Gjorde moskeer i Lahore til krigssoner

Minst 80 mennesker skal være drept i angrep mot to moskeer i den pakistanske byen Lahore. Foto: REUTERS / Mani Rana / SCANPIX
Minst 80 mennesker skal være drept i angrep mot to moskeer i den pakistanske byen Lahore. Foto: REUTERS / Mani Rana / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Væpnet med sprengstoffvester, skytevåpen og håndgranater gikk opprørerne til angrep mot to moskeer midt under fredagsbønnen i Lahore.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta:

* Rundt 265 mennesker er drept i ni ulike angrep i Lahore det siste året.

* Ahmadi-sekten, som ble rammet av fredagens to angrep, er en muslimsk minoritetsgruppe som ble grunnlagt av Ghulam Ahmad på 1800-tallet.

* Sekten anser Ahmad for å ha vært en profet og tror at Jesus overlevde korsfestelsen og døde 120 år gammel i det indisk-styrte Kashmirs hovedstad Srinagar.

* Sekten har rundt 4 millioner medlemmer, men Pakistan har erklært dem for ikke-muslimer.

* Religiøst motivert vold i Pakistan, stort sett mellom sunni- og sjiamuslimske grupper, har det siste tiåret krevd mer enn 4.000 menneskeliv.

(Kilder: AFP, Reuters) (©NTB)

Angrepene kostet minst 80 mennesker livet.

– Bønnelederen holdt messe da vi hørte skyting og eksplosjoner. Alle reiste seg opp, og deretter stormet to væpnede menn inn i moskeen og skjøt vilt rundt seg, sier Fateh Sharif (19).

– De hadde langt skjegg og bar ryggsekker, sier han.

I tillegg til 80 drepte ble et tilsvarende antall mennesker såret i de to atskilte angrepene mot moskeer i byen Lahore i Pakistan. Moskeene var fulle av troende som hadde møtt fram til den ukentlig fredagsbønnen.

Geo News melder at den pakistanske delen av Taliban, TTP, har sagt at gruppen står bak angrepet mot én av moskeene, men pakistanske myndigheter har ikke bekreftet noe med hensyn til hvem som sto bak aksjonene.

Harde kamper

Begge moskeene som ble angrepet tilhører Ahmadi-sekten, en minoritet som ifølge menneskerettsgrupper ofte blir utsatt for trusler og angrep i Lahore. Den ene moskeen ligger i det finere nabolaget Model Town, mens den andre ligger i det tett befolkede området Garhi Shahu.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Garhi Shahu, som ble utsatt for det voldsomste angrepet, sprengte tre opprørere seg i luften. De var ikledd vester med sprengstoff, opplyser Lahores viseguvernør Sajjad Bhutto.

Angrepene ble etterfulgt av flere timer med skyting mellom opprørere og politi og soldater.

Da kampene var over, minnet moskéområdet særlig i Garhi Shahu mest av alt om en krigssone. Flere titalls drepte ble funnet da våpnene hadde stilnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De kom inn i moskeen bakveien og begynte å skyte. De var bevæpnet med selvmordsvester, håndgranater og andre våpen, sier Rana Ayaz i politiet i byen.

To av angriperne i Model Town skal være arrestert.

Hadde advart

Pakistans menneskerettskommisjon hadde i over ett år advart om angrep mot Ahmadi-sekten i sentrum av Lahore. Kommisjonen hadde derfor krevd «bombesikker sikkerhet og beskyttelse» fra regjeringens side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommisjonen uttrykker også bekymring over den «tiltakende sekteriske dimensjonen» blant Pakistans opprørsgrupper og kaller dette «en stor sikkerhetstrussel mot hele samfunnet».

Pakistans statsminister Yousuf Raza Gilani fordømmer fredagens angrep og uttrykker «dyp bedrøvelse og sorg over tapet av dyrebare menneskeliv».

Det bor rundt ti millioner mennesker i Lahore, som går for å være Pakistans kulturelle hovedstad. Byen er hovedstad i provinsen Punjab.

Lahore er også kjent som den "kulturelle" hovedstaden i Pakistan. Byen har vært under gresk, persisk, hinduistisk, muslimsk, sikh og britisk administrasjon.

Lahore var hovedstaden i hele India området da britene styrte landet.


Vis større kart