Moland og French grillet i tre stive timer

Advokat Morten Furuholmen kom tirsdag til rettssaken i Kisangani der Tjostolv Moland og Joshua French er anklaget for drap. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Advokat Morten Furuholmen kom tirsdag til rettssaken i Kisangani der Tjostolv Moland og Joshua French er anklaget for drap. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tre stive timer i en glohet rettssal ble Joshua French og Tjostolv Moland grillet på første dag av den nye rettssaken mot dem i Kongo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to dommerne som er kommet fra Kinshasa, vekslet på å kryssforhøre de to nordmennene om deres bakgrunn, reisen til Kongo og flukten etter at sjåføren Abedi Kasongo ble drept mens de var på vei ut av Kongo i mai i fjor. Selve drapet berørte de ikke.

Det er uklart om de to dommerne, oberst Pierre Mawa og major Rufin Kilimpili, har en plan for forhøret. De hoppet fram og tilbake i begivenhetenes kronologi, kanskje planløst, kanskje med hensikt for å forvirre.

Blant de tingene de var interessert i, var den militære bakgrunnen til Moland og French og vaktselskapet som Moland hadde i Uganda. Begge to benektet igjen at de er soldater i aktiv tjeneste, og de avviste tiltalen om spionasje.

Våpen og flukt

Enken til den drepte sjaføren, Olendjeke Bibiche, fortalte at hun ønsket å opprettholde dødsdommen for Tjostolv Moland og Joshua French under rettsaken tirsdag. Foto: Heiko Junge / ScanpixEnken til den drepte sjaføren, Olendjeke Bibiche, fortalte at hun ønsket å opprettholde dødsdommen for Tjostolv Moland og Joshua French under rettsaken tirsdag. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommerne var ikke minst interessert i pumpehagla som Moland hadde med seg da de to kom til Kongo på motorsykkel. De ble grillet om hvorfor de hadde med seg våpen og hvorfor de ikke oppga våpenet til immigrasjonsmyndighetene.

Dommerne prøvde helt klart å sette dem fast på hva motivet deres var for å komme til Kongo og hva de skulle med et våpen.

Mawa og Kilimpili var også svært interessert i flukten etter drapet 5. mai i fjor. De ville vite hvorfor de ikke meldte fra om angrepet de sier de ble utsatt for, hvorfor de kvittet seg med hagla i skogen og om de hadde noe annet våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det de imidlertid ennå ikke har kommet inn på, er selve drapet. Alt tyder på at dette blir tatt opp senere.

– Fornøyd advokat

– Jeg synes de klarte seg bra. Dommerne fikk ikke noe gjennombrudd mot dem. Men det var viktig at de prøvde å presisere og oppklare spørsmålene de ble stilt så misforståelser ikke ble stående, sier advokat Morten Furuholmen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foto: Heiko Junge / ScanpixFoto: Heiko Junge / Scanpix

Selv kom han til Kisangani tidlig tirsdag ettermiddag slik at han ikke fikk med seg begynnelsen på dagen.

Furuholmen sier de nye dommerne virker mer profesjonelle, målrettede og effektive i sin spørsmålsstilling, bedre forberedt og mer strukturerte.

– Men det var en aggressiv eksaminasjon, sier han, og legger til at han likevel ikke har endret oppfatning om utfallet av saken og dommernes forutinntatthet.

Startet tidlig

Dagen begynte med at Moland og French tidlig på morgenen ble ført ut av den morkne mursteinsborgen som er Kisanganis sentralfengsel, og kjørt i høy fart i en umerket bil de få kvartalene til kultursenteret der rettssaken finner seg.

I rettssalen ble de plassert på to blå plaststoler foran advokatene sine. Det var væpnede soldater i salen, men de to slapp håndjern.

Til NTB ga de uttrykk for at de er glade for at saken er i gang. French sa igjen at det bare er enda en dag i Kongo, men de virket likevel spente og nervøse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En times tid senere marsjerte de fem dommerne inn i sluttet orden og full mundur og satte seg ved dommerbordet, som er dekket av kongolesiske flagg på en opphøyet scene. I hjørnene står høyttalere på stabler med gule bruskasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Militær stil

Rettssaken ble erklært for åpnet i militær stil med høylytte ordrer og soldater i giv akt, 20 minutter forsinket. Deretter ble de tiltalte kalt fram for å avlegge ed – akkurat da lyset gikk. Kilimpili måtte holde lommelykta mens Mawa leste opp eden.

Foto: Heiko Junge / ScanpixFoto: Heiko Junge / Scanpix

Hele første del av dagen gikk med til prosedyresaker, slik som presentasjon av tiltalen og forsvarets og de sivile partenes begrunnelser for hvorfor saken måtte ankes. Forsvarets forsøk på å få saken overført til sivil domstol, ble avvist.

Forsvaret tok blant annet opp at det er forvirring om hvor mange av dem som krever erstatning, som egentlig er i slekt med den drepte sjåføren, mens de fornærmede mente de hadde fått for lav erstatning. Statens representant opprettholdt milliardkravet mot Norge for spionasje.