Stormet nabolag i Kingston på jakt etter bandeleder

Jamaicanske soldater og politi stormet et nabolag i Jamaicas hovedstad Kingston på jakt etter en etterlyst bandeleder. Flere er såret i kampene med kriminelle grupper.

Livredde innbyggere oppfordres til å holde seg innendørs i Jamaicas hovedstad Kingston, der store politistyrker jakter på den ettersøkte bandelederen Christopher «Dudus» Coke. Foto: REUTERS/SCANPIX
Livredde innbyggere oppfordres til å holde seg innendørs i Jamaicas hovedstad Kingston, der store politistyrker jakter på den ettersøkte bandelederen Christopher «Dudus» Coke. Foto: REUTERS/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampene herjet deler av hovedstaden natt til tirsdag. Eksplosjoner og skyting kunne høres fra det fattige nabolaget Tivoli Gardens, der Christopher «Dudus» Coke har sitt hovedkvarter. Coke mistenkes for å stå bak storstilt narkotikahandel i USA. Pengene skal blant annet ha blitt brukt til å kjøpe inn våpen, og Cokes gjeng antas å ha store våpenlagre i Tivoli Gardens.

Statsministerens valgkrets

Flere bygninger er påtent i uroen som hovedsakelig har rammet nabolaget Tivoli Gardens i Jamaicas hovedstad Kingston. Minst tre mennesker er drept i kampene mellom tilhengere av bandelederen Christopher «Dudus» Coke og politi og soldater. Foto: REUTERS/SCANPIXFlere bygninger er påtent i uroen som hovedsakelig har rammet nabolaget Tivoli Gardens i Jamaicas hovedstad Kingston. Minst tre mennesker er drept i kampene mellom tilhengere av bandelederen Christopher «Dudus» Coke og politi og soldater. Foto: REUTERS/SCANPIX

Nabolaget der Coke holder til, er også valgkretsen til landets statsminister, Bruce Golding fra regjeringspartiet Jamaica Labour Party (JLP). Partiet forsøkte mandag å berolige folk, men holdt fast på at politi- og militæraksjonen var nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi håper at ut av denne nasjonale krisen vil Jamaica bli gjenfødt, het det i en kunngjøring fra JLP.

Golding skal informere nasjonalforsamlingen om situasjonen tirsdag, to dager etter at regjeringen erklærte unntakstilstand.

Mange på Jamaica ser på Coke som en lokal Robin Hood, og lokale bander har slått ring om den drapsettersøkte narkotikakongen. I forrige uke demonstrerte folk i Tivoli Gardens for å støtte ham.

Fortsatt på frifot

Den ettersøkte bandelederen Christopher «Dudus» Coke har mange tilhengere på Jamaica, der politijakten på ham har resultert i regulære gatekamper i hovedstaden Kingston. Foto: REUTERS/SCANPIXDen ettersøkte bandelederen Christopher «Dudus» Coke har mange tilhengere på Jamaica, der politijakten på ham har resultert i regulære gatekamper i hovedstaden Kingston. Foto: REUTERS/SCANPIX

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere menn er pågrepet, men Coke er ikke blant dem, sa minister for nasjonal sikkerhet, Dwight Nelson, sent mandag. Ifølge ubekreftede meldinger skal flere sivile være drept.

Fortvilte innbyggere som har havnet midt i kampsonen, har ringt lokale radiostasjoner de siste dagene og tryglet om hjelp, mens skuddsalvene har runget utenfor. Politiet har oppfordret folk til å holde seg innendørs. Lokale medier melder at blodbankene ber om ekstra donasjoner av blod.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dere må forstå at vi kjemper en krig, sa Glenmore Hinds, visepolitisjef i Glenmore Hinds.

Flere politistasjoner er blitt angrepet og påtent i uroen.

Marijuana og kokain

Myndighetene i Washington har stemplet Coke som en farlig hovedmann som står bak narkotikasmugling og – salg i USA. Han anklages for å lede banden kalt «The Shower Posse», som skal være ansvarlig for salg av marijuana og crack-kokain til USA de siste ti-femten årene.

Amerikanske myndigheter ba om å få ham utlevert i august i fjor. Han risikerer å bli dømt til fengsel på livstid, dersom han utleveres.

Myndighetene i Washington advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Jamaica og frykter at uroen skal spre seg til områder utenfor hovedstaden.

– Atkomsten til Norman Manley International Airport er delvis blokkert av skuddveksling som pågår mellom kriminelle og politiet, heter det i reiserådet fra amerikansk UD.

USAs ambassade i Kingston holder nå delvis stengt. (©NTB)