Tusenvis flykter fra vulkanutbrudd

Svart aske fra Pacaya-vulkanen dekker gatene i Guatemalas hovedstad Guatemala by og folk rømmer fra byen. Foto: REUTERS/SCANPIX
Svart aske fra Pacaya-vulkanen dekker gatene i Guatemalas hovedstad Guatemala by og folk rømmer fra byen. Foto: REUTERS/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av mennesker er evakuert, og flyplasser er stengt som følge av vulkanutbrudd i Guatemala og Ecuador.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den drøyt 2.500 meter høye Pacaya-vulkanen i Guatemala ligger bare 40 kilometer fra hovedstaden Guatemala by, som er farget svart av aske fra utbruddet.

Landets hovedflyplass, La Aurora-flyplassen i utkanten av Guatemala by er stengt som følge av vulkanutbruddet, som til nå har kostet tre menneskeliv.

Les mer: Døde etter vulkanubrudd

President president Alvaro Colom har erklært unntakstilstand i det mellomamerikanske landet, og seismologene frykter at utbruddet vil øke i styrke de kommende dagene.

Unntakstilstand

Minst 1800 mennesker har blitt plassert i tilfluktsrom etter at fire landsbyer i nærheten av vulkanen ble evakuert, opplyser myndighetstalsmann David de Leon, ifølge CNN.

President Alvaro Colom har erklært unntakstilstand i det mellomamerikanske landet.

Leder for Guatemala Røde Kors er for tiden i Oslo:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- To timer etter utbruddet var representanter fra Guatemala Røde Kors på plass i området, sammen med den nasjonale beredskapsenheten (CONRED) for å få en oversikt over skadeomfanget etter vulkanutbruddet, sier Annabella Folgar de Roca i en pressemelding.

Hun opplyser videre at 60 frivillige i Guatemala Røde Kors er klare til å rykke inn i de rammede områdene og bidra blant annet med ambulanser, andre kjøretøyer og hygieneartikler.

Ny vulkan

Også i Ecuador i Sør-Amerika våknet en gammel vulkan til live med et smell fredag, da den drøyt 5.000 meter høye Tungurahua-vulkanen plutselig begynte å spy ut lava og aske.

Sju landsbyer er evakuert og flyplassen og skolene i landets største by Guayaquil er stengt.

Aske fra vulkanen farger millionbyen og de omkringliggende områdene svarte, og askeskyen strekker seg hele 10 kilometer opp i lufta.

Tungurahua-vulkanen ligger 135 kilometer sør for hovedstaden Quito og hadde også et kraftig utbrudd i 2006. Seks mennesker omkom og 700 bolighus ble ødelagt i dette utbruddet. (©NTB)

Les også: Kunder får ikke askepenger tilbake

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.