USA gir Sør-Korea full støtte

Sør-Korea får full støtte fra USA og Barack Obama i konflikten med Nord-Korea. Foto: REUTERS / Lee Jae-Won / SCANPIX
Sør-Korea får full støtte fra USA og Barack Obama i konflikten med Nord-Korea. Foto: REUTERS / Lee Jae-Won / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA ber Nord-Korea stanse sin fiendtlige og truende oppførsel, og planlegger felles militærøvelse med Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Korea får full støtte fra USA i sanksjonene de har iverksatt mot Nord-Korea i jakten på en beklagelse etter at det sørkoreanske marinefartøyet sank.

– Nord-Korea må stoppe den provoserende oppførselen, sier USAs utenriksminister Hillary Clinton og ber Kina om felles innsats for å dempe gemyttene på den koreanske halvøya.

Pentagon opplyste mandag at de to landene vil gjennomføre øvelsen som en direkte respons på rapporten som antyder at Nord-Korea torpederte et sørkoreansk krigsskip i mars.

Ifølge Pentagon-talsmann Bryan Whitman skal øvelsen holdes i «nær fremtid».

Forsiktighet

Clinton ber kineserne om å stå sammen med USA. Men Kina er Nord-Koreas nærmeste allierte i regionen, og mandag ba Beijing igjen om tilbakeholdenhet og forsiktighet i saken.

– Kina håper partene fortsatt vil vise ro og tilbakeholdenhet og takle relevante spørsmål på en god måte, sa Ma Zhaoxu i det kinesiske utenriksdepartementet til Xinhua.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kineserne vil ikke ta side i saken fordi de frykter det skal svekke Kim Jong-ils grep om makten, skriver Reuters.

Ustabilt

Få analytikere tror de to koreastatene vil tørre å gå til krig mot hverandre. Nords militære kraft vil ikke kunne hamle opp med den sørkoreanske og amerikanske, og sør frykter økonomiske konsekvenser og investorflukt, påpeker ekspertene.

Men situasjonen er blitt svært ustabil etter at det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan sank i mars. Myndighetene i Seoul la nylig fram en granskingsrapport som konkluderte med at Cheonan trolig ble senket av en nordkoreansk torpedo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I det nordkoreanske kommunistpartiets avis sto det mandag at anklagene om angrepet på Cheonan er den sørkoreanske presidentens forsøk på å lede oppmerksomhet bort fra egen upopularitet.

Stanser handel

Sør-Koreas president Lee Myung-bak kunngjorde mandag at landet stanser all handel med det utfattige Nord-Korea og vil forby nordkoreanske lasteskip adgang til sørkoreansk farvann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landet krever en offentlig beklagelse fra nord.

Lee slår fast at Nord-Korea skal betale prisen for å ha senket marinefartøyet, og han påberoper seg retten til selvforsvar dersom nordkoreanerne skulle reagere militæret.

Sørkoreanerne krever at myndighetene i nord straffer de ansvarlige, men Nord-Korea avviser anklagene og hevder at bevisene er fabrikkerte.

Amerikansk støtte

Det hvite hus sier det støtter president Lees krav om en offentlig beklagelse.

– Det skal ikke være noen tvil om at USA støtter Sør-Koreas krav i denne saken, sier pressetalsmann Robert Gibbs.

Samtidig som Sør-Korea setter i gang sanksjonene, gjenopptar landet også praksisen med å sende ut anti-nordkoreansk propaganda fra høyttalere langs den strengt bevoktede grensen mellom landene. Propagandakringkastingen har siden 2004 vært innstilt fra begge parter.

Nord-Koreas myndigheter varsler at de vil skyte mot høyttalerne dersom propagandasendingene settes i gang. (©NTB)