Vil oppheve homoforbud i det amerikanske forsvaret

Homoforbudet i det amerikanske forsvaret kan snart stå for fall. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Homoforbudet i det amerikanske forsvaret kan snart stå for fall. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Representantenes hus i Kongressen har vedtatt å oppheve forbudet mot homofile i det amerikanske forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med 234 mot 194 stemmer vedtok representantene å oppheve forbudet fra 1993, bare timer etter at et flertall i forsvarskomiteen i Senatet gikk inn for det samme.

Vedtaket er et første steg på veien mot å oppheve Pentagons såkalte «ikke spør, ikke fortell» politikk, som bare tillater homofile å tjenestegjøre i det amerikanske forsvaret dersom de holder sin legning skjult.

Åtte av ti amerikanere mener at homofile bør få tjenestegjøre på lik linje med andre, og Kongressen er dermed i takt med opinionen.

Verdier

– Det er på tide at vi kvitter oss med denne politikken. Den reflekterer ikke de amerikanske verdiene om at alle skal ha de samme mulighetene, og den er ikke til det beste for forsvaret, sier senator Joseph Lieberman som er uavhengig representant i Senatets forsvarskomité.

– Tusenvis av soldater er tvunget ut av det amerikanske forsvaret, ikke fordi at de ikke strakk til eller var dårlige soldater, men på grunn av sin seksuelle legning, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seier for Obama

Selv om Kongressen går inn for å oppheve det 17 år gamle forbudet mot åpent homofile i det amerikanske forsvaret, vil andre også ha et ord med i laget.

President Barack Obama, forsvarsminister Robert Gates og forsvarssjef Mike Mullen må alle gå med på lovendringen, etter først å ha vurdert om det å åpne for homofile kan få følger for rekrutteringen, moralen og kampviljen i det amerikanske forsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pentagon er også i gang med å utrede hvordan de rent praktisk skal legge til rette for åpent homofile i rekkene, og flere mener at politikerne bør avvente forsvarets egen konklusjon før de blander seg inn.

Skepsis

Dersom forbudet mot homofile skulle bli opphevet, vil det være en stor seier for Obama og homoaktivister som støttet ham i valgkampen i 2008.

Blant republikanerne er skepsisen derimot stor, og enkelte anklager Obama for å ville utsette det amerikanske forsvaret for et «sosialt eksperiment».

– Er dette noe George Washington og grunnlovsfedrene ville ha vært stolt av, undret republikaneren Todd Akin i Kongressen torsdag.

– Jeg akter ikke å svikte mine barn eller dem som tjenestegjør i våre væpnede styrker bare for politikkens skyld, sa Akin. (©NTB)