Lover milliarder til granskning

Det britiske oljeselskapet BP sliter med å rydde opp etter den gigantiske oljeutslippet i Mexicogolfen. I går var det en måned siden oljeriggen Deepwater Horizon eksploderte. (Foto: Scanpix)
Det britiske oljeselskapet BP sliter med å rydde opp etter den gigantiske oljeutslippet i Mexicogolfen. I går var det en måned siden oljeriggen Deepwater Horizon eksploderte. (Foto: Scanpix)

Oljegiganten BP vil bruke opptil 500 millioner dollar for å kartlegge ringvirkningene av ulykken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen kommer dagen etter at USAs innenriksminister Ken Salazar sa at myndighetene i Washington er så misfornøyd med BP at de vurderer å holde selskapet utenfor resten av opprydningsarbeidet.

President Barack Obama har advart BP mot alvorlige konsekvenser, og at de i fremtiden kan bli «bli skjøvet ut til siden» om de ikke rydder opp.

- Hvis vi finner ut at de ikke gjør det de skal, vil vi presse dem av veien umiddelbart og fortsette arbeidet i riktig retning, for å bekytte befolkningen i Mexicogolfen, sa innenriksminister Ken Salazar søndag.

Et 10-årig forskningsprogram skal studere miljøet, inkludert hvordan oljen, og kjemikalier som brukes til å fjerne den, har påvirket havstrømmer og miljøet i havet og på land.

- BP har forpliktet seg til å gjøre alt de kan for å redusere virkningen av denne tragiske hendelsen, og vil studere virkningen oljeutslippet har hatt på mennesker og Mexicogolfens milø, sier BPs konsernsjef Tony Hayward i en uttalelse.

Mandag ble det også klart at BP fanger opp langt mindre olje fra utslippet enn det som først ble rapportert.

Siden oljeriggen Deepwater Horizon havarerte i Mexicogolfen 22. april, har råolje ukontrollert blitt pumpet opp fra havbunnen.

Forrige torsdag meldte BP at de sugde opp 5.000 fat olje fra oljeutslippet i Mexicogolfen per dag.

I helgen ble tallet nedjustert til 2.200 fat, og mandag kom BP med et estimat om at de så langt har klart å fange opp mellom 1.360 og 3.000 fat om dagen den siste uken.

Oljeriggen Deepwater Horizon sank 22 april, etter at en eksplosjon om bord krevde elleve menneskeliv.

Lokale myndigheter melder om at 100 kilometer kystlinje er ødelagt så langt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus