Milliontap for Idrettsforbundet

Idrettspresident Tove Paule. Foto: Lise Åserud/Scanpix
Idrettspresident Tove Paule. Foto: Lise Åserud/Scanpix

For første gang siden kriseåret 2003 går forbundet med underskudd. IT får skylden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): 2009-regnskapet viser et negativt driftsresultatet på nesten seks millioner, mens årsresultatet etter finansinntekter- og kostnader gir et underskudd på 1,33 millioner.

- Underskuddet er regnskapsteknisk, hevder idrettspresident Tove Paule til ABC Nyheter.

Og fortsetter:

- Totalt sett har vi en forbedret egenkapital med 4,44 millioner kroner som er vårt årsresultat etter ordinær drift. Det er på grunn av disponering av egenkapital med selvpålagte restriksjoner at vi får et minusresultat.

- Kuttet og omorganiserte

Regnskapet viser at egenkapitalen med selvpålagte restriksjoner er mer enn halvert i fjor, til 5,55 millioner. Den opptjente egenkapitalen økte med 4,44 millioner til 21,38 millioner, mens Idrettsforbundets (NIF) totale egenkapital altså ble redusert med 1,3 millioner kroner.

Idrettsforbundet har levert overskudd hvert år etter de store kuttene som ble tatt da forbundet tapte 34,9 millioner i 2003. I fjor brukte NIF 4,68 millioner av øremerkede midler fra egenkapitalen til IT-kostnader.

- IT har lenge vært en utfordring, men det er tatt en del grep de siste årene. I løpet av 2008 og 2009 overtok vi kontrollen med systemene selv, og har etter avtale kuttet antall stillinger og omorganisert noe, sier idrettspresident Tove Paule.

Mangler 4,5 millioner

I årsrapporten heter det at «IKT-sektoren har vært midlertidig styrket i 2008 og 2009 i forbindelse med store teknologioppgraderinger. Dette ble avsluttet ved inngangen til 2010, og IT-avdelingen er gjennom en større omstilling, den største i NIF siden den økonomiske krisen i 2003/2004».

Ifølge årsrapporten økte antall årsverk fra 153 til 176 i fjor, og lønnskostnadene steg med 13 millioner. Økningen skyldes «i hovedsak personer knyttet til IT-utvikling», heter det. Men kostnadene stopper ikke der.

Ifølge referatet fra det siste idrettsstyremøtet ønsker ikke særforbundene å bidra like mye til å finansiere fellesløsningene på datasiden i 2010, og man mangler 4,5 millioner for å gjøre opp regningen.

Lover overskudd i år

- De 4,5 millionene som er utestående i IT-kostnader fra særforbundene, er det foreløpig ingen endelig avklaring på. Men vi tror på enighet, og at dette ikke skal gi kostnader for oss, hevder idrettspresidenten.

Tove Paule forteller at NIF i 2010 skal levere et overskudd på minst 2,5 millioner kroner, i tråd med vedtaket på idrettstinget.

Personvernpolicy