Åpen for alle - alltid

WHO-vedtakVant global kamp mot alkohol

Dagfinn Høybråten ble betraktet som naiv da han startet prosessen i WHO i 2004. Nå har han fått alkohol-gjennomslag. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Dagfinn Høybråten ble betraktet som naiv da han startet prosessen i WHO i 2004. Nå har han fått alkohol-gjennomslag. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang har alle medlemslandene i Verdens helseorganisasjon WHO anerkjent alkohol som helseproblem. Initiativet kom opprinnelig fra Dagfinn Høybråten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Alkohol tar hvert år livet av 2,5 millioner mennersker og er verdens 8. viktigste dødsrisiko.

Det slo Verdens helseorganisasjon WHO fast da de 193 landene i forrige uke gikk inn for en første global strategi mot alkoholskader.

At WHO kom fram til dette er ingen selvfølgelighet, idet advarslene mot alkohol bare har kommet fra noen land - og møtt motstand fra store produsentland.

Kristelig Folkepartis daværende arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten var den som i 2004 dyttet på for å få Norge til å ta initiativ til et slikt skritt i WHO.

Les hos WHO: Vil bekjempe skadelig alkoholbruk.

Ikke uten sverdslag

Det skjedde ikke uten sverdslag i en koalisjonsregjering der KrF riktignok hadde statsministeren, Kjell Magne Bondevik, men hvor Høyre var det største partiet.

I 2004 hadde EU akkurat utvidet seg med ti nye land. Finland og Sverige ble oversvømmet av sprit til dumpingpris fra Estland, og vaklet i sin avgiftspolitikk. Erna Solberg gikk inn for å senke alkoholavgiftene her hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagfinn Høybråten gikk motsatt vei i Nordisk ministerråd og fremmet forslag om en felles nordisk strategi for heller å øke avgiftene i EU, og å ta initiativ til en global strategi mot alkoholtrusselen i WHO.

Les i Nationen: - Alkohol like farlig som tobakk.

Stafett mot WHO-vedtak

Styreleder Dag Endal i Actis, rusfeltets samarbeidsorganisasjon, jubler over WHO-vedtaket og roser Høybråtens opprinnelige intiativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han fikk gjennom et nordisk intitiativ som ble spilt inn til WHO. Det var betydningsfullt at noen satte prosessen i gang, sier Endal til ABC Nyheter.

- I neste omgang ble det avgjørende at andre tok over for å bringe saken i mål, legger han til.

- Var ikke konsensus

WHO-koordinator Vladimir Poznyak ved WHOs hovedkontor i Genève bekrefter at Norge spilte en viktig rolle for å fremme alkoholspørsmålet i WHO.

- Først i WHOs europeiske region i 2005. På det tidspunktet var det et initiativ fra de nordiske landene som ba om et vedtak om en global strategi. Men på det tidspunktet var det ikke konsensus. Spørsmålet ble utsatt til 2008. I 2008 ble initiativet tatt av Kenya og Rwanda og ble selvsagt støttet av Norge, EU og mange andre land, forteller Poznyak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Norge brennemerket

Dag Endal understreker hvor viktig det var at afrikanske og andre land brakte initiativet videre.

- Norge og Sverige er brennemerket i WHO fordi de tar opp den typen spørsmål. Det å være pådrivere er ikke populært. Norge har en høy standing i WHO som en av de fem største donorer, men sees også på som fundamentalister i alkoholspørsmål. Det å være aktivist har jo en kostnad også, bemerker Endal.

- Pris og tilgjengelighet viktig

Forslaget til strategi som ble lagt fram for WHOs generalforsamling slutter seg i prinsippet til viktige deler av norsk alkoholdpolitikk:

Pris, tilgjengelighet og regler for markedsføring er blant de viktige redskapene som listes opp for medlemslandenes alkoholpolitikk.

- WHOs strategi er forskningsbasert og har anbefalinger som ligger nær opp til norsk alkoholpolitikk. Da initiativet ble tatt i 2004 ble det stemplet som et naivt uttrykk for at Norge kunne påvirke resten av verden når det gjelder alkoholpolitikk, skriver en fornøyd Dagfinn Høybråten i en kommentar i dag.