– Utbruddet på Island kan være over

Vulkanen under Eyjafjallajökull har skapt store problemer for flytrafikken. Foto: Scanpix
Vulkanen under Eyjafjallajökull har skapt store problemer for flytrafikken. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vulkanutbruddet under isbreen Eyjafjallajökull kan være over. Søndag var det ingen aktivitet i krateret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt lunsjtider søndag stanset utbruddet under isbreen. Ifølge journalisten og miljøaktivisten Ómar Ragnarsson, som søndag formiddag fløy rundt Eyjafjallajökull, er det nå bare damp og ikke aske i skyen som fremdeles stiger opp, skriver Iceland Review Online.

Kan blusse opp

– Jeg kan bekrefte at aktiviteten i krateret har stanset. Det kommer ingen magma ut, sier Magnus Tumi Gudmundsson, som er geolog ved Islands meteorologiske institutt.

Imidlertