Sør-Koreas sanksjoner støttes av USA

Pårørende etter de døde soldatene som var ombord på marinefartøyet Cheonan som sank i mars i år kaster blomster på havet. Sør-Korea får full støtte fra USA og Barack Obama i konflikten med Nord-Korea. USA ber Nord-Korea stanse sin fiendtlige og truende oppførsel. Foto: Sør-Koreas marine/Reuters.
Pårørende etter de døde soldatene som var ombord på marinefartøyet Cheonan som sank i mars i år kaster blomster på havet. Sør-Korea får full støtte fra USA og Barack Obama i konflikten med Nord-Korea. USA ber Nord-Korea stanse sin fiendtlige og truende oppførsel. Foto: Sør-Koreas marine/Reuters.

Sør-Korea får full støtte fra USA i sanksjonene de har iverksatt mot Nord-Korea i jakten på en beklagelse etter at et sørkoreansk marinefartøy sank i mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Koreas president Lee Myung-bak kunngjorde mandag at landet stanser all handel med Nord-Korea og vil forby nordkoreanske lasteskip adgang til sørkoreansk farvann.

Årsaken er at landet ønsker en offentlig beklagelse fra Nord-Korea etter at marinefartøyet Cheonan sank i mars i år.

Myndighetene i Seoul la nylig fram en granskingsrapport som konkluderte med at Cheonan trolig ble senket av en nordkoreansk torpedo.

Lee slo mandag fast at Nord-Korea skal betale prisen for å ha senket marinefartøyet, og påberopte seg retten til selvforsvar dersom nordkoreanerne skulle reagere militæret.

Sørkoreanerne krever at myndighetene i nord straffer de ansvarlige, men Nord-Korea avviser anklagene og hevder at bevisene er fabrikkerte.

Amerikansk støtte

– Vi støtter president Lees krav om en offentlig beklagelse fra Nord-Korea, sier Det hvite hus i en uttalelse mandag.

– Vi ber også om at Nord-Korea stanser den fiendtlige og truende oppførselen, og straffer de ansvarlige for angrepet i mars, sa pressetalsmann Robert Gibbs.

– Det skal ikke være noen tvil om at USA støtter Sør-Koreas krav i denne saken, fortsatte Gibbs, som også opplyste at president Obama har beordret en gjennomgang av amerikanernes politikk overfor Nord-Korea.

Sør-Korea har også varslet at de vil gå til FNs sikkerhetsråd med anklagene om det nordkoreanske torpedoangrepet.

Propaganda

Soldater står vakt ved høytalerne som sprer propagandaen. Foto: Lee Sang-hak, Yonhap/AP.Soldater står vakt ved høytalerne som sprer propagandaen. Foto: Lee Sang-hak, Yonhap/AP.

Samtidig som Sør-Korea setter i gang sanksjonene, gjenopptar landet også praksisen med å sende ut anti-nordkoreansk propaganda fra høyttalere langs den strengt bevoktede grensen mellom landene. Propagandakringkastingen har siden 2004 vært innstilt fra begge parter.

Nord-Koreas myndigheter varsler at de vil skyte mot høyttalerne dersom propagandasendingene settes i gang.

I det nordkoreanske kommunistpartiets avis sto det mandag at anklagene om angrepet på fartøyet Cheonan er den sørkoreanske presidentens forsøk på å lede oppmerksomhet bort fra egen upopularitet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus