Tropisk storm koster liv i Guatemala

Guatemala er rammet både av vulkanutbrudd og tropisk storm. Foto: REUTERS/SCANPIX
Guatemala er rammet både av vulkanutbrudd og tropisk storm. Foto: REUTERS/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolv mennesker er omkommet og elleve er savnet etter at den tropiske stormen Agatha lørdag rammet Guatemala.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store nedbørsmengder har ført til jordskred og flom i det mellomamerikanske landet, og 3.000 mennesker har flyktet fra sine hjem.

Blant de omkomne var fire barn som ble begravd av et jordskred i landsbyen San Jose Pinula, 17 kilometer øst for hovedstaden Guatemala by, opplyser myndighetene i landet.

Stormen Agatha innleder årets orkansesong i Stillehavet og slo inn over vestkysten av Guatemala med en vindstyrke på 18 sekundmeter.

- Utvidet unntakstilstanden

President Alvaro Colom utvidet lørdag unntakstilstanden som ble innført da den 2.500 meter høye Pacaya-vulkanen våknet til live denne uken.

– Uværet er alvorlig. Det verste vil komme rundt kl. 9 søndag, og vi utvider unntakstilstanden til hele landet, sier president Alvaro Colom.

Tusenvis av mennesker er også evakuert fra området rundt Pacaya-vulkanen, som har dekket gatene i Guatemala by med svart vulkanaske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pacaya ligger bare 40 kilometer fra hovedstaden og ekspertene har advart mot kraftigere utbrudd de kommende dagene.

Heftig orkansesong

Årets orkansesong i Atlanterhavet kan bli en av de verste på mange år, anslår amerikanske myndigheter.

Den amerikanske hav- og atmosfæremyndigheten (NOAA) anslår at så mange som 14 orkaner kan dannes over Atlanterhavet denne sesongen. I tillegg vil det trolig komme 9 stormer som er sterke nok til at de vil få navn.

Dersom varslene slår til, kan årets sesong bli den mest intensive siden 2005, da orkanen Katrina ødela deler av New Orleans.

Ifølge prognosene fra NOAA kan det ventes mellom 8 og 14 stormer av orkans styrke. Mellom 3 og 7 av disse kan nå over kategori 3, som innebærer vindhastigheter på over 177 kilometer i timen.

I tillegg til at så sterke stormer er en trussel mot oljeproduksjonen i Mexicogolfen, kan uværet også forverre oljesaneringen etter ulykken på boreriggen Deepwater Horizon i april.Orkaner vil også forverre den allerede vanskelige situasjonen for de jordskjelvrammede i Haiti.