Norsk våpen brukt i massakre

Finsk politi sier at en norsk pistol ble brukt under et skytedrama som krevde fem menneskeliv i Finland sist nyttårsaften. Foto: Scanpix.
Finsk politi sier at en norsk pistol ble brukt under et skytedrama som krevde fem menneskeliv i Finland sist nyttårsaften. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ibrahim Shkupolli, som skjøt sin tidligere samboer og fire andre personer, før han tok sitt eget liv i den finske byen Esbo, brukte et våpen stjålet i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre menn og en kvinne ble drept da Shkupolli åpnet ild på Sello-senteret i Esbo på formiddagen sist nyttårsnyttårsaften. Etter skuddramaet ble hans tidligere samboer funnet drept i et hus i nærheten av kjøpesenteret. Etter drapene tok han sitt eget liv.

Etterforskningsansvarlig Esa Grönlund ved Finlands nasjonale politienhet, sier ifølge den finske avisen Helsingin Sanomat, at pistolen han brukte stammer fra Norge.

Les også: Fem drept etter vill skyting

Ukjent tyv

Pistolen av type 9mm ble laget i Tsjekkoslovakia i 1984, og ble deretter solgt på lovlig måte til Norge.

I juni 1990, ble pistolen stjålet i et innbrudd i en norsk våpenbutikk. Tyveriet er ikke oppklart av norsk politi, og innbruddstyven har aldri blitt tatt. Det er heller ikke kjent hvordan pistolen endte opp i Ibrahim Shkupollis hender, og dette er ifølge finsk politi ett av spørsmålene som er uløst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også usikkert hvor den 43-årige kosovoalbaneren hadde lært seg å skyte. Ifølge etterforskningen hadde drapsvåpenet aldri vært brukt får skytingen på Sello-senteret.

Les også: Søkelys på våpen etter drapene i Finland

Bodde i Norge

Politiet tror Shkupollis hovedmål var samboeren. Hun jobbet i Sello-butikken Prisma, og alle de drepte var ansatt i denne butikken.

Han flyttet fra Norge til Finland i 1990 og innledet like etter et forhold til kvinnen som ble hans samboer i 18 år. Da forholdet tok slutt i fjor, flyttet kvinnen til egen bolig.

Ifølge dokumenter fra Helsingfors hovrätt skal mannen ha begynt å plage, trakassere og true henne etter at de flyttet fra hverandre. Shkupolli skal senere ha giftet seg med en albansk kvinne, som han har barn med.

Shkupolli skal ikke være finsk statsborger. Han er tidligere dømt for både mishandling og brudd på våpenloven og var også ilagt rettslig påbud om å holde seg borte fra den tidligere samboeren.