kan ha rett til å kontrollere varetransport, men ikke til å tvinge bort fartøy eller pågripe folk som er om bord i dem. (©NTB)

Ti personer er bekreftet drept etter at israelske soldater bordet den internasjonale hjelpekonvoien på vei mot Gaza. Men dødstallene kan være høyere.

Ifølge israelsk TV er minst 19 personer drept.

Seks israelske soldater skal vært skadd, melder israelske medier.

- Etter det vi forstår er det bekreftet ti drepte. Vi har også fått informasjon om at flere er omkommet, men det er ikke bekreftet, sier Audrey Bomse, pressetalskvinne for Free Gaza Movement til ABC Nyheter.

Det var totalt seks båter i konvoien, som nå er eskortert til den israelske havnebyen Ashdod.

Det var den første båten, tyrkiske «Avi Marmara» som ble angrepet.

- De eneste drepte vi kjenner til, befant seg i den tyrkiske båten, sier hun.

De hadde sist kontakt med den tyrkiske båten kl 03.30 israelsk tid, natt til mandag. Tre nordmenn skal være med i konvoien, men det er fortsatt uklart hvilke båter de befant seg på.

- De fleste var tyrkiske statsborgere, mange palestinere med tyrkiske pass. Vi vet ikke hvor mange andre nasjonaliteter som var om bord. Vi har ingen passasjerliste, sier Bomse til ABC Nyheter.

Ingen kontakt med nordmennene

Flere nordmenn skulle etter planen ha vært med i konvoien.

Siden torsdag ettermiddag har det vært umulig å få kontakt med de tre norske aktivistene som var med i forsyningsskipene til Gaza.

– Jeg hadde kontakt med en av dem ved 16.30-tiden. Da var de på vei mot Gaza. De hadde det bra og var glade for å endelig å ha kommet av gårde, sier Georg Morland til NTB.

Morland er pressekontakt for Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi, de tre nordmennene som er med i konvoien som ble stanset natt til mandag da de forsøkte å bryte den israelske blokaden av Gaza.

Etter kun en kort samtale ble satellittelefonen brutt, og siden har ikke Morland hørt fra de tre. Han vet heller ikke hva som har skjedd med dem eller når han igjen kan få kontakt med nordmennene.

– Jeg vet ikke mer enn det som skjer på nettet hos blant annet Free Gaza Movement. Jeg regner med at de tre er tatt i varetekt av israelerne og fratatt alt kommunikasjonsutstyr, sier Morland.

Nordmenn ombord

Utenriksdepartementet opplyser mandag morgen at de er i ferd med å undersøke situasjonen for nordmennene. Ifølge UD skal det totalt være fire nordmenn om bord på skipene.

Utenriksdepartementet jobber med å skaffe oversikt over hvor mange som var med, og om de har kommet til skade. Foreløpig har det ikke kommet beskjed om at det er nordmenn blant de skadde eller drepte.

- Vi har ingen indikasjoner på at nordmenn er skadd, sier informasjonsrådgiver i UD, Bjørn Svenungsen.

Sammenstøt

Videobildene fra al-Aqsa TV viser ifølge nyhetsbyråene israelske kommandosoldater som border minst ett av skipene, og flere hardt sårede personer.

Ifølge israelske Kanal 10 åpnet soldatene ild etter å ha blitt angrepet med kniver og økser av noen av passasjerene om bord. Om de drepte er soldater eller aktivister, meldes ikke.

Ship to Gazas svenske talsperson Mikael Löfgren kan ikke bekrefte opplysningene om at en rekke personer er drept, men sier ifølge TT at en av organisasjonens kontakter om bord har hørt skyting fra ett av skipene som ble bordet.

I en pressemelding tidligere natt til mandag skrev Ship to Gaza at fem av skipene som deltar i den internasjonale konvoien, ble bordet av den israelske marinen.

Sensur

Den israelske militærsensuren ble iverksatt mandag morgen. Den innebærer at all rapportering om eventuelle drepte eller sårede fraktet til israelske sykehus, er forbudt, ifølge israelsk radio.

De seks skipene var på vei til Gaza med 10.000 tonn hjelpeforsyninger og over 700 propalestinske aktivister, og israelske myndigheter har tidligere sagt at de vil hindre konvoien i å nå Gaza.

Det tyrkiske utenriksdepartementet beskriver den israelske operasjonen som uakseptabel. Den israelske ambassadøren til Tyrkia ble mandag morgen kalt inn på teppet for å forklare seg om hendelsen, ifølge en tyrkisk diplomat.

Israels handelsminister Binyamin Ben-Eliezer sier han beklager at folk ble drept under bordingen.

Personvernpolicy