Diskuterte dødsstraff

DIALOG: Jonas Gahr Støre og prins Salman bin Abdulaziz Al Saud. Foto: Hans H. Torgersen
DIALOG: Jonas Gahr Støre og prins Salman bin Abdulaziz Al Saud. Foto: Hans H. Torgersen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jonas Gahr Støre tok opp bruken av dødsstraff da han torsdag møtte prins Salman bin Abdulaziz Al Saud fra Saudi-Arabia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Den saudiarabiske prinsen er i Norge for å møte både Kongen og statsminister Jens Stoltenberg denne uka. Torsdag ble det gjennomført møter med utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Vi har hatt en bred agenda i våre møter. Vi fører en tett dialog og en respektfull utveksling av synspunkter. Våre land har feller interesser både på energifronten og på utviklingen av nye klimateknologier, sa Støre på pressekonferansen etter møtet.

Prins Salman er guvernør for hovedstaden Riyadh, og har hatt denne posisjonen siden 1962. Han er svært innflytelsesrik i kongedømmet, og Støre trakk fram hvor viktig personlige forbindelser inn i denne sfæren er for å knytte kontakt.

- Det er nok ekstra viktig her, sammenlignet med andre land. Det personlige forholdet åpner dører på en annerledes måte, mener utenriksministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtalene gikk også inn på menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia. I en rapport som Amnesty International slapp torsdag fikk landet på nytt sterk kritikk for sin bruk av dødsstraff, manglende rettigheter for kvinner og andre ting.

- Kvinner mer involvert

- Jeg spurte faktisk prinsen om vi kunne komme til å se kvinnelige medlemmer av delegasjonen en gang i fremtiden, og til det svarte han at det ville være naturlig, sier Støre.

Utenriksministeren legger vekt på at en konfronterende tone ikke nødvendigvis ville blitt tatt godt i mot, men at det finnes måter å prate sammen på som gjør at man blir hørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det finnes en måte å si ting på som nok fører til at man møter lukkede ører. Jeg er opptatt av å høre hvordan han, og styret der, ser på deres egen utvikling. Da får man mer gehør for våre ideer. Men han gjorde det klart at ingen land har rett til å påføre andre sitt verdisett, og det sa jeg meg enig i. Samtidig finnes det internasjonale traktater som vi har signert, og man må tåle at man blir oppfordret til å følge disse, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I dag har vi snakket om både menneskerettigheter, kvinners rettigheter og bruken av dødsstraff, sa Støre.

Midtøstenkonflikten

I møtet tok man også opp Midtøsten konflikten. Saudi-Arabia har lenge hatt en sentral rolle som sponsor av de palestinske selvstyremyndighetene. Inntil nylig hadde de også en klar rolle i forhandlingene mellom Hamas og Fatah, de to største palestinske partiene.

Det er stor frykt for at det kan bryte ut krig i Midtøsten i løpet av kort tid, noe også prins Salman kommenterte da han ble konfrontert med at kongen av Jordan for kort tid siden sådde tvil om deres engasjement.

Skylder på Hamas

- Norge spiller en viktig rolle i dette arbeidet, og vi som dere ønsker fred i Midtøsten. Fred og stabilitet er svært viktig for oss. Kongen av Jordan vet svært godt at vi vil ha fred i regionen, sa prinsen.

Jonas Gahr Støre kunne etter pressekonferansen utdype samtalene om Midtøsten, og kunne avsløre at Saudi-Arabia i stor grad skylder på Hamas for at det ble brudd i forhandlingene mellom dem og Fatah.

- Det er første gang jeg har hørt Saudi-Arabia uttrykke så klart at de legger skylden for bruddet på Hamas, sa Støre.