Spanjol må betale 15.000 for scenekupp

Den 35 år gamle spanjolen Jaume Marquet, bedre kjent som Jimmy Jump, må betale 15.000 kroner i bot etter å ha hoppet opp på scenen under lørdagens Eurovision-finale på Fornebu.

Jaume Marquet, bedre kjent som Jimmy Jump, på scenen under det spanske innslaget. Foto: Scanpix.
Jaume Marquet, bedre kjent som Jimmy Jump, på scenen under det spanske innslaget. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tok seg ubemerket forbi vaktene og spratt opp på scenen da hjemlandet Spania framførte sitt bidrag. Iført rød nisselue og et vinnende smil sluttet han seg til danserne rundt sangeren Daniel Diges.

Les også: Streaker snek seg opp på scenen

Etter stuntet ble Marquet pågrepet og satt i varetekt hos politiet i Sandvika. Søndag formiddag ble han avhørt.

– Vi har ilagt ham et forelegg på 15.000 kroner, og han har vedtatt det, sier Per Christian Ottesen, sjef for Bærum politistasjon, til NTB.

Marquet ble søndag ettermiddag løslatt fra politiets varetekt, og han har flybillett hjem til Spania mandag.

Vil ha oppmerksomhet

– I avhør har han forklart at han lever og ånder av å gjøre slike stunt. For cirka en måned siden begynte han å planlegge å komme til Norge, etter tidligere å ha forsøkt å komme seg til andre ESC-arrangementer, sier Ottesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jimmy Jump har forklart til politiet at han er glad i musikk og at målet er å komme på TV.

– Han sier selv at han er veldig opptatt av oppmerksomhet og veldig opptatt av å komme på TV. Det er motivet hans. Han sier at han er en harmløs person som aldri har ønske om å skade noen under sine stunts, og det er vårt inntrykk av ham også, sier Ottesen videre.

Marquet tenkte imidlertid ikke over konsekvensene av stuntet lørdag kveld.

– Han øynet en mulighet til å entre scenen da Spania var i gang med sitt innslag, og fordi han selv er spansk. Men han tenkte ikke på at dette ville ødelegge for det spanske bidraget, og sånn sett har han ikke tenkt på konsekvensene av det han gjorde, sier Ottesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skrev autografer

Aftenposten.no skriver at flere av avisens journalister observerte Marquet på utestedet Oslo Mekaniske Verksted fredag, der han skrev autografer og signerte T-skjorter, og flere nettsteder har på forhånd meldt at han planla noe i Oslo. NRK visste imidlertid ikke noe, og arrangøren visste heller ikke hvem mannen er, bekrefter NRKs presseansvarlige, Peter Svaar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK vil ikke ta selvkritikk for at de ikke kjente til stuntet på forhånd. Heller ikke politiet visste noe.

– Det var nok politi i salen, men ved noen sekunders misforståelse mellom vaktene klarte han å komme seg opp på en rampe kameramennene bruker og hoppet inn på scenen. Det hadde ikke nyttet med et gjerde her, sier Svaar.

Les også: Slipper med bot

Krever ikke erstatning

Ifølge VG anbefalte politiet at NRK skulle sette opp sperringer rundt scenen, men NRK ville ikke gjøre dette av hensyn til produksjonen.

Ifølge Aftenposten.no vil ikke NRK kreve erstatning etter at Jimmy Jump hoppet opp på scenen. Det vil heller ikke Den europeiske kringkastingsunionen EBU.

NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas sier til NTB at episoden med Jimmy Jump vil bli tatt opp av både NRK og Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) for å hindre gjentakelser i framtiden. (©NTB)