En drept etter vulkanutbrudd

UTBRUDD: Aske og små lavasteiner dekket torsdag bygatene med et svart lag. (Foto: AFP PHOTO / Johan ORDONEZ / Scanpix)
UTBRUDD: Aske og små lavasteiner dekket torsdag bygatene med et svart lag. (Foto: AFP PHOTO / Johan ORDONEZ / Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pacaya-vulkanen i Guatemala har fått et utbrudd. En person er drept, flere savnet og store askeskyer har ført til evakuering av landsbyer og stenging av hovedflyplassen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En person skal ha omkommet som følge av vulkanutbruddet, og CNN melder at vedkommende var en reporter tilknyttet tv-kanalen.

Ifølge Røde Kors er 10 personer savnet og 40 personer skadde etter utbruddet.

Hovedflyplassen La Aurora i Guatemala by, som er den tredje største flyplassen for passasjertrafikk i sentralamerika er stengt. Rullebanen var fredag morgen dekket av et lag med svart aske.

Er du i nærheten av utbruddet i Guatemala? Tips oss på 08081 eller tips@abcnyheter.no

Unntakstilstand

Minst 1800 mennesker har blitt plassert i tilfluktsrom etter at fire landsbyer i nærheten av vulkanen ble evakuert, opplyser myndighetstalsmann David de Leon, ifølge CNN.

President Alvaro Colom har erklært unntakstilstand i det mellomamerikanske landet.

Leder for Guatemala Røde Kors er for tiden i Oslo:

- To timer etter utbruddet var representanter fra Guatemala Røde Kors på plass i området, sammen med den nasjonale beredskapsenheten (CONRED) for å få en oversikt over skadeomfanget etter vulkanutbruddet, sier Annabella Folgar de Roca i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun opplyser videre at 60 frivillige i Guatemala Røde Kors er klare til å rykke inn i de rammede områdene og bidra blant annet med ambulanser, andre kjøretøyer og hygieneartikler.

Aske dekket byen

Pacaya-vulkanen ligger bare 40 kilometer fra hovedstaden og aske og små lavasteiner dekket torsdag bygatene.

Askeskyen strekker seg nå rundt 1.500 meter opp i lufta over den drøyt 2.500 meter høye vulkanen, som plutselig våknet til live etter over 100 års dvale i 1965.

Pacaya-vulkanen har siden hatt en rekke utbrudd, og lava og aske fra utbruddene har rammet kaffeplantasjene rundt og ført til svarte gater i landets gamle hovedstad Antigua, melder NTB.

Les også: Kunder får ikke askepenger tilbake

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Svart aske dekket gatene i hovedstaden fredag. Foto: AFP PHOTO / Johan ORDONEZ / Scanpix.Svart aske dekket gatene i hovedstaden fredag. Foto: AFP PHOTO / Johan ORDONEZ / Scanpix.