Ruster opp på begge sider

ØVER: Stridsvogner fra den sørkoreanske hæren øver nær den demilitariserte sonen tirsdag 25. mai. Foto: Scanpix.
ØVER: Stridsvogner fra den sørkoreanske hæren øver nær den demilitariserte sonen tirsdag 25. mai. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Sør- og Nord-Korea forsterker forsvarene sine, samtidig med at retorikken blir skarpere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag gikk nordkoreanske myndigheter ut med det som bare kan betraktes som en ren trussel om krig. Militæret i nord hevder Sør-Koreas marine krenket deres farvann, og sier dette vil få konsekvenser.

Ifølge AFP vil Nord-Korea angripe Sør-Korea hvis grensekrenkingen skjer på nytt. Sør-Korea på sin side nekter for at de har gått over grenselinjen.

Ifølge Korea Times har en opptrapping i den psykologiske krigføringen fra sør ført til trusler om at Nord-Korea også vil skyte over grensen på rekken av høyttalere som er satt opp inntil den demilitariserte sonen (DMZ).

- Hvis Sør-Korea installerer nye høyttalere for psykologisk krigføring, så kommer vi til å sikte på disse høyttalerne og ødelegge dem, sier en ikke navngitt offiser til det offisielle Nord-Koreanske nyhetsbyrået.

Truer med maktbruk

- Hvis Sør-Korea skulle svare på vår rettferdige gjengjeldelse, vil vi ta ytterligere steg for å bli kvitt årsaken til provokasjonen, skriver nyhetsbyrået videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsene kommer kort tid etter at Sør-Korea annonserte at de vil innføre en rekke nye sanksjoner mot Nord-Korea, samtidig som sør øker den militære innsatsen.

Forsvarsminister Kim Tae-young sier at man i tillegg til å stenge havområdene for ferdsel for skip som skal til eller fra Nord-Korea vil man også øke beredskapen i samtlige militære avdelinger. Man vil også intensivere propagandakrigen mot nord.

- Hvis nordkoreanerne prøver å avbryte vår psykologiske krigføring med å skyte på høyttalerne, vil vi straks svare med gjengjeldelser, sier forsvarsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skip senket av torpedo

Den seneste krisen i forholdet mellom Nord- og Sør-Korea kommer etter at et marineskip angivelig ble skutt i senk med en torpedo fra Nord-Korea. 46 sørkoreanere ble drept i angrepet. For kort tid siden konkluderte en internasjonal granskingskommisjon at senkingen skyldtes en nordkoreansk torpedo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord på sin side nekter kraftig for at de har hatt noe med senkingen å gjøre. Men under et besøk i Kina for to uker siden uttalte president Kim Jong Il seg ikke om senkingen. Analytikerne i Stratfor.com tolker det som et mulig tegn på at den nordkoreanske presidenten ikke skal bli tatt i løgn.

Sparket toppmilitær

I tillegg har en høytstående militær leder, visemarskalk Kim Yong Chun nettopp fått sparken. Det kan tyde på at Nord-Korea tar sine første steg for å kunne unnskylde senkingen av det sørkoreanske skipet, men er langt fra nok til å konkludere med at de tar på seg skyld for hendelsen.

Samtidig med at retorikken mellom nord og sør tiltar i styrke, melder amerikanske myndigheter at de står støtt ved Sør-Koreas side i konflikten. USA har per i dag 29.000 soldater i Sør-Korea, og også disse mobiliseres nå. Man innleder også samøvelser mellom amerikanske og sørkoreanske marineskip i Gulehavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA på Sørs side

- Vi jobber hardt med å unngå en tilspissing av konflikten. Dette er en svært alvorlig og ømfintlig situasjon som nordkoreanerne har skapt. Og det er en oppfatning som alle land som er nabo av Nord-Korea må forstå, sier Hillary Clinton til Washington Post.

Ifølge avisen pågår det nå omfattende samtaler om krisen med Kina, men ifølge kinesiske myndigheter er det helt klart at de ikke kommer til å ta side i konflikten.

Dette skjer ikke minst fordi det under Kim Jong Ils besøk i Beijing ble undertegnet flere nye handelsavtaler mellom landene.

Til tross for at FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som har vært utenriksminister i Sør-Korea, har uttalt seg i sterke ordelag om konflikten, er det sterk tvil om FN vil foreta seg noe i form av nye sanksjoner. Til det trenger man nemlig et enstemmig sikkerhetsråd, og det vil Kina sørge for ikke skjer.