Tengs-saken for retten nok en gang

Advokat John Christian Elden representerer Birgittes foreldre. (Foto: Scanpix)
Advokat John Christian Elden representerer Birgittes foreldre. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

15 år etter at Birgitte Tengs ble drept, skal Tengs-saken nok en gang opp for Høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Birgitte Tengs (17) ble funnet drept i nærheten av sitt hjem på Karmøy 6. mai 1995. Fetteren ble i 1998 frikjent for drapet, etter først å ha blitt dømt i en lavere rettsinstans. Retten stadfestet imidlertid avgjørelsen om at han skulle betale 100.000 kroner i erstatning til hennes foreldre.

Den sivilrettslige delen av dommen har i en årrekke versert i det norske rettsvesenet og har også vært en tur innom i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Når Høyesterett tirsdag setter seg ned i to dager, er det den niende gangen de befatter seg med saken.

I mellomtiden har foreldrene til Birgitte Tengs fått de 100.000 kronene fra staten. Staten har på sin side ettergitt kravet mot fetteren. Han kan imidlertid ikke leve med den sivilrettslige dommen, og ønsker den prøvet nok en gang.

– Høyesterett skal ta stilling til om fetteren ennå en gang skal få lov til å fremme sin begjæring om gjenopptakelse for lagmannsretten eller om han nå - 15 år etter at han ble dømt for forholdet, må avslutte saken, skriver advokat John Christian Elden, som representerer Birgittes foreldre, i en SMS til NTB.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har dømt den norske staten til å betale erstatning til fetteren, og han har fått 1,2 millioner kroner i erstatning og oppreisning etter straffesaken.