Meny

Jordskjelvets avsløringer

Redningsarbeidere sørger for ofrene etter jordskjelvet. Foto: Jiang Hongjing/AP via Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Buddhist-munker reddet hundrevis fra døden etter jordskjelvet i Tibet. Men det får ikke omverdenen vite.

Grenseløst

I spalten «Uten grenser» har vi samlet internasjonale spaltister som lever utsatt til. Prosjektet ble dratt i gang av det norske ukemagasinet Ny Tid for første gang i 2006 med bidrag fra den russiske journalisten og Putin-kritikeren Anna Politkovskaja (1958-2006).

Formålet med prosjektet er å la stemmer fra andre deler av verden komme til orde i vår hjemlige debatt.

Tsering Woeser er født i Lhasa og er en av tibetanernes ledende forfattere. Hun har utgitt essaysamlingen Tibetnotater (2003), som ble forbudt i Kina, og hun har sittet i husarrest i Beijing.

Les hennes tidligere kommentarer:

Slik taper vi

Våre fengslende helter

Obamas rettigheter

Les mer fra våre andre Uten grenser-spaltister:


View Uten grenser in a larger map

Bakgrunn: 14. april ble grenseområdet mellom Kina og Tibet rystet av et kraftig jordskjelv i Qinghai-regionen. Over 2200 mennesker er erklært døde, mens det er registrert over 12.000 skader. Over hundre tusen mennesker mistet hjemmene sine. Overs. anm.

BEIJING, KINA (Ny Tid/ABC Nyheter): Utryddelsen som forårsakes av et jordskjelv kan ikke på noen måte omfatte alt. Snarere kommer mange ting som lenge har vært skjult i mørket, gradvis til overflaten.

Nei, man bør heller si at tingene brøyter seg vei ut av ruinene, for i Kyekhun, på det enorme snølandets opprinnelig vakre jord, har vi nå ikke annet enn ruiner. Fra ruinene som begravde tusener av liv den 14. april, virvler støv opp og blokkerer himmelen og sola. Og mens støvet spres, lar den verden være vitne til den mest brutale virkelighet.

Den første syvdagers dødsmarkeringen er over, og det som følger er «andre syvdagers-» til den «syvende syvdagers»-dødsmarkeringen nå i slutten av mai. Men for ofrene som har mistet sine kjære, har hver dag fra den første vært en markering av døden, full av minner og smerte.

Som Tripa Rinpoche fra Sershu-monasteriet, som brakte munker fra naboprovinsen for å drive hjelpearbeid, sa til kvinnen Lhamotso, som var overveldet av sorg:

«Hvis du føler at ritene som over tusen buddhistmunker og over førti rinpoches (reinkarnerte lamaer, overs. anm.) utfører for å fri sjelen til ektemannen din ikke er nok, er det best at du går hjem. Det har ingenting å si om du bor i ruiner eller i et telt, bare resitér et seksstavelses mantra for ektemannen din. Det er bedre enn å være dypt i sorg og smerte og gjøre ingenting, eller å skylde på alle for alt.»

Billighusene kollapset

Troen vår har igjen gitt en unik støtte i bitterhetens øyeblikk; det er ikke nødvendig å si noe annet om dette.

Jeg vil heller gjerne snakke om noe annet. For eksempel: Hvorfor kollapset så mange av husene til vanlige folk? Rapporter sier at flere enetasjeshus enn fleretasjeshus kollapset. Enetasjesbyggene var for det meste bygd av murstein.

Dorje, et jordskjelvoffer, beskrev det slik: «Etter at bygningene kollapsetkollapset var det ingenting annet enn løs sand, så hvis man ikke var blitt knust til døde, ville man bli kvalt til døde.»

Folk som ikke kjenner til situasjonen, tror at dette var tradisjonelle tibetanske bygninger bygd av tibetanske folk. Selvsagt var dette tilfellet med noen av dem, som Changu-monasteriet, som ble alvorlig skadet. Men i den nærliggende landsbyen Changu, hvor det bodde rundt 1000 mennesker, var det mindre enn 100 som overlevde. Det var fordi lokale myndigheter i de senere år har lansert «nomadenes nybyggerboliger». Kinas myndigheter ba nomadene forlate beiteområdene, gi opp nomadelivet, flytte fra teltene sine og til nybygde nomadebosetninger.

Disse bygningene ble bygd i all hast og var populært kjent som «jerry-bygde» («jerry-built» er et uttrykk som brukes om dårlig konstruerte bygninger, overs. anm.).

Frivilliges innsats

En jente bruker tibetansk til å skrive: «Da vi ga opp nomadelivene våre og begynte å bo i hus bygd av murstein og tømmer, trodde vi aldri at det ville ende slik: Hvordan kunne vi unngå å tenke på de svarte teltene vi levde i gjennom generasjoner, idet de såkalte hjemmene våre ble omgjort til gravene våre på et blunk?»

Nomadenes nye hus, som er spredd over Tibets land, har alle store, skjulte farer. Dersom det i tillegg kommer et jordskjelv, kan det bare forårsake de største katastrofer. Som en venn sier det:

«Denne gangen bombarderte de folk med massiv mediedekning for å gjøre dem sorgtunge, og dermed få dem til å glemme å legge skylden på noen for de de dårlig bygde sosialboligene.»

Dette inkluderer selvsagt skolebygninger, ellers ville ikke det virkelige antallet barn som ble levende begravet blitt holdt tilbake. Det er bare en repetisjon av melodramaet rundt Wenchuan-jordskjelvet (12. mai 2008, overs.anm.), da mange unge menneskers død ble fornektet. Med tanke på dette trenger vi tibetanske frivillige som kan gjennomføre en upartisk undersøkelse.

Det er et annet viktig tema: Hvorfor påla myndighetene media åikke rapportere om de buddhistiske hjelpearbeiderne? Buddhistiske munker vises for det meste ikke i kinesisk media. Likevel finnes de kinesiske og utenlandske journalister, de tibetanske og han-kinesiske frivillige og nettbrukere, som bruker virkelige bilder og førstehånds bevis for å fortelle verden at våre buddhistiske munker er de raskeste, viktigste og ivrigste hjelpearbeiderne av alle.

Disse formidlerne roper ut mot urettferdigheten mot buddhistmunkene, som handlet så modig og uselvisk for å redde mange, mange liv. En kinesisk journalist avslørte i en reportasje at blant de som raskt kom fra Tibet for å utføre hjelpearbeid, «var det over 100 rinpocher (reinkarnerte lamaer) og nesten ti tusen buddhister.»

Håper på Dalai Lama

Selvsagt ble denne reportasjen aldri vist av mediet han jobber for. Faktisk har buddhistmunkene som ikke er fra Kyekhu, allerede blitt bedt av de lokale myndighetene om å evakuere, og advart om at dersom de ikke gjør det, vil de møte problemer.

Den kinesiske politikeren Jia Qinglin sa 19. april at «de fiendtlige fraksjonene som kommer fra utsiden forsøkte å forstyrre og sabotere jordskjelvarbeidet». Utenom subtilt å hinte mot de buddhistiske hjelpearbeiderne, refererer han også til den hellige Dalai Lama, som ivrer etter å komme til katastrofeområde for å gi religiøs støtte og hjelp til ofrene.

Kina har ikke svart på Dalai Lamas forespørsel om å bli sluppet inn i Kina. Myndighetene lot heller Gyaincain Norbu, deres selvvalgte Panchen Lama – den nest høyeste lederen for tibetanske buddhister – besøke regionen. Gedhun Choekyi Nyima, som Dalai Lama valgte som Panchen Lama i 1995, forsvant fra offentligheten etter at han ble valgt, og det antas at han holdes under husarrest, overs. anm).

Det er både frustrerende og irriterende å se at myndighetene i denne supermakten har så begrenset toleranse! Katastrofens ofre trodde at flyene over hodene deres hver dag kunne bringe Gyawa Rinpoche (refererer til Dalai Lama), som kom for å fri de dødes tapte sjeler og bringe velsignelser fra himmelen til de levende.

De ventet uten stans. Da jeg hørte om dette, kunne jeg ikke hjelpe for å gråte.

Oversatt fra engelsk av Silje Bekeng.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:59 Valglokalene er åpnet i Indonesia01:58 Venstrevind over Oslo01:49 Minst to drept i nye rakettangrep i Tripoli01:03 To 12-åringer har gått seg fast i fjellet00:43 Einar Aas selger strandeiendommer med tap00:17 Hotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45 Ajax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30 Messi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12 Erdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54 Messi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48 Seks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42 Macron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27 Erik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09 30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37 Voldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05 KrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46 Astronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43 Champions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28 Rolig for Røde Kors i påskefjellet17:34 Økt snøskredfare i Nord-Norge16:03 Seilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02 Northug bekrefter flytteplaner14:55 Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10 Mann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33 Frankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29 Tyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26 Finlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21 Rasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04 Elendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45 Se bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42 WHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24 UD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06 Støttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53 Smågodtsmugler tatt på Svinesund11:44 Pågrepet etter voldsvideo10:51 Frode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41 Flere kjendiser vil bli politikere10:30 Går all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08 Flytter fra anonyme barnegraver09:58 Klæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02 Frode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00 Fransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54 Notre-Dame blir aldri det samme08:47 Nye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45 PST langt under kravet for nynorsk08:36 Atalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32 Frp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31 Freiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01 Neville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55 Dødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18 Kamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01 Lundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32 Nær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30 Ferje har grunnstøtt i Rogaland06:29 Zuccarello-mål da Dallas tapte06:29 Tyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16 Titalls russe-oppdrag for politiet06:10 Skuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00 Mange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:29 Pulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13 Svartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06 Sønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00 Kvoteapp setter rekord05:00 Konkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30 Cyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03 Luksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52 Uvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25 Boligbrann i Sandefjord slukket01:47 Aksjonister stopper vindmøllearbeid i Trøndelag00:48 Macron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37 Real Madrid med nytt poengtap00:23 Senterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54 Brannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:17 Hovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38 Franske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35 Frankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01 Frisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15 – Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde21:03 Ingen vindkraftsøknader blir behandlet før nasjonal ramme er klar19:13 Brann i Notre Dame-katedralen i Paris19:12 Mueller-rapporten legges fram torsdag18:30 Kvinne stukket ned på Torshov i Oslo18:21 Solskjær før Camp Nou-returen: – Vi har med oss minnene fra Paris18:17 Røde Kors: Fem søk og 62 henteoppdrag hittil i påsken17:35 – Jeg ble en mor uten barn17:32 Gressbrann i nærheten av bebyggelse i Rogaland under kontroll17:30 Katteeier brente død katt17:13 Evakuering på Svalbard på grunn av økt snøskredfare17:02 Tidligere Volkswagen-toppsjef er siktet for bedrageri15:36 Stor skogbrannfare i Sør-Norge15:27 Norsk ishockeydommer trekker seg fra finalekamp etter hets15:21 Arbeidsulykke med vinkelsliper i Brevik14:17 Støttegruppa håper Berg-dom får fart på diplomatiet13:22 18-åring pågrepet etter filmet voldshendelse i Stavanger11:43 Mot strømmen: «Flytende tempel» trosser kystødeleggelsene11:21 Mann omkom i scooterulykke i Telemark11:14 Omstridte nye internettregler godkjent av EUs medlemsland10:36 Tre ungdommer siktet for å ha forlatt ulykkessted etter dødsulykke i Bergen
Siste nytt
01:59VerdenValglokalene er åpnet i Indonesia01:58NorgeVenstrevind over Oslo01:49VerdenMinst to drept i nye rakettangrep i Tripoli01:03NorgeTo 12-åringer har gått seg fast i fjellet00:43NorgeEinar Aas selger strandeiendommer med tap00:17NorgeHotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45SportAjax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30SportMessi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12VerdenErdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54SportMessi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48VerdenSeks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42VerdenMacron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27NorgeErik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09Verden30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37NorgeVoldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05NorgeKrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46VerdenAstronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43SportChampions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28NorgeRolig for Røde Kors i påskefjellet17:34NyheterØkt snøskredfare i Nord-Norge16:03NorgeSeilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02SportNorthug bekrefter flytteplaner14:55NorgeTidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10NorgeMann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33VerdenFrankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29PolitikkTyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26PolitikkFinlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21NorgeRasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04PolitikkElendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45VerdenSe bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42VerdenWHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24NorgeUD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06NorgeStøttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53NorgeSmågodtsmugler tatt på Svinesund11:44NorgePågrepet etter voldsvideo10:51NorgeFrode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41PolitikkFlere kjendiser vil bli politikere10:30SportGår all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08LivetFlytter fra anonyme barnegraver09:58PengerKlæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02VerdenFrode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00PengerFransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54VerdenNotre-Dame blir aldri det samme08:47NorgeNye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45NorgePST langt under kravet for nynorsk08:36SportAtalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32NorgeFrp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31NorgeFreiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01SportNeville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55VerdenDødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18NorgeKamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01SportLundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32NorgeNær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30NorgeFerje har grunnstøtt i Rogaland06:29SportZuccarello-mål da Dallas tapte06:29VerdenTyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16NorgeTitalls russe-oppdrag for politiet06:10VerdenSkuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00NorgeMange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:29VerdenPulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13VerdenSvartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06NorgeSønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00NorgeKvoteapp setter rekord05:00NorgeKonkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30VerdenCyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03VerdenLuksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52VerdenUvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25NorgeBoligbrann i Sandefjord slukket01:47NorgeAksjonister stopper vindmøllearbeid i Trøndelag00:48VerdenMacron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37SportReal Madrid med nytt poengtap00:23NorgeSenterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54VerdenBrannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:17VerdenHovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38VerdenFranske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35VerdenFrankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01SportFrisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15Norge– Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde21:03NorgeIngen vindkraftsøknader blir behandlet før nasjonal ramme er klar19:13VerdenBrann i Notre Dame-katedralen i Paris19:12PolitikkMueller-rapporten legges fram torsdag18:30NorgeKvinne stukket ned på Torshov i Oslo18:21SportSolskjær før Camp Nou-returen: – Vi har med oss minnene fra Paris18:17NorgeRøde Kors: Fem søk og 62 henteoppdrag hittil i påsken17:35Livet– Jeg ble en mor uten barn17:32NorgeGressbrann i nærheten av bebyggelse i Rogaland under kontroll17:30NorgeKatteeier brente død katt17:13NorgeEvakuering på Svalbard på grunn av økt snøskredfare17:02MotorTidligere Volkswagen-toppsjef er siktet for bedrageri15:36NorgeStor skogbrannfare i Sør-Norge15:27SportNorsk ishockeydommer trekker seg fra finalekamp etter hets15:21NorgeArbeidsulykke med vinkelsliper i Brevik14:17NorgeStøttegruppa håper Berg-dom får fart på diplomatiet13:22Norge18-åring pågrepet etter filmet voldshendelse i Stavanger11:43ReiseMot strømmen: «Flytende tempel» trosser kystødeleggelsene11:21NorgeMann omkom i scooterulykke i Telemark11:14VerdenOmstridte nye internettregler godkjent av EUs medlemsland10:36NorgeTre ungdommer siktet for å ha forlatt ulykkessted etter dødsulykke i Bergen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus