Jordskjelvets avsløringer

Redningsarbeidere sørger for ofrene etter jordskjelvet. Foto: Jiang Hongjing/AP via Scanpix.
Redningsarbeidere sørger for ofrene etter jordskjelvet. Foto: Jiang Hongjing/AP via Scanpix.

Buddhist-munker reddet hundrevis fra døden etter jordskjelvet i Tibet. Men det får ikke omverdenen vite.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grenseløst

I spalten «Uten grenser» har vi samlet internasjonale spaltister som lever utsatt til. Prosjektet ble dratt i gang av det norske ukemagasinet Ny Tid for første gang i 2006 med bidrag fra den russiske journalisten og Putin-kritikeren Anna Politkovskaja (1958-2006).

Formålet med prosjektet er å la stemmer fra andre deler av verden komme til orde i vår hjemlige debatt.

Tsering Woeser er født i Lhasa og er en av tibetanernes ledende forfattere. Hun har utgitt essaysamlingen Tibetnotater (2003), som ble forbudt i Kina, og hun har sittet i husarrest i Beijing.

Les hennes tidligere kommentarer:

Slik taper vi

Våre fengslende helter

Obamas rettigheter

Les mer fra våre andre Uten grenser-spaltister:


View Uten grenser in a larger map

Bakgrunn: 14. april ble grenseområdet mellom Kina og Tibet rystet av et kraftig jordskjelv i Qinghai-regionen. Over 2200 mennesker er erklært døde, mens det er registrert over 12.000 skader. Over hundre tusen mennesker mistet hjemmene sine. Overs. anm.

BEIJING, KINA (Ny Tid/ABC Nyheter): Utryddelsen som forårsakes av et jordskjelv kan ikke på noen måte omfatte alt. Snarere kommer mange ting som lenge har vært skjult i mørket, gradvis til overflaten.

Nei, man bør heller si at tingene brøyter seg vei ut av ruinene, for i Kyekhun, på det enorme snølandets opprinnelig vakre jord, har vi nå ikke annet enn ruiner. Fra ruinene som begravde tusener av liv den 14. april, virvler støv opp og blokkerer himmelen og sola. Og mens støvet spres, lar den verden være vitne til den mest brutale virkelighet.

Den første syvdagers dødsmarkeringen er over, og det som følger er «andre syvdagers-» til den «syvende syvdagers»-dødsmarkeringen nå i slutten av mai. Men for ofrene som har mistet sine kjære, har hver dag fra den første vært en markering av døden, full av minner og smerte.

Som Tripa Rinpoche fra Sershu-monasteriet, som brakte munker fra naboprovinsen for å drive hjelpearbeid, sa til kvinnen Lhamotso, som var overveldet av sorg:

«Hvis du føler at ritene som over tusen buddhistmunker og over førti rinpoches (reinkarnerte lamaer, overs. anm.) utfører for å fri sjelen til ektemannen din ikke er nok, er det best at du går hjem. Det har ingenting å si om du bor i ruiner eller i et telt, bare resitér et seksstavelses mantra for ektemannen din. Det er bedre enn å være dypt i sorg og smerte og gjøre ingenting, eller å skylde på alle for alt.»

Billighusene kollapset

Troen vår har igjen gitt en unik støtte i bitterhetens øyeblikk; det er ikke nødvendig å si noe annet om dette.

Jeg vil heller gjerne snakke om noe annet. For eksempel: Hvorfor kollapset så mange av husene til vanlige folk? Rapporter sier at flere enetasjeshus enn fleretasjeshus kollapset. Enetasjesbyggene var for det meste bygd av murstein.

Dorje, et jordskjelvoffer, beskrev det slik: «Etter at bygningene kollapsetkollapset var det ingenting annet enn løs sand, så hvis man ikke var blitt knust til døde, ville man bli kvalt til døde.»

