- 60 mennesker drept i Jamaica
Over 60 er hittil drept i harde kamper i Jamaicas hovedstad Kingston, ifølge politiet i landet.
* Jamaicas statsminister Bruce Golding innførte søndag unntakstilstand i hovedstaden Kingston og forstaden St. Andrew i én måned.
* Unntakstilstanden kom etter at det i helgen var gateslag mellom kriminelle og politistyrker, og fem politistasjoner ble påtent. Bakgrunnen var at det i forrige uke ble utstedt arrestordre på Christopher «Dudus» Coke, som regnes for å være lederen for narkotikabanden «The Shower Posse».
* USA har siden august i fjor krevd Coke utlevert, siktet for narkohandel og våpensmugling.
* Mandag gikk bevæpnet politi, støttet av soldater, inn i bydelen Tivoli Gardens vest i Kingston der Coke har sitt hovedkvarter. Hovedkvarteret skal være stormet, men Coke skal være på frifot.
* Minst 30 mennesker er drept i kampene så langt. 28 av dem er sivile. Minst 211 personer skal være pågrepet.
Kampene mellom politi og kriminelle gjenger i Jamaica fortsetter for fullt med nærmere 30 drepte.
SISTE: Senere på kvelden siterte nyhetsbyrået AFP sykehuskilder på at over 60 mennesker er fraktet til likhus.
31 er såret, ifølge CNN, etter at soldater stormet narkohovedkvarteret til narkobaron Christopher "Dudus" Coke. Det melder Jamaicanske myndigheter.
Det har vært unntakstilstand i deler av Kingston siden fredag, etter at flere politistasjoner ble angrepet.
Beslutningen om å utlevere gjenglederen Christopher «Dudus» Coke til USA, har gjort støttespillerene hans sinte.
Samtidig som politiet i Kingston opplyser om tall på sårede og drepte, skriver nettavisen Jamaica Observer at 30 lik er fraktet til Kingston Public Hospital. Og det meldes fremdeles om skyting mellom politiet og bandene som er lojale mot Christopher «Dudus» Coke.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenIfølge amerikanske myndigheter er han en beryktet kriminell som tjener godt på narkotikahandel til det amerikanske markedet. USA har nå krevd å få 41-åringen utlevert.
Blant sine egne ansees «Dudus» som en gudfar, en velgjører og en beskytter for folk i sitt område.
Bevæpnede gjenger
Flere mennesker ble arrestert da politi og soldater stormet det fattige nabolaget Tivoli Gardens, der Coke har sin base. Men de møtte hard motstand fra væpnede gjenger. Flere politistasjoner er angrepet og satt fyr på de siste dagene.
Sveriges ambassadør Sten Ask forteller at uroen også har blusset opp andre steder i byen enn nabolaget der politi og soldater har støtt sammen med væpnede gjenger siden helgen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMinister for nasjonal sikkerhet, Dwight Nelson, sier myndighetene fikk kontroll over området mandag kveld, men Coke skal fortsatt være på frifot.
Artikkelen fortsetter under annonsenStatsministerens valgkrets
Tivoli Gardens er også valgkretsen til landets statsminister, Bruce Golding. På Jamaica er båndene mellom organisert kriminalitet og politikk nærmest institusjonalisert. Men nå er Coke altså falt i unåde.
– Amerikanerne har sikkert vært veldig harde og hatt graverende bevis, mener ambassadør Ask.
De karibiske landene er transittland for narkotika fra Sør-Amerika. Coke skal være leder for gjengen «The Shower Posse», som skal stå bak salg av marijuana og crack-kokain i New York.
Tette bånd
Den illegale økonomien på Jamaica anslås å være like stor som den offisielle, forteller Odd Are Berkaak, professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan sier båndene mellom de politiske partiene og gjengene har vært sterke helt siden 1950-tallet.
De ulike gjengene i Kingston er nært knyttet sammen med de to politiske partiene som kniver om makten, People’s National Party (PNP) og regjeringspartiet Jamaica Labour Party (JLP).
– Gjengene mobiliserer velgerne i sine områder ved valg. De truer folk til å stemme på «deres» partier, forteller Berkaak til NTB.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Truer maktbalansen
Han mener Coke kan ha vokst seg for stor og dermed truer maktbalansen mellom politikerne og gjengene.
– Fra tid til annen kommer det gjengledere som blir for store, de begynner å mele sin egen kake. Da kan de bli en trussel for de politiske interessene, sier Berkaak.
Med jevne mellomrom blir gjengledere som er blitt for mektige ryddet av veien. Men USA har krevd Coke utlevert, noe som kan ha gjort situasjonen mer komplisert. Berkaak understreker at man ikke må tolke regjeringsstyrkenes innsats som en kamp mot kriminalitet.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Dette er nødvendig for å videreføre systemet, sier han.
– Vi er i krig
Statsminister Bruce Golding skal informere nasjonalforsamlingen om situasjonen tirsdag, to dager etter at regjeringen erklærte unntakstilstand.
Fortvilte innbyggere som har havnet midt i kampsonen, har ringt lokale radiostasjoner de siste dagene og tryglet om hjelp, mens skuddsalvene har runget utenfor. Politiet har oppfordret folk til å holde seg innendørs. Lokale medier melder at blodbankene ber om ekstra donasjoner av blod.
– Dere må forstå at vi kjemper en krig, sa Glenmore Hinds, visepolitisjef i Kingston.
Pengene fra narkotikahandelen skal blant annet ha blitt brukt til å kjøpe inn våpen, og Cokes gjeng antas å ha store våpenlagre i Tivoli Gardens.
Senere tirsdag skal statsminister Bruce Golding informere nasjonalforsamlingen om situasjonen, to dager etter at regjeringen erklærte unntakstilstand.