Vil på ny be om dødsstraff for nordmennene

Aktoratet i rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French bekreftet tirsdag at de igjen vil be om dødsstraff for de to nordmennene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekreftelsen på at Moland og French fortsatt risikerer dødsstraff for mord og spionasje kom i aktoratets formelle gjennomgang da rettssaken mot nordmennene startet på nytt i Kongo tirsdag morgen.

Med militær presisjon og soldater i giv akt åpent tirsdag rettssaken i Kisangani 20 minutter forsinket. De fem dommerne marsjerte inn i rettssalen i Espace Culturel Ngoma på rekke og rad og satte seg ved dommerbordet på den opphøyde scenen.

Alle de blå plasstolene i rettssalen er opptatt av soldater og skoleelever. De som ikke fikk sitteplass, står langs veggen.

Edsavleggelse og godkjenning

Etter den høytidelige åpningen, ble de to tiltalte kalt fram for å avlegge eden akkurat idet lyset gikk. Lyset kom tilbake da generatoren ble satt i gang. Rettsmøtet ble også forstyrret i et par minutter da et korps marsjerte forbi på gata utenfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to tiltalte har sine stoler til venstre i salen sammen med sine advokater i svarte kapper. Til høyre i salen sitter de advokatene til de sivile partene. Blant disse partene er enken etter den drepte sjåføren Abedi Kasongo med et lite barn på armen.

Også journalistene, fotografene og oversetterne som følger rettssaken måtte presentere seg for retten for å få formell godkjenning. Dommerne ga dem en instruksjon om hvordan de skal forholde seg i rettssalen. Deretter måtte Moland og French stå foran dommerbordet og blir forhørt om sine personlige data.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det begynte aktoratet sin gjennomgang av prosedyren for saken, og der kom altså opplysningen om at saken igjen kan ende i dødsstraff.

Dømt to ganger

Tidlig tirsdag morgen ble nordmennene ført ut av fengselsporten i den kongolesiske byen og kjørt til rettssalen i en umerket sivil bil i høy fart gjennom Kisanganis gater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

French og Moland er tidligere dømt til døden to ganger for drap og spionasje, men dommene mot dem ble satt til side. Saken er sendt tilbake for ny behandling i militærdomstolen i Kisangani, og det er denne prosessen som starter tirsdag. Opprinnelig skulle retten settes 10. april, men startdatoen ble utsatt til 25. mai. (©NTB)

Les mer: Vil bli ferdige

Ny rettssak i Kongo 25. mai

– Det daglige slitet som er viktigst i Kisangani

Her bor Moland og French

Drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French på plass i kultursenteret der rettssaken startet tirsdag morgen. Foto: Heiko Junge / Scanpix.Drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French på plass i kultursenteret der rettssaken startet tirsdag morgen. Foto: Heiko Junge / Scanpix.


Enken til den drepte sjaføren, Olendjeke Bibiche og hennes datter Ruth ankom kultursenteret der rettssaken mot drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French startet tirsdag morgen. Foto: Heiko Junge / Scanpix.Enken til den drepte sjaføren, Olendjeke Bibiche og hennes datter Ruth ankom kultursenteret der rettssaken mot drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French startet tirsdag morgen. Foto: Heiko Junge / Scanpix.


Stadige strømbrudd gjør at kun dagslyset skimter inn gjennom sprekkene i rettslokalet. Foto: Heiko Junge / Scanpix.Stadige strømbrudd gjør at kun dagslyset skimter inn gjennom sprekkene i rettslokalet. Foto: Heiko Junge / Scanpix.