Underleverandør til NRKs Eurovisions-sirkus granskes av Arbeidstilsynet:Synger falskt om overtid

Underleverandør til NRK har flere grove tilfeller med overtid og granskes nå av Arbeidstilsynet. Underleverandøren leverer strømaggregater og elektriske løsninger på NRKs prestisjearrangement. (Foto: Cornelius Poppe, Scanpix)
Underleverandør til NRK har flere grove tilfeller med overtid og granskes nå av Arbeidstilsynet. Underleverandøren leverer strømaggregater og elektriske løsninger på NRKs prestisjearrangement. (Foto: Cornelius Poppe, Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

1273 timer overtid står det registrert hos en ansatt hos Aggreko som leverer strøm til Eurovision-festen. - Et grovt brudd på arbeidsmiljøloven, sier Arbeidstilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Mens mer enn 100 millioner tv-seere i flere måneder har bygd opp forventninger til lørdagens Eurovison-fest på Fornebu, har Arbeidstilsynet gransket et firma som leverer strømaggregater og elektriske løsninger på NRKs prestisjearrangement.

Før Aggreko vant anbudsrunden og fikk kontrakt med NRK, ble det ikke sjekket med Arbeidstilsynet. Det bekrefter både tilsynets saksbehandler og Melodi grand prix (MGP) sin pressejef, NRKs Peter Svaar.

- Men i avtalen har vi en egen bestemmelse om HMS. Og i tillegg har de signert den vanlige HMS-erklæringen, sier han til ABC Nyheter.

En rekke bekymringsmeldinger

Det er en rekke bekymringsmeldinger fra anonyme ansatte som har ført til Arbeidstilsynets interesse for Aggreko Norge, et heleid datterselskap av britiske Aggreko. Selskapet opererer over hele verden og har hatt ansvar for nødaggregater og elektriske løsninger i forbindelse med en rekke store begivenheter, blant annet siste vinter-OL.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NRKs pressesjef sier også at det er Aggrekos britiske avdeling som har utført jobben på Fornebu, men han kan ikke bidra til å avklare om bruken av britiske elektrikere er avklart med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

På Fornebu. Selskapet som har levert aggregater og strømløsninger granskes av Arbeidstilsynet for grove lovbrudd. Foto: ABC NyheterPå Fornebu. Selskapet som har levert aggregater og strømløsninger granskes av Arbeidstilsynet for grove lovbrudd. Foto: ABC Nyheter

- Dette vet jeg ikke og har ikke kapasitet til å svare ytterligere før etter sendingen, sier Svaar fredag kveld, dagen før finalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekker godkjenning

DSB sjekket lørdag formiddag om denne bruken av utenlandsk arbeidskraft var avklart på forhånd. Det var den ikke.

- Arbeid som utføres på norsk jord, skal meldes inn til oss på forhånd. Men det finner jeg ingen spor av, sier senioringeniør Runar Røsbekk til ABC Nyheter.

Han sier at saken også er sjekket med brannvesenet i Bærum, men heller ikke de har fått noen melding om at britiske elektrikere skal ha gjort jobb på utstyr eid av Aggreko eller Telenor arena. DSBs mann sier også at han føler seg trygg på at brannvesenet vil håndtere saken, særlig siden det ikke er rapportert om noen hendelser eller uhell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men vi vil be Aggreko komme med en forklaring i ettertid, sier Røsbekk.

Korrespondansen med det norske Arbeidstilsynet er fra Aggrekos side ført i pennen av forretningsadvokat Anette Mittet Gjertsen i DLA Piper.

Hun sier til ABC Nyheter at hun ikke kan uttalese på vegne av sin klient i saken. For ett døgn siden ble det rettet en telefonhenvendelse til den britiske lederen for Aggreko i Norden, men han har ennå ikke svart.

- Et grovt lovbrudd

Men i papirene som selskapet har sendt Arbeidstilsynet fremkommer det blant annet at fem av tretten ansatte overskred arbeidsmiljølovens maksimale overtidsgrense på 400 timer i 2008. For tiden gjennomgår tilsynet oversiktene fra siste år, men de har vært så uklare at gjenomgangen ennå ikke er avsluttet.

De to verste tilfellene er notert med henholdsvis 1072,8 og 1273 timers overtid. Disse timene kommer da i tillegg til de 1700-1800 timene som regnes i et normalt arbeidsår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis disse tallene er riktige, så er det et grovt brudd på loven, sier Tone Andersen i Arbeidstilsynet.

- Går rett på jobb igjen

Tilsynet er usikker på om timetallet er korrekt. Det kan for eksempel være snakk om utbetaling av overtid i stedet for utført avtalt avspasering, eller at forholdene kan være enda verre.

Aggreko har også mye av sin virksomhet på oljeinstallasjoner i Nordsjøen. Her kan man gå 12 timersdager, men da under forutsetning av at en avspaserer på land. Enkelte tidligere ansatte har anonymt overfor ABC Nyheter havdet at så ikke skjer - de ansatte går rett på jobb igjen også når de kommer tilbake på land.

- Men jeg vil også understreke at dette er et selskap som har orden på veldig mye, men de har altså et hull i forhold til arbeidstid, sier hun til ABC Nyheter.

Det siste årsregnskapet for Aggreko Norway viser et overskudd på 7,5 millioner kroner, selv om inntektene i 2009 sank fra 94 millioner til 56 millioner kroner.