Folk som ikke kjenner til situasjonen, tror at dette var tradisjonelle tibetanske bygninger bygd av tibetanske folk. Selvsagt var dette tilfellet med noen av dem, som Changu-monasteriet, som ble alvorlig skadet. Men i den nærliggende landsbyen Changu, hvor det bodde rundt 1000 mennesker, var det mindre enn 100 som overlevde. Det var fordi lokale myndigheter i de senere år har lansert «nomadenes nybyggerboliger». Kinas myndigheter ba nomadene forlate beiteområdene, gi opp nomadelivet, flytte fra teltene sine og til nybygde nomadebosetninger.

Disse bygningene ble bygd i all hast og var populært kjent som «jerry-bygde» («jerry-built» er et uttrykk som brukes om dårlig konstruerte bygninger, overs. anm.).

Frivilliges innsats

En jente bruker tibetansk til å skrive: «Da vi ga opp nomadelivene våre og begynte å bo i hus bygd av murstein og tømmer, trodde vi aldri at det ville ende slik: Hvordan kunne vi unngå å tenke på de svarte teltene vi levde i gjennom generasjoner, idet de såkalte hjemmene våre ble omgjort til gravene våre på et blunk?»

Nomadenes nye hus, som er spredd over Tibets land, har alle store, skjulte farer. Dersom det i tillegg kommer et jordskjelv, kan det bare forårsake de største katastrofer. Som en venn sier det:

«Denne gangen bombarderte de folk med massiv mediedekning for å gjøre dem sorgtunge, og dermed få dem til å glemme å legge skylden på noen for de de dårlig bygde sosialboligene.»

Dette inkluderer selvsagt skolebygninger, ellers ville ikke det virkelige antallet barn som ble levende begravet blitt holdt tilbake. Det er bare en repetisjon av melodramaet rundt Wenchuan-jordskjelvet (12. mai 2008, overs.anm.), da mange unge menneskers død ble fornektet. Med tanke på dette trenger vi tibetanske frivillige som kan gjennomføre en upartisk undersøkelse.

Det er et annet viktig tema: Hvorfor påla myndighetene media åikke rapportere om de buddhistiske hjelpearbeiderne? Buddhistiske munker vises for det meste ikke i kinesisk media. Likevel finnes de kinesiske og utenlandske journalister, de tibetanske og han-kinesiske frivillige og nettbrukere, som bruker virkelige bilder og førstehånds bevis for å fortelle verden at våre buddhistiske munker er de raskeste, viktigste og ivrigste hjelpearbeiderne av alle.

Disse formidlerne roper ut mot urettferdigheten mot buddhistmunkene, som handlet så modig og uselvisk for å redde mange, mange liv. En kinesisk journalist avslørte i en reportasje at blant de som raskt kom fra Tibet for å utføre hjelpearbeid, «var det over 100 rinpocher (reinkarnerte lamaer) og nesten ti tusen buddhister.»

Håper på Dalai Lama

Selvsagt ble denne reportasjen aldri vist av mediet han jobber for. Faktisk har buddhistmunkene som ikke er fra Kyekhu, allerede blitt bedt av de lokale myndighetene om å evakuere, og advart om at dersom de ikke gjør det, vil de møte problemer.

Den kinesiske politikeren Jia Qinglin sa 19. april at «de fiendtlige fraksjonene som kommer fra utsiden forsøkte å forstyrre og sabotere jordskjelvarbeidet». Utenom subtilt å hinte mot de buddhistiske hjelpearbeiderne, refererer han også til den hellige Dalai Lama, som ivrer etter å komme til katastrofeområde for å gi religiøs støtte og hjelp til ofrene.

Kina har ikke svart på Dalai Lamas forespørsel om å bli sluppet inn i Kina. Myndighetene lot heller Gyaincain Norbu, deres selvvalgte Panchen Lama – den nest høyeste lederen for tibetanske buddhister – besøke regionen. Gedhun Choekyi Nyima, som Dalai Lama valgte som Panchen Lama i 1995, forsvant fra offentligheten etter at han ble valgt, og det antas at han holdes under husarrest, overs. anm).

Det er både frustrerende og irriterende å se at myndighetene i denne supermakten har så begrenset toleranse! Katastrofens ofre trodde at flyene over hodene deres hver dag kunne bringe Gyawa Rinpoche (refererer til Dalai Lama), som kom for å fri de dødes tapte sjeler og bringe velsignelser fra himmelen til de levende.

De ventet uten stans. Da jeg hørte om dette, kunne jeg ikke hjelpe for å gråte.

Oversatt fra engelsk av Silje Bekeng.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:52 Vannsprut skaper vanskelige kjøreforhold i uværsrammede Sauda00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59 Død mann i Båtsfjord identifisert12:52 Kvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19 Solskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04 Tine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58 USAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53 Migranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35 Extinction Rebellion-aktivister for retten11:19 Amerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58 «Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11 Vegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51 Reuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43 Politiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40 Professor: – Demokrati krever for mye av folk09:16 Oliver Solberg dominerer i USA-rally09:00 Varemerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29 Pondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04 Bjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00 Johaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41 Guaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40 Bondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01 Dette skjer i dag05:36 Nesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30 Dette skjedde i natt04:01 Elvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01 Prest dømt til fengsel etter overgrep03:16 Nesespray har reversert 2.100 overdoser02:42 Etterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38 Fylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52 Reineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50 Amerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14 Hovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14 Politiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42 Innsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12 Brann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23 Bilbrann i Oslo22:50 Denne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45 Sykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38 NRK får bot for gullfiskdrap22:20 Mikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang22:17 Hollywood-kjendis dømt til fengsel21:58 Padling: Sterk fjerdeplass på Ullvang i prøve-OL21:29 MDG-topp åpner for forhandlinger om oljepolitikken21:25 FN innleder etterforskning av angrep nordvest i Syria21:25 Mye jobb gjenstår for Bjørndalen: – Per dags dato er det ingenting21:24 Greta Thunberg demonstrerte utenfor Det hvite hus20:47 Rører en hel verden: Gamle fiender tar et siste farvel20:28 Byåsen vant med 27 mål i EHF-cupen20:24 Tutta roste partneren etter seier i Solheim Cup19:57 Jean-Marie Le Pen siktet for misbruk av EU-midler
Siste nytt
04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25NorgeCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:52NorgeVannsprut skaper vanskelige kjøreforhold i uværsrammede Sauda00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59NorgeDød mann i Båtsfjord identifisert12:52VerdenKvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19SportSolskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04NorgeTine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58SportUSAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53VerdenMigranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35NorgeExtinction Rebellion-aktivister for retten11:19SportAmerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58Verden«Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11NorgeVegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51VerdenReuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43NorgePolitiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40PolitikkProfessor: – Demokrati krever for mye av folk09:16SportOliver Solberg dominerer i USA-rally09:00VerdenVaremerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29NorgePondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04NorgeBjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00SportJohaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41VerdenGuaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40NorgeBondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01NorgeDette skjer i dag05:36NorgeNesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30NorgeDette skjedde i natt04:01NorgeElvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01VerdenPrest dømt til fengsel etter overgrep03:16NorgeNesespray har reversert 2.100 overdoser02:42VerdenEtterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38NorgeFylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52NorgeReineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50VerdenAmerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14SportHovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14NorgePolitiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42NorgeInnsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12NorgeBrann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23NorgeBilbrann i Oslo22:50NorgeDenne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45SportSykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38NorgeNRK får bot for gullfiskdrap22:20NorgeMikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang22:17VerdenHollywood-kjendis dømt til fengsel21:58SportPadling: Sterk fjerdeplass på Ullvang i prøve-OL21:29PolitikkMDG-topp åpner for forhandlinger om oljepolitikken21:25VerdenFN innleder etterforskning av angrep nordvest i Syria21:25SportMye jobb gjenstår for Bjørndalen: – Per dags dato er det ingenting21:24VerdenGreta Thunberg demonstrerte utenfor Det hvite hus20:47VerdenRører en hel verden: Gamle fiender tar et siste farvel20:28SportByåsen vant med 27 mål i EHF-cupen20:24SportTutta roste partneren etter seier i Solheim Cup19:57VerdenJean-Marie Le Pen siktet for misbruk av EU-midler
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus