ADHD knyttes til bruk av insektmidler

INSEKTMIDLER: ADHD som blant annet kjennetegnes av hyperaktivitet, kan ha sammenheng med bruk av plantevern- og insektmidler. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
INSEKTMIDLER: ADHD som blant annet kjennetegnes av hyperaktivitet, kan ha sammenheng med bruk av plantevern- og insektmidler. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk av insektmidler kan øke risikoen for å få barn med ADHD, ifølge en studie utført i USA og Canada.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Organofosfater (OP, med fosfor) er en type organiske miljøgifter som brytes raskt ned, men mange av dem er til gjengjeld akutt giftige. Eksempler er nervegasser som sarin, tabun og soman, og insekt- og plantevernmid­ler som para­thion, mala­thion og ugressmiddelet glyfosat (vare­mer­ket Round-Up).

Les mer om miljøgifter her.

ADHD er en nevrologisk forstyrrelse som først og fremst innebærer økt uro og vansker med oppmerksomhet.

Kjernesymptomene på ADHD er:

*Konsentrasjonsproblemer og problemer med vedvarende oppmerksomhet

*Hyperaktivitet

*Impulsivitet

Les mer om ADHD på Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Det er vanlig å finne restprodukter av insekt- og plantevernmidler i urinen til amerikanske barn, men hos barn med ADHD viser det seg at mengden er betydelig større enn hos andre, ifølge en studie som er publisert i siste utgave av legetidsskriftet Pediatrics.

Dataene er hentet fra en befolkningsundersøkelse, og studien viser dermed at det å utsettes for slike stoffer kan være skadelig selv på nivåer som finnes i barnas nærmiljø, ifølge forskerne:

- Det er stadig større frykt for at disse insektmidlene kan være relatert til ADHD. Vår studie understreker at det kan stemme selv når det kommer til lave konsentrasjoner av stoffene, sier forsker Marc Weisskopf ved Harvard School of Public Health, som har bidratt til studien, ifølge Reuters.

Organofosfater

Stoffene det er snakk om er såkalte organofosfater som brukes i vanlige insekt- og plantevernmidler. Hele 40 insektmidler med organofosfater er registrert for bruk i USA, ifølge artikkelen i Pediatrics.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om forskerne gjennom studien ikke hadde mulighet til å peke ut nøyaktig hva som er kilden til stoffene de fant i barnas urin, mener de at det er sannsynlig at de kommer fra insektmidler og plantevernmidler.

Weisskopf og kollegene så på prøver fra 1139 barn i alderen 8-15 år. De intervjuet så barnas mødre eller andre omsorgspersoner og fant ut at cirka en av ti av barna møtte kriteriene for ADHD.

Etter at de hadde kontrolert for andre faktorer, som kjønn og alder, fant de ut at oddsen for å ha ADHD økte med nivået av organofosfater i urinen.

Les også: - Ikke bruk denne tannkremen

- Bør forske videre

En av Sveriges ledende eksperter på ADHD, professor Christopher Gillberg, mener at undersøkelsen viser behovet for å forske videre på sammenhengen mellom miljøgifter og ADHD, melder NTB.

– Dette er en stor og grundig studie som viser at vi ikke lenger kan lukke øynene for at det fins en slik sammenheng, sier han til Svenska Dagbladet.

Miljøgifter kan være en utløsende faktor, selv om arvelige faktorer avgjør risikoen for å få ADHD, mener Gillberg.

Les mer om miljøgifter i vanlige forbruksartikler her.