Meny

Isbjørnen kan forsvinne helt

En isbjørn venter tålmodig på en sel, nord på Svalbard. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX)
En isbjørn venter tålmodig på en sel, nord på Svalbard. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klimaendringer vil føre til dramatisk nedgang i antall isbjørner, viser ny studie.

Undersøkelsen er visstnok den første i verden som viser et direkte resultat av hvordan klimaendringer og global oppvarming vil påvirke isbjørnenes reproduksjon og overlevelsesevne, skriver BBC.

Resultatene i studien viser at i tillegg til at reproduksjonen vil synke, vil færre bjørner overleve de kalde vintrene.

Endringene vil skje raskt, advarer forskerne.

- Etter hvert som klimaet blir varmere vil vi nok ikke se en umiddelbar effekt, frem til et visst vendepunkt er passert. Da vil reproduksjonen og bjørnens overlevelsesmekaniske synke dramatisk, og veldig raskt, sier professor Peter Molnar ved Universitetet i Alberta i Canada.

Molnar har fått god hjelp til studien fra professorer ved York University i Toronto.

Finner ikke sin make

Forskerne har utviklet en modell som viser hvordan oppførselen til bjørnen vil endre seg etter hvert som temperaturen på jorden stiger.

Modellen anslår hvor mange binner som vil være i stand til å finne en make for parring sesongen, og bli befruktet.

- Mannlige isbjørner finner sin make ved å vandre langs isen og følge spor. Dersom sporene er laget av en binne vil han følge sporene for å finne henne. Klimaendringer vil gjøre isen tynnere, og sporene vil forsvinne, sier Molnar.

Mange vil forsvinne

De fleste isbjørnstudier er svært kostnads- og tidkrevende, og innebærer som regel fangst av isbjørn i en bestand over flere år.

Derfor har studier av isbjørnens utvikling gitt sprikende resultater. Bjørnebefolkningen rundt Hudson Bay nord i Canada er langt mer veldokumentert enn bjørnebestanden i deler av Russland, der forskningsdata om utviklingen til isbjørnen så og si er ikke-eksisterende.

Isbjørnene er gode svømmere, men finner mye av maten sin langs isen. Forsvinner isen blir bjørnene tvunget til å lete etter mat kun i havet, og forskerne er redd bjørnene ikke vil få i seg nok fett og proteiner til å overleve de kalde vinterne.

- Noen bestander er ventet å forvinne helt, mens andre vil vedvare med mye færre bjørner, sier professor Molnar.

Fakta om isbjørn:

* Isbjørnen er et av verdens største rovdyr.

* Isbjørn er en truet dyreart

* På Svalbard finnes det omlang 3000 isbjørner, og isbjørnene på Svalbard ble totalfredet i 1973.

* Store hannbjørner kan veie opp mot 800 kg, men hanner som veier halvparten av dette er mer vanlig.

* Binnene er betydelig mindre enn hannene.

* Hovedføden til isbjørn er ringsel og storkobbe.

* Canada har omtrent to tredjedeler av isbjørnbestanden i verden.

Kilde: Sysselmannen på Svalbard, BBC

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus