Drapsdømte Sture Bergwall (tidligere Thomas Quick):- Jeg har jo tilstått 30 drap

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er dømt som seriedrapsmann. Men står Sture Bergwall bak de åtte drapene han er dømt for?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SÂTER, SVERIGE (ABC Nyheter): Tallet «8» går igjen for den seriedømte mannen som i tyve år har vært innesperret på psykiatrisk institusjon.

Da retten i åtte drapssaker på 90-tallet avdekket grufulle detaljer om sadistiske overgrep mot tilfeldige ofre, var mannen - som da het Thomas Quick - synonymt med det verste i mennesket.

Nå går den dømte hver dag åtte runder i ett åttetallsmønster i luftegården på Säter psykiatriske.

Og det er også åtte år siden han ble nykter, fratatt de store mengdene tunge medisiner han daglig tyllet i seg.

Og på samme tid nektet han å delta i den terapeutiske behandlingen som Sture Bergwall (60) i dag mener produserte falske tilståelser - i kombinasjon med pillene og gruppepress.

- Man kan godt si at jeg ble behandlet som forsøksdyr i et laboratorium, sier Bergwall i dag om de første ti årene han var underlagt tvungen psykiatrisk behandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men pillene og psykiatrien, det er min forklaring på tilståelsene.

Rettsskandale

Når ABC Nyheter møter ham på institusjonen, som med bil ligger tyve minutter sør for barndomshjemmet i småbyen Falun, virker den drapsdømte rolig, avbalansert og reflektert.

I 2008 startet prosessene som kan føre til at en gedigen rettsskandale kan bli avdekket.

De to første begjæringene om gjenopptagelse er allerede levert. Det første signalet om det blir nye rettsaker kan komme om få dager - da er det ventet en avgjørelse om at dommen for drap på en israelsk turist, Yenon Levi, tas opp igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter er det ventet en avgjørelse om dommen for drap på den norske 9-åringen Therese Johannessen også må opp igjen i Tingretten.

Over sommeren leverer Bergwalls advokater gjenopptagelsesbegjæringer for tre nye saker, deriblant sakene knyttet til drapene på de norske jentene Trine Jensen og Gry Storvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

en egen blogg kommer Bergwall for tiden med daglige drypp fra dokumenter og journaler fra det aktuelle tidsrommet, gjerne i kombinasjon med situasjonsbeskrivelser via twitter.

Etter at Bergwall trakk sine tilståelser har svenske myndigheter satt en egen enhet til å vurdere alle de åtte drapsdommene.

Et forhold de må se på, er om han kan ha mottatt informasjon fra forhørslederen eller andre, som senere ble fremstilt som sugd av eget bryst.

Bergwall har selv sagt at så er tilfelle, at han fikk se bilder av omkomne før rekonstruksjon av drapene, at han fikk informasjon fra journalister om uoppklarte drap som han så tilsto, og også at han i løpet av forhørene ble ledet på «rett» vei.

Les også: VG-notisen som utløste Quicks drapsfantasi

Den norske rettsmedisineren Kari Ormstad var selv til stede på møtet før Quick skulle demonstrere hvordan drapet på Gry skjedde. Sture Bergwall sier at han da - ved et «uhell» - fikk se åstedsbildene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ormstad kan verken benekte eller bekrefte den opplysningen.

«Dette kan jeg dessverre ikke hjelpe deg med. Jeg har ikke noen erindring om at bilder ble forevist slik at Bergwall kunne se dem. Jeg husker ikke engang at jeg var til stede ved noen rekonstruksjon på en søndag», skriver hun i en epost til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledes han frem?

ABC Nyheter har lest forhørene knyttet til drapet på Gry Storvik. Det siste kjente vitnet som så henne i live fortalte at hun gikk inn i en bil i Oslo sentrum, i gatene mellom Kvadraturet og Jernbanetorget.

Thomas Quick sier først at han plukket henne opp ved Ullevaal sykehus, som ligger et helt annet sted. Deretter endrer han forklaring til at det var i nærheten av Slottet, og også at han så vann.

Men til slutt stemmer detaljene. Det skjer etter at han har vært på åstedsbefaring i Oslo i forbindelse med drapet på Trine Storvik. Ferden starter på Jernbanetorget og ved Oslo sentralstasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I referatet fra forhøret står det:

I pillerus på vei til åstedsbefaring i Norge. Tunge narkotiske medisiner og særegen terapi skal ha produsert falske tilståelser, sier drapsdømte Sture Bergwall. Foto fra det svenske politiets videoI pillerus på vei til åstedsbefaring i Norge. Tunge narkotiske medisiner og særegen terapi skal ha produsert falske tilståelser, sier drapsdømte Sture Bergwall. Foto fra det svenske politiets video

Forhørslederen (FL): Vi var jo på venstre side av stasjonen da vi kjørte rundt der, Thomas. Var vi i nærheten av det her da? Du nikker og forsøker å formidle noe i smerte. Om du, om du avslutter med å fortelle om akkurat dette?

Thomas Quick (TQ): (Fortvilt, gråter). Jeg klarer ikke, da tenker jeg bare på den andre!

FL: Vi kan gjøre det slik at du kan bekrefte det jeg sier ved å nikke hvis det er korrekt det jeg sier. Var vi i området med bilen?

TQ: Ja!

FL: Og vi kjørte forbi stedet da?

TQ: Ja!

FL: Ok. Men jeg ser at du har det dårlig, så vi stanser. Klokken er 19.45

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv tror den dømte at alle dommene kan være omgjort i løpet av et par års tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil erklæres frisk

Og tirsdag 18. mai innledet han også en annen prosess. Nå vil han også ut av psykiatrisk, og har klaget den rettslige beslutningen om fortsatt behandling inn for høyere instans.

6. mai holdt Falun tingrett fast ved at Bergwall er farlig og kan begå nye alvorlig kriminelle handlinger hvis han slipper fri. Det skjedde uten at han personlig deltok.

ABC Nyheter kjenner til at det egentlig var meningen at dette skulle skje etter første frifinnelse var klar, men Bergwall ble kraftig provosert av at overlege Erik Kall ved Säter sykehus tidligere i mai i en muntlig forhandling benyttet seg av en 40 år gammel diagnose, en diagnose som ikke har vært benyttet i andre halvårlige vurderinger av ham.

- Da fløt begeret over, sier Bergwall som ikke ville vente til neste vurdering i oktober.

Les også: Ber om å slippe fri

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en skjebnens ironi at Bergwall tok navnet som stigmatiserer ham for å få leve anonymt. Han var allerede dømt til psykiatrisk behandling etter et svært brutalt bankran, og planla å bruke navnet Thomas Quick når han skulle slippes fri.

- Jeg hadde jo allerede tatt navnet Thomas Quick fordi jeg skulle skrives ut herfra. Jeg hadde jo begått et bankran og ville ikke bli gjenkjent som Sture Bergwall, sier han.

Men den Thomas Quick som ble kjent som Nordens verste seriemorder, han fødes også på Säter sykehus. Bergwall husker situasjonen som startet runddansen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi var og badet ved en vakker sjø som heter Ljustern. Der nevnte jeg at jeg kunne ha begått en alvorligere kriminell handling. Da våknet klinikkens interesse for hva jeg kunne ha gjort, og jeg kunne ikke ta tilbake det jeg hadde sagt. Så man kan faktisk si at Thomas Quick - i en viss forstand - ble født den 22. juni 1992.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Førte retten bak lyset

Han beskriver en situasjon der en særegen gruppedynamikk oppstår hos de som deltar i prosessene. Det er de samme personene som deltar i alle åtte utredninger - politiets forhørsleder Seppo Penttinen, aktor Christer van der Kwast, terapeuten Birgitta Ståhle og Thomas Quick.

- Domstolene er ført bak lyset. Av meg, min forsvarer og påtalemyndighetene. Vi strevde jo alle mot samme mål: En fellende dom.

- Da jeg gikk på veldig store doser bensodiazepin døgnet rundt var jeg helt hensynsløs. Jeg brydde meg overhodet ikke om konsekvensene av det jeg fortalte, eller hvordan det rammet andre mennesker. Jeg tenkte ikke tanken en gang.

- Det viktige var at jeg svarte riktig på terapeutens spørsmål og at vi hadde et godt forhold - noe annet brydde jeg meg ikke om.

- Men at allmennheten godtok alt dette, det er veldig vanskelig å forstå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har vanskeligheter med å forstå at man godtar dette også i Norge. Jeg fatter ikke hvordan det kunne skje. Du må jo huske på at jeg har tilstått 30 mord.

Les også: Kritiserer norsk politi

Les også: Ny morderjakt i 25 år gammel drapsgåte

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Antall saker i Sverige ble uttømt og derfor ble blikket også rettet mot Norge og Finland. Det finske politiet sa: Thomas Quick har ikke vært her, så der ble det stoppet. Men det norske politiet sa: Kom hit!

Ber drapsmenn stå frem

- Drapsmenn har gått frie, familiemedlemmer måtte høre på alt tullet - og alle de vanskelige sakene - i rettssalen. Dette var - og er - vanskelig. Men det kan ikke unngås.

- Prosessen som pågår er ikke bare en rettslig prosess. Det er også en prosess mellom mennesker. Den berører min familie, ofrenes slektninger, de utpekte medskyldige som også skal få en eller annen form for oppreisning. Det er jo på mange måter en komplisert prosess.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ønsker, i hvert fall i de tilfellene hvor mordene er foreldet, at morderne – eller en morder – tar kontakt med for eksempel min advokat og forteller hvordan ting skjedde. Det kan man jo gjøre anononymt.

Les også: Håper Quick frikjennes

Hvis utfallet blir frifinnelser og en friskmelding, vil rettsvesenet nødvendigvis måtte gå igjennom sine metoder.

- Jeg krever at man går til bunns i dette og undersøker hele historien, sier Bergwall.

- Vil du også føle et behov for å stille de ansvarlige personene til ansvar?

- Alle må ta sitt ansvar. Jeg tar mitt ved å starte denne gjenreisningsprosessen. Og så må rettssamfunnet ta sitt ansvar for at noe lignende ikke skal skje i fremtiden. Det er det viktigste. Og rettspsykiatrien må ta sitt ansvar. Det handler jo om forfeilet rettspsykiatri som har jobbet sammen med politi og påtalemyndighet. Sånn er det.

- Kunne det ha skjedd hvem som helst?

- Ja. Absolutt.