Slik husker vi ham

Dennis Hopper, som døde lørdag, hadde over 100 filmer på cv-en sin.

Avdøde Dennis Hopper har en lang og omfangsrik karriere bak seg.
Avdøde Dennis Hopper har en lang og omfangsrik karriere bak seg.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den legendariske skuespilleren rakk å bli 74 år før han sovnet stille inn i sitt hjem i går, omgitt av venner og familie.

Les også: Dennis Hopper er død

Mest kjent er han for Easy Rider (1969), der han både spilte og regisserte. Manuset skrev han i samarbeid med Peter Fonda og Terry Southern.

Filmen skildrer to hippier, spilt av Hopper og Fonda, på motorsykkelreise gjennom USA. Jack Nicholson er den alkoholiserte advokaten som blir med dem. Filmen har i dag kultstatus som et tidsbilde fra 1960-årene.

Lite samarbeidsvillig

Hopper debuterte som filmskuespiller i 1950-årene og spilte blant annet. mot James Dean i Rebel Without a Cause (Rotløs ungdom, 1955).

Etter å ha spilt en rekke mindre roller og opparbeidet seg et rykte som en svært lite samarbeidsvillig skuespiller, fikk han stor oppmerksomhet som regissør, manusforfatter og hovedrolleinnehaver i Easy Rider (1969).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han regisserte kultfilmene The Last Movie (1971) og Out of the Blue (1980).

Han hadde også sentrale roller i blant andre. Der amerikanische Freund (Med døden som innsats, 1977), Apocalypse Now (Apokalypse nå, 1979), Rumble Fish (1983) og Blue Velvet (1986), regi på politidramaet Colors (1988) og kriminalfilmen The Hot Spot (1990).

En av tidenes filmer

Apocalypse Now! ble sluppet i1979 i regi av Francis Coppola, etter et manus av John Milius og Coppola.

Filmen skildrer hvordan en kaptein i de amerikanske spesialstyrkene under Vietnamkrigen sendes opp Mekongelven i båt for å drepe en amerikansk oberst som har etablert seg som føydalherre i jungelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmen har høstet bred anerkjennelse for sin skildring av krigens nådeløshet og sin diskusjon av ondskapens vesen. Den figurerer høyt på ulike rankinglister over tidenes beste filmer, og kanskje særlig tidenes beste krigsfilmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innspillingen ble svært dyr og komplisert, og foregikk over lang tid under til dels dramatiske omstendigheter på Filippinene. En dokumentar om innspillingen, Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse ble utgitt 1991.

Gift fem ganger

Hopper spilte en birolle i True Romance (1993), og har siden vært svært aktiv, særlig i thrillere og kriminalfilmer.

Han har vært gift fem ganger, senest i 1996, da han giftet seg med sangeren og skuespilleren Victoria Duffy. Han tok ut skilsmisse i januar, da han fikk vite at kreften ikke kunne helbredes. Potter etterlater seg fire barn – tre døtre og en sønn.

Privat er Hopper var også fotograf og kunstmaler. Han har hatt en rekke utstillinger verden rundt og eier en av USAs største private kunstsamlinger.

Hopper ble født i Dodge City av foreldrene Marjorie Mae og Jay Millard Hopper. Og han døde altså i sitt hjem i California 29. mai 2010.

Kilder:

The telegraph

Imdb

Wikipedia

Store norske leksikon