Dødstallet stiger etter togeksplosjon i India

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 65 mennesker ble drept da en sprengladning fikk et passasjertog til å spore av og kollidere med et godstog i India, ifølge politiet, som sier maoister står bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Maoistene

* Startet som et bondeopprør i landsbyen Naxalbari i delstaten Vest-Bengal i 1967. Siden da skal rundt 6.000 mennesker være drept i voldsomheter som knyttes til maoistgrupperinger.

* Bevegelsen består av flere lokale grupperinger som knyttes sammen av maoistisk ideologi og kamp mot sentrale myndigheter. Bevegelsen har hatt en oppsving etter at to grupper slo seg sammen i 2004.

* Bevegelsen skal i ifølge myndighetene telle 20.000 krigere, inkludert en hard kjerne på 6.000-8.000 mann.

* Ifølge indiske myndigheter er Koteshwar Rao, alias Kishanji, gruppens militære leder, mens Ganapati er den politiske lederen.

* Soldatene rekrutteres, noen ganger med tvang, blant bønder og stammer på landsbygda. Krigerne bruker både skytevåpen, miner og pil og bue i sine angrep på blant annet politistasjoner og tog.

* Bevegelsen sies å være aktiv i over 200 av Indias drøyt 600 distrikter, men det nøyaktige omfanget er uklart.

* Til tross for det ideologiske slektskapet er det ingen ting som tyder på at maoistene i India får støtte fra maoistene i Nepal og heller ikke fra Kina eller andre land.

(Kilder: PRIO-forsker Jason Miklian, BBC, Reuters) (©NTB)

Passasjertoget var på vei fra Kolkata til Mumbai fredag da kollisjonen fant sted i Jhargam-området i delstaten Vest-Bengal.

– Eksplosjonen fikk 13 av vognene på Gyaneshwari-ekspressen til å spore av. Disse landet på et annet spor, der et godstog dundret inn i dem, forteller en talsmann for jernbaneselskapet, Soumitra Majumdar.

Sov da det smalt

De første meldingene gikk ut på at rundt 15 personer ble drept, men det viste seg raskt å være feil.

– Redningsmannskapene på ulykkesstedet har fortalt oss at 65 personer er funnet døde, sier generalinspektør for politiet i Vest-Bengal, Surajit Kar Purakayastha.

Ifølge Purakayastha frykter politiet at «mange flere» ligger under vrakrestene.

De fleste om bord på passasjertog lå og sov da det smalt. Øyenvitneskildringer fra ulykkesstedet forteller om dramatiske historier.

– Jeg kan se minst fire passasjervogner som er komplett smadret. Jeg kan se mange knuste kropper under godstoget, forteller journalisten Naresh Jana fra den indiske avisen Telegraph.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaos og panikk rår på ulykkesstedet, forteller han.

– Folk gråter. Redningsmannskaper forsøker å hente overlevende og døde ut av vraket, forteller Jana.

Maoister få skylden

Togkollisjonen skjedde i et i område der maoistiske opprørere er kjent for å stå sterkt, men ingen har tatt på seg ansvaret for eksplosjonen som fikk passasjertoget til å spore av.

Maoistopprørerne, som ofte angriper politifolk, regjeringsbygninger og infrastruktur som jernbanestasjoner, har de siste månedene trappet opp sine angrep som et svar på at regjeringsstyrkene har innledet en offensiv i området.

– Vi fant flere maoistiske løpesedler på stedet, så dette synes å være maoistenes verk, sier politisjefen i Vest-Bengal, Bhupinder Singh.

Tidligere i måneden ble 35 mennesker drept da opprørerne sprengte en buss i delstaten Chhattisgarh, og i april ble 76 politifolk drept i et annet angrep.

Maoistopprørerne har nå folk under våpen i en tredel av India, først og fremst på landsbygda. (©NTB)