Garantert askefast

Et fly fra selskapet American Airlines står dekket av aske på den internasjonale flyplassen I Guetamala by.  Alle foto: REUTERS/Daniel LeClair
Et fly fra selskapet American Airlines står dekket av aske på den internasjonale flyplassen I Guetamala by. Alle foto: REUTERS/Daniel LeClair
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyene på flyplassen i Guatemala er fullstendig dekket av aske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyet fra American Airlines er et av mange fly som står askefast på den internasjonale flyplassen La Aurora-flyplassen utenfor Guatemala by.

Mengden aske på flyet er betydelig mer enn det vi så på norske flyplasser i april, da hele luftrommet i Europa ble stengt på grunn av vulkanutbruddet på Island.

Nå er det Pacaya-vulkanen i Guatemala som har fått utbrudd, og store askeskyer førte til evakuering av landsbyer og stenging av hovedflyplassen i landet.

Les også: Spyr ut aske

President Alvaro Colom erklærte torsdag unntakstilstand i det mellomamerikanske landet. Unntakstilstanden skal vare i 15 dager og gjelder for de tre områdene som ligger nærmest vulkanen.

– Vi har evakuert 1.600 mennesker, og 600 av disse er tatt hånd om av myndighetene, sier Alejandro Maldonado, lederen for den nasjonale beredskapsenheten CONRED.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pacaya-vulkanen ligger bare 40 kilometer fra hovedstaden, der aske og små lavasteiner dekker bygatene med et svart lag. Askeskyen strekker seg nå rundt 1.500 meter opp i lufta over den drøyt 2.500 meter høye vulkanen, som plutselig våknet til live i 1965 etter over 100 års dvale.

Tre personer har mistet livet, ifølge CNN.

En journalist som dekket vulkanutbruddet skal være en av de omkomne.

Hjelpeorganisasjonen har ambulanser og totalt 20 kjøretøyer klare, i tillegg til 3.000 sett med hygieneartikler, 200 kjøkkensett og 1.000 jerrykanner som kan deles ut til de som er rammet av vulkanutbruddet.

Pacaya-vulkanen har siden 1965 hatt en rekke utbrudd, og lava og aske fra utbruddene har rammet kaffeplantasjene rundt, ført til evakuering av landsbyer og til svarte gater i landets gamle hovedstad Antigua.