Meny

Jordskjelvets avsløringer

Redningsarbeidere sørger for ofrene etter jordskjelvet. Foto: Jiang Hongjing/AP via Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Buddhist-munker reddet hundrevis fra døden etter jordskjelvet i Tibet. Men det får ikke omverdenen vite.

Grenseløst

I spalten «Uten grenser» har vi samlet internasjonale spaltister som lever utsatt til. Prosjektet ble dratt i gang av det norske ukemagasinet Ny Tid for første gang i 2006 med bidrag fra den russiske journalisten og Putin-kritikeren Anna Politkovskaja (1958-2006).

Formålet med prosjektet er å la stemmer fra andre deler av verden komme til orde i vår hjemlige debatt.

Tsering Woeser er født i Lhasa og er en av tibetanernes ledende forfattere. Hun har utgitt essaysamlingen Tibetnotater (2003), som ble forbudt i Kina, og hun har sittet i husarrest i Beijing.

Les hennes tidligere kommentarer:

Slik taper vi

Våre fengslende helter

Obamas rettigheter

Les mer fra våre andre Uten grenser-spaltister:


View Uten grenser in a larger map

Bakgrunn: 14. april ble grenseområdet mellom Kina og Tibet rystet av et kraftig jordskjelv i Qinghai-regionen. Over 2200 mennesker er erklært døde, mens det er registrert over 12.000 skader. Over hundre tusen mennesker mistet hjemmene sine. Overs. anm.

BEIJING, KINA (Ny Tid/ABC Nyheter): Utryddelsen som forårsakes av et jordskjelv kan ikke på noen måte omfatte alt. Snarere kommer mange ting som lenge har vært skjult i mørket, gradvis til overflaten.

Nei, man bør heller si at tingene brøyter seg vei ut av ruinene, for i Kyekhun, på det enorme snølandets opprinnelig vakre jord, har vi nå ikke annet enn ruiner. Fra ruinene som begravde tusener av liv den 14. april, virvler støv opp og blokkerer himmelen og sola. Og mens støvet spres, lar den verden være vitne til den mest brutale virkelighet.

Den første syvdagers dødsmarkeringen er over, og det som følger er «andre syvdagers-» til den «syvende syvdagers»-dødsmarkeringen nå i slutten av mai. Men for ofrene som har mistet sine kjære, har hver dag fra den første vært en markering av døden, full av minner og smerte.

Som Tripa Rinpoche fra Sershu-monasteriet, som brakte munker fra naboprovinsen for å drive hjelpearbeid, sa til kvinnen Lhamotso, som var overveldet av sorg:

«Hvis du føler at ritene som over tusen buddhistmunker og over førti rinpoches (reinkarnerte lamaer, overs. anm.) utfører for å fri sjelen til ektemannen din ikke er nok, er det best at du går hjem. Det har ingenting å si om du bor i ruiner eller i et telt, bare resitér et seksstavelses mantra for ektemannen din. Det er bedre enn å være dypt i sorg og smerte og gjøre ingenting, eller å skylde på alle for alt.»

Billighusene kollapset

Troen vår har igjen gitt en unik støtte i bitterhetens øyeblikk; det er ikke nødvendig å si noe annet om dette.

Jeg vil heller gjerne snakke om noe annet. For eksempel: Hvorfor kollapset så mange av husene til vanlige folk? Rapporter sier at flere enetasjeshus enn fleretasjeshus kollapset. Enetasjesbyggene var for det meste bygd av murstein.

Dorje, et jordskjelvoffer, beskrev det slik: «Etter at bygningene kollapsetkollapset var det ingenting annet enn løs sand, så hvis man ikke var blitt knust til døde, ville man bli kvalt til døde.»

Folk som ikke kjenner til situasjonen, tror at dette var tradisjonelle tibetanske bygninger bygd av tibetanske folk. Selvsagt var dette tilfellet med noen av dem, som Changu-monasteriet, som ble alvorlig skadet. Men i den nærliggende landsbyen Changu, hvor det bodde rundt 1000 mennesker, var det mindre enn 100 som overlevde. Det var fordi lokale myndigheter i de senere år har lansert «nomadenes nybyggerboliger». Kinas myndigheter ba nomadene forlate beiteområdene, gi opp nomadelivet, flytte fra teltene sine og til nybygde nomadebosetninger.

Disse bygningene ble bygd i all hast og var populært kjent som «jerry-bygde» («jerry-built» er et uttrykk som brukes om dårlig konstruerte bygninger, overs. anm.).

Frivilliges innsats

En jente bruker tibetansk til å skrive: «Da vi ga opp nomadelivene våre og begynte å bo i hus bygd av murstein og tømmer, trodde vi aldri at det ville ende slik: Hvordan kunne vi unngå å tenke på de svarte teltene vi levde i gjennom generasjoner, idet de såkalte hjemmene våre ble omgjort til gravene våre på et blunk?»

Nomadenes nye hus, som er spredd over Tibets land, har alle store, skjulte farer. Dersom det i tillegg kommer et jordskjelv, kan det bare forårsake de største katastrofer. Som en venn sier det:

«Denne gangen bombarderte de folk med massiv mediedekning for å gjøre dem sorgtunge, og dermed få dem til å glemme å legge skylden på noen for de de dårlig bygde sosialboligene.»

Dette inkluderer selvsagt skolebygninger, ellers ville ikke det virkelige antallet barn som ble levende begravet blitt holdt tilbake. Det er bare en repetisjon av melodramaet rundt Wenchuan-jordskjelvet (12. mai 2008, overs.anm.), da mange unge menneskers død ble fornektet. Med tanke på dette trenger vi tibetanske frivillige som kan gjennomføre en upartisk undersøkelse.

Det er et annet viktig tema: Hvorfor påla myndighetene media åikke rapportere om de buddhistiske hjelpearbeiderne? Buddhistiske munker vises for det meste ikke i kinesisk media. Likevel finnes de kinesiske og utenlandske journalister, de tibetanske og han-kinesiske frivillige og nettbrukere, som bruker virkelige bilder og førstehånds bevis for å fortelle verden at våre buddhistiske munker er de raskeste, viktigste og ivrigste hjelpearbeiderne av alle.

Disse formidlerne roper ut mot urettferdigheten mot buddhistmunkene, som handlet så modig og uselvisk for å redde mange, mange liv. En kinesisk journalist avslørte i en reportasje at blant de som raskt kom fra Tibet for å utføre hjelpearbeid, «var det over 100 rinpocher (reinkarnerte lamaer) og nesten ti tusen buddhister.»

Håper på Dalai Lama

Selvsagt ble denne reportasjen aldri vist av mediet han jobber for. Faktisk har buddhistmunkene som ikke er fra Kyekhu, allerede blitt bedt av de lokale myndighetene om å evakuere, og advart om at dersom de ikke gjør det, vil de møte problemer.

Den kinesiske politikeren Jia Qinglin sa 19. april at «de fiendtlige fraksjonene som kommer fra utsiden forsøkte å forstyrre og sabotere jordskjelvarbeidet». Utenom subtilt å hinte mot de buddhistiske hjelpearbeiderne, refererer han også til den hellige Dalai Lama, som ivrer etter å komme til katastrofeområde for å gi religiøs støtte og hjelp til ofrene.

Kina har ikke svart på Dalai Lamas forespørsel om å bli sluppet inn i Kina. Myndighetene lot heller Gyaincain Norbu, deres selvvalgte Panchen Lama – den nest høyeste lederen for tibetanske buddhister – besøke regionen. Gedhun Choekyi Nyima, som Dalai Lama valgte som Panchen Lama i 1995, forsvant fra offentligheten etter at han ble valgt, og det antas at han holdes under husarrest, overs. anm).

Det er både frustrerende og irriterende å se at myndighetene i denne supermakten har så begrenset toleranse! Katastrofens ofre trodde at flyene over hodene deres hver dag kunne bringe Gyawa Rinpoche (refererer til Dalai Lama), som kom for å fri de dødes tapte sjeler og bringe velsignelser fra himmelen til de levende.

De ventet uten stans. Da jeg hørte om dette, kunne jeg ikke hjelpe for å gråte.

Oversatt fra engelsk av Silje Bekeng.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:49 Oljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28 Flere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25 Fotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25 Togavsporing på Østfoldbanen15:45 Trump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44 Ektepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43 Rørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37 Stor snøskredfare flere steder i Troms14:10 UD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42 Pilot sier han var nær å kollidere med drone13:05 Det er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37 Person omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico
Siste nytt
16:49MakroøkonomiOljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28LivetFlere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25NorgeFotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25NorgeTogavsporing på Østfoldbanen15:45PolitikkTrump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44NorgeEktepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43SportRørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37NorgeStor snøskredfare flere steder i Troms14:10NorgeUD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42NorgePilot sier han var nær å kollidere med drone13:05NorgeDet er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37NorgePerson omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenMinst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus