Går av for å hindre kaos

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sammen med Nepals statsminister Madhav Kumar Nepal som nå lover å gå av for å hindre politisk kaos og ny borgerkrig i landet. Foto: Ragnhild H. Simenstad / Utenriksdep. / Scanpix
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sammen med Nepals statsminister Madhav Kumar Nepal som nå lover å gå av for å hindre politisk kaos og ny borgerkrig i landet. Foto: Ragnhild H. Simenstad / Utenriksdep. / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nepals statsminister har sagt seg villig til å gå av for å hindre at landet kastes ut i politisk kaos. - Dette er veldig positivt, men det er fortsatt langt igjen, sier Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette har skjedd i Nepal:

2005: Etter mange års uro og borgerkrig i det fattige fjellandet med 28,9 millioner innbyggere, ble de maoistiske opprørerne i november enig med andre partier om å frata den da eneveldige kongen Gyanendre og demokratisere landet.

2006: Kongen blir i april presset til å gjenopprette parlamentarisk demokrati. Maoistpartiet UCPN under sin leder Pushpa Kamal Dahal, bedre kjent som Prachanda, erklærer tre måneders våpenstillstand. Parlamentet begrenser kongens makt. I november undertegner regjeringen og maoistene en fredsavtale som gjør slutt på ti års borgerkrig. Opprørerne skal få komme inn i en midlertidig regjering.

2007: Maoistene blir med i en midlertidig regjering, men trekker seg senere på året ut, for å presse fram en slutt på monarki i landet. I desember vedtar parlamentet som ledd i fredsslutning med maoistene, å avvikle monarkiet.

2008: I april blir maoistene det største partiet i valg til en grunnlovgivende forsamling, men får ikke rent flertall. I mai blir Nepal republikk. I juli blir Ram Baran Yadav Nepals første president. I august blir maoist-lederen Prachanda statsminister i en koalisjonsregjering.

2009: Mai: Prachanda trekker seg som statsminister fordi presidenten nekter å sparke en omstridt hærsjef. Maoistene trekker seg fra regjeringen med begrunnelse ati de andre partiene nekter å ta inn tidligere opprørs-soldater i landets forsvar. Madhav Kumar Nepal som leder Kommunistpartiet CPN-UML blir ny statsminister. Uro bryter ut igjen på slutten av året.

2010. Det er en ustabil situasjon i landet idet Nepals største parti, maoistene, står utenfor. En stabilisering i denne skjøre situasjonen er blant annet avhengig av at prosessen med å utforme en ny grunnlov blir avsluttet innen fristen 28. mai. Nå har den sittende statsministeren lovet å gå av for å sikre en forlengelse av fristen.

Kilde: BBC.

Landets tre største partier forhandler nå om en ny koalisjonsregjering.

Statsministeren, Madhav Kumar Nepal, reddet nasjonalforsamlingen i tolvte time fredag. Det var et siste tilbud for å sikre støtte fra det maoistiske flertallet i nasjonalforsamlingen for en ny avtale. Alternativet var politisk kaos da fristen for en ny grunnlov egentlig gikk ut natt til lørdag.

For om den lovgivende forsamlingen skulle bli oppløst uten at Nepal fikk en ny demokratisk struktur, kan de gamle frontene mellom maoistene og de øvrige partiene gjenoppstå. Da blir faren for at borgerkrig igjen blusser opp, akutt.

Les også: Nepal på randen av kaos

- At de nå fortsetter forhandlingen er veldig positivt, men det skyver bare de uløste spørsmålene framover, sa Miljø- og utviklingsminster Erik Solheim til ABC Nyheter lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kjøper mer tid

- Men Nepals avgang har kjøpt fredsforhandlingene mer tid og i denne prosessen har det ofte kommet løsninger i siste liten, fortalte han.

Solheim besøkte alle de ledende politikerne i hovedstaden Katmandhu i forrige uke.

Les alt om besøket: Vil støtte maoist-soldater

Det maoistiske partiet vant valget i 2008 og tok makten for ni måneder siden. De har avskaffet Nepals 240 år gamle hinduistiske monarki og har startet prosessen med å gjøre landet til en sekulær republikk.

Men den maoistiske statsministeren gikk av og regjeringen trakk seg i fjor etter en uenighet om integreringen av deres tidligere soldater i den nasjonale hæren. Maoistene har jobbet for å komme tilbake til makten siden. Og den betydelige geriljahæren til landets største parti er ett av de viktigste uløste problemene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Statsministeren vil møte ledere fra de ulike partene i løpet av dagen for å diskutere hvordan du går frem, sa Nepals talsmann, Bishnu Rijal, til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han går av for å ikke komme i veien. Men han ønsker å sikre at alle utestående problemstillinger knyttet til fredsprosessen er avgjort før han fratrer.

- Uløste problemer

Erik Solheim snakker med nøkkelspilleren Prachanda, maoistlederen, i Katmandhu. Foto: Ragnhild H. Simenstad,Utenriksdepartementet.Erik Solheim snakker med nøkkelspilleren Prachanda, maoistlederen, i Katmandhu. Foto: Ragnhild H. Simenstad,Utenriksdepartementet.

Rijal nevnte særlig integrering av de tusenvis av de tidligere maoistiske soldatene i den nasjonale hæren og oppløsningen av partiets væpnede ungdomsfløy, som de rivaliserende partene mener er et hinder for varig fred. Erik Solheim mener det er håp om at partene skal bli enige.

- Hvor mange av maoistsoldatene som skal integreres i hæren kan man komme fram til et kompromiss om, mener han.

Han peker på at de som ikke kan sikres en fast inntekt gjennom ansettelse i den nasjonale hæren, kan integreres i samfunnet på andre måter, som ved å få utdannelse eller startpakker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når det gjelder soldatene er det internasjonale samfunnet villig til å hjelpe til, både Norge og USA sagt seg villige til å bidra til slike startpakker, sier han.

- Maoistene er villige til å inngå kompromisser og har allerede lovet at ungdomsfløyen skal slutte med vold.

Som det største partiet i parlamentet vil maoistene trolig til ta en ledende rolle i enhver koalisjonsregjering, men om de igjen kan få tilbake statsministeren er ikke Solheim sikker på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Norge skal bidra

- Alle forstår at det største partiet må være med i regjeringen, men det er usikkert om de andre partiene vil godta en statsminister. På den andre siden mener mange at maoistene også ville blitt styrket enda mer om i et nytt valg.

- Hva blir Norges rolle i prosessen videre?

- Vi skal fortsette å være en konstant støttespiller for fredsprosessen. Men dette er en prosess de driver selv, understreker Solheim.

Han mener Norge har hatt en viktig rolle i å sette situasjonen i Nepal på dagsorden. At Norge var de først til å gå i samtaler med Maoistene mener han også har bidratt til at USA nå er jevnlig i kontakt med dem.

- Men det er mye som gjenstår. De må få laget en ny grunnlov også, sier Solheim.