Anna er ute

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for glimrende fremføring og en femmer på terningen er Anna Bergendahl og Sverige ute av Eurovision Song Contest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Telenor Arena (ABC Nyheter): Glimrende fremføring og flere tusen glowsticks i salen var ikke nok til å redde vakre Anna Bergendahl fra sjokktap i kveld.

Da alle de 10 deltakerlandene var plukket ut, var ikke Sverige nevnt.

Det er første gang Sverige ikke går til finalen i Eurovision Song Contest, og skuffelsen er stor i den svenske leiren, som hadde regnet det som nesten helt sikkert at deres unge artist gikk videre.

Videre gikk derimot danske Chanée og N'Evergreen med sin Every breath you take-kloning.

Spenningen var til å ta og føle på da programleder Nadia Hasnaoui åpnet de siste konvoluttene, og de sju semifinalistene som ikke gikk videre, var naturlig nok svært skuffet.

Skuffet var også Norges Didrik Solli-Tangen.

Didrik i sjokk

- Jeg er i sjokk, Anna var helt klart den beste i kveld! Men når det er sagt er det mange sterke konkurrenter som gikk videre i kveld. Det blir en heidundranes finale på lørdag, sa det norske håpet i en kort kommentar straks torsdagens resultat var klart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske aviser markerer det svenske nederlaget med krigstyper på forsiden.

Aftonbladet.se kan bare konstatere «This is over» og spiller på Annas låttittel «This is my life».

- Vi er sjokkerte alle sammen fordi vi følte at det vi gjorde var så himla bra. Men det var en veldig tøff semifinale. Vi er uansett veldig stolte av Anna, hun er en stor artist, forteller reporter Hanna Eklöf i svenske SVT til ABC Nyheter.

Hun tror likevel ikke at nederlaget vil føre til at Sverige vil trekke seg fra fremtidige Eurovisjonskonkurranser.

- Nei, det er kjedelig, men vi vil ikke gi opp. Vi kommer tilbake - og da skal vi gå til topps, sier Eklöf.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Neeeeeeej»

I fete typer skriver Expressen.se «Neeeeeeej» over hele forsiden etter at finalefiaskoen er et faktum.

- Noe jævla skit kan jeg si det er. Dette er deprimerende, sier Melodi Grand Prix-ekspert Nanne Grönvall til Expressen.se rett etter at resultatet ble kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Expressen skriver videre at «floppen i Oslo blev ett faktum»

Tilsammen 17 deltakernasjoner gjorde i kveld sitt beste for å kapre de 10 siste finaleplassene.

Georgia, Ukraina, Tyrkia, Israel, Irland, Kypros, Aserbajdjan, Romania, Armenia og Danmark er med i hovedfinalen lørdag.


Skriv inn din tilbakemelding og vurdering i kommentarfeltet under.


ABC Nyheter var selvsagt på plass i Telenor Arena og vurderte alle kveldens bidrag fortløpende. Her ble Sverige og Anna Bergendahl vurdert til en femmer på terningen.


Her er vår vurdering av kveldens låter:


1) Litauen: Lithuania InCulto - Eastern European Funk
Passe fengende protestvise om at Øst-Europa ofte glemmes. Låta kan vel best beskrives som en repetativ ska-funk fremført av fem hippe menn som etter hvert viser seg fram i underbuksa. Låta treffer midt i skjæringspunktet mellom funky og annerledes og litt anmasende og repeterende. Men slett ikke verst i kveld!

Artikkelen fortsetter under annonsen

2) Armenia: Eva Rivas - Apricot Stone
Smakfullt, melodiøst og enkelt med fine detaljer. Ikke helt stø på vokalen i kveld, den 22 år gamle Eva Rivas (som, om du tar notater, var 180 cm høy da hun var 13 år). Likevel, Apricot Stone er blant de absolutt bedre låtene i årets konkurranse og har en god sammenblanding av østlig og vestlig-musikktradisjoner med en universell appell. Refrenget løfter låta ytterligere. Er selvsagt til finalen lørdag. Fireren er sterk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3) Israel: Harel Skaat - Milim
28 år gamle Harel Skaat synger slett ikke bra i kveld, i tillegg er låten han synger på kjedelig og klisjefullt inderlig. Den minner litt om klokken som går og går, men som aldri kommer til døra. Likefullt har Israel mange fans i år. Og fremførelsen minner såpass mye om Didrik Solli-Tangens fremførelse at vi skal være glade om de ikke havner i samme finale lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4) Danmark: Chanée & N'evergreen-In a Moment Like this
Den danske duoen Chanée og N'evergreen har laget en ny versjon av Stings «Every breath you take». Resultatet er nokså fengende og smittende og kan gjøre det godt i konkurransen, til tross for at det føles som om låten bare består av et refreng som gjentas i det uendelige. Sceneshowet minner om reisesjekken, og kjemien mellom de to sangerne er ikke det beste. Men den setter seg godt og er nynnbar så det holder.

5) Sveits: Michael von der Heide - Il pleut de l'or
Ok Erasure-aktig låt fremført av sveitsiske Michael von der Heide. Fint og nynnbart refreng, med et tempo som skiller seg ut. Sceneshowet matcher imidlertid dårlig tempoet. Fint levert.

6) Sverige: Anna Bergendahl - This Is My Life
Nå tennes tusenvis av glowsticks i Telenor Arena. De skal hjelpe atten år gamle Anna Bergendahl videre fra kveldens konkurranse. Hun hadde neppe trengt den ekstra hjelpen, dette er nemlig smakfullt, sjarmerende og ungpikevakkert i all sin enkelhet. This Is My Life er en svært nynnbar og fengende låt med stort hitpotensiale og et betagende refreng. En av de desidert beste av årets MGP-låter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

7) Aserbajdsjan: Safura - Drip Drop
Aserbajdsjan er et av landene som satser tungt på MGP. I fjor kom de på en sterk tredjeplass. I år kan de komme enda høyere. Drip Drop er en flott og moderne popballade i en tidsriktig og veldig god produksjon med et suggererende refreng. De første 40 sekundene er kjedelige, men deretter hever låten seg mange hakk. Safura og de svenske låtskriverne har gjort mye ut av sine tilmålte tre minutter. Kunne godt vært mindre koreografert.

8) Ukraina: Alyosha - To Be Free
Ukraina bestemte seg plutelig for å kaste det opprinnelige bidraget over bord (vurdert til terningkast 1 av ABC Nyheter), for heller å satse på denne stillestående rockeballaden som er et par hakk bedre. Bra fremførelse og en kraftig melodi uten at man får helt tak på hva hun vil formidle. Det er mye skrik og lite ull, som mormor ville ha sagt det. Vakre Alyosha minner litt om keiseren i Star Wars i starten av fremførelsen. Heldigvis tar hun av seg hetta etter hvert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

9) Nederland: Sieneke - Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)
Det er neimen ikke godt å si om dette er en genistrek eller en nederlandsk helbom. Men det er interessant å se hvor populær Sieneke og låta Ik Ben Verliefd etter hvert har blitt blant fans og journalister. Bidraget er forøvrig skrevet av Pierre Kartner - mannen bak alle smurfelåtene. Bare det er så kuriøst at det fortjener et ekstra øye på terningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

10) Romania: Paula Seling & Ovi - Playing with Fire
Norske Ovi og Paula Seling i en up-tempo pianorocklåt. Skiller seg positivt ut og er en frisk energilåt. Paula Seling har vært varierende på prøvene, men i kveld satt stemmen hennes godt.

11) Slovenia: Anzambel Roka Žlindere & Kalamari
Pussig og parodisk blanding av steinalderrock og tradisjonsmusikk ender opp i et heller mislykket resultat. Se på det som et slags Walk This Way med Aerosmith og Run-D.M.C fra helvetes forgård. Det er rockedelen som ødelegger totalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

12) Irland: Niamh Kavanagh - It's for you
Pompøs, melodiøst og temmelig kjedelig ballade fra den grønne øya. Den er ikke direkte dårlig, både vokal og fløyteparti er både fint og flott. Men dårlige synthfioliner og trommekomp gjør at låten får noe falskt og masseprodusert over seg. Dessuten mangler den det lille ekstra.

13) Bulgaria: Miro - Angel Si Ti
Masete og kjedelig eurodisco av typen klisj og klasj. Det hele er utrolige lite oppfinnsomt og totalt blottet for sjarm. I refrenget svikter det helt med en lang tirade av ÅÅÅ - inntil låtskriverne plutselig fikk nok og bestemte seg for å sette et brått punktum for hele låta. Forøvrig regitreres det at flygende vesener på scenen tydeligvis er in i år.

14) Kypros: Jon Lilygreen & The Islanders - Life looks better in spring
Waliseren Jon Lilygreen representerer Kypros i år, med en klassisk rockelåt som minner om mye du har hørt før. Tydelig melodi og refreng og en sikkert og god fremføring trekker opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

15) Kroatia: Feminnem - Lako je sve
Tre pene jenter i store kjoler synger om ... tja, la oss gjette på at det har med kjærlighet å gjøre. Kjedelig begynnelse, men hever seg et hakk når den går over fra å være en rolig ballade til å bli en powerballade. De tre jentene imponerte forøvrig i går kveld da de sang en lang potpourri av MGP-hits på EuroClub. Det var mer imponerende enn deres egen låt i kveld. Får likevel en firer under tvil.

16) Georgia: Sofia Nizharadze - Shine
Norske Hanne Sørvaag har vært med på å lage årets georgiske bidrag, som fremføres greit av 24 år gamle Sofia Nizharadze. Det er en inderlig låt av typen Disney-ballade, men med et melodiøst og Kate Bush-aktig refreng. Låta har tidligere blitt vurdert til en treer på terningen, men får i kveld en firer. Full jubel blant journalistene på pressesenteret. Sørvaag står forøvrig også bak det norske håpet My Heart Is Yours.

17) Tyrkia: Manga - We Could be The Same
I år deltar Tyrkia rap-metalbandet Manga. Stilig produksjon og bred appell kan sørge for god plassering. Dette er tungt og tøft og slett ikke så verst.