Ber regjeringen heve U-864

Venstre: vraket av U-864 etter 60 år på havbunnen. Høyre: En sylinder med flytende kvikksølv som ble tatt opp fra U-864. Foto: Kystverket / Scanpix.
Venstre: vraket av U-864 etter 60 år på havbunnen. Høyre: En sylinder med flytende kvikksølv som ble tatt opp fra U-864. Foto: Kystverket / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et flertall i transportkomiteen på Stortinget ber regjeringen få opp farten slik at ubåten U-864 kan heves og kvikksølvet om bord kan fjernes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flertallet i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, bestående av Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti ber regjeringen om å droppe ytterligere utredninger om hva som skal skje med ubåten U-864.

Deres forslag til Stortinget, som skal diskutere saken på mandag, er at Stortinget ber regjeringen sluttføre forhandlingene med selskapet Mammoet, som har fått oppdraget, sånn at en kan starte hevingen.

- Vi ber regjeringen få opp farten. Nå har regjeringen sagt at de skal heve ubåten. Tidligere har regjeringen vært utydelige og danset forskjellige rytmer når det gjelder dette. De har vurdert både tildekking og heving, og nå ønsker de ytterligere utredninger, sier Knut Arild Hareide, som leder komiteen.

Frykter at det kan bli 2013

Regjeringen har valgte å foreslå å utsette saken og bevilge ti nye millioner kroner til ytterligere utredning. En utredning som ifølge Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen skal være med på å sikre at et endelig vedtak blir fattet på et godt nok grunnlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flertallet i komiteen mener at ytterligere hevingsalternativet er unødvendig og at det vil skape forsinkelser og usikkerhet.

- Hevingen må skje på sommertid. Det er en krevende operasjon, og en må få en anbudskontrakt på plass. Å gjøre det i 2010 blir helt umulig. Det kan skje i 2011, men jeg er redd for at det blir både 2012 og 2013 før ubåten heves, sier Hareide.

Forslaget fremmes altså Høyre, Fremskrittpartiet og Kristelig folkeparti, som har komiteflertallet. I Stortinget er opposisjonspartiene i mindretall, og det er lite sannsynlig at de får støtte for å droppe utredningene.

Inneholder også sprengstoff

Vraket av U-864 ble funnet av det norske Sjøforsvaret i mars 2003, omtrent på 150 meters dyp. Den ligger på havbunnen utenfor Fedje i Nordhordland. Midtseksjonen, hvor tårnet befinner seg, er borte.

Ut fra arkivmateriale har man funnet ut at ubåten hadde 65 tonn flytende kvikksølv ombord, lagret i 1.875 stålflasker. I tillegg var båten lastet med 27 torpedoer, hver med 265 kg eksplosiver, en rekke miner og granater.