Kopervik kirke totalskadd

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kopervik kirke står tilbake som en ruin etter den kraftig brannen som herjet kirken på Karmøy i Rogaland fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannen ble meldt allerede i 12-tiden fredag. Sju timer senere jobbet brannmannskapene fremdeles med å slukke den voldsomme brannen.

Frykt for at bygningen skulle rase samme gjorde at mannskapene tidlig måtte trekke seg ut og fortsette slukningsarbeidet fra utsiden. Like før klokken 19 raste også kirketårnet sammen.

Det var personer i kirken da det ble oppdaget røyk, men alle kom seg ut av bygningen uten alvorlige skader.

Brannvesenet fikk ikke kontroll over den voldsomme brannen, og besluttet torsdag ettermiddag å la kirken brenne ned.

- For få minutter siden måtte de gi opp. De har sluttet å spyle vann på kirken, og har tatt avgjørelsen om å la den brenne ned. Så nå sitter alle her og venter på at tårnet skal rase, melder NRKs reporter på stedet.

Sogneprest Kristian Støle stod på utsiden og fulgte situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er dypt tragisk. Slik det ser ut fra utsiden, er det mye som tyder på at det går mot en totalskade. Brannen rører ved veldig mye følelser. Mange av dem som står og ser på, synes dette er kjempetrist. Kirken betyr mye og har en viktig plass, sier Støle til NTB.

Også lensmann Reidar Gaupås i Karmøy sier brannen vil prege lokalsamfunnet.

– Kirken betyr mye og er et samlingspunkt. De fleste her er jo døpt og konfirmert i den kirken. Det er den eneste trekirken i Kopervik, og det er også der brylluper og begravelser forrettes, sier Gaupås, som kan se brannen fra kontoret sitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukjent årsak

– Det viktigste nå er å legge best mulig til rette for at brannvesenet kan gjøre jobben sin, sier Stødle.

Han sier de foreløpig ikke har noen formening om hvordan brannen, som ble meldt klokken 12.08, startet. Politiet vil starte sin tekniske og taktiske etterforskning så snart brannen er slukket og tomten tilstrekkelig kjølt ned, slik at mannskaper kan gå inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kopervik kirke er en trekirke i italiensk renessansestil fra 1861. Kirken brant også natten til 28. oktober 2001. Den gangen gikk altertavla tapt, og det var nær ved at hele kirken brant ned. En 23 år gammel mann tilsto å ha startet brannen.

Fakta om norske kirkebranner:

* Fredag 28. mai 2010 brenner Kopervik kirke på Karmøy i Rogaland. Kirken ble også skadet av brann 28. oktober 2001. Den brannen var påsatt.

* Fra 1970 og fram til 1999 brant 33 kirker ned i Norge. Etter dette har kun to norske kirke brent ned til grunnen, Våler kirke i Hedmark 29. mai 2009 og Hønefoss kirke 26. januar 2010.

* I samme periode registrerte KA (Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon) en rekke branntilløp i kirker – det mest alvorlige i Gjerpen kirke som ble påført betydelige skader innvendig i en påsatt brann i 2003.

* KA mener dette skyldes en sterk oppmerksomhet rundt brannsikkerheten i norske kirker etter tragediene på 90-tallet da ni kirker ble påtent og totalt 17 brant ned. Den mest kjente er brannen i Holmenkollen kapell, som er en av tre branner Varg Vikernes, kjent som Greven, ble dømt for i 1994.

(Kilde: KA, NTB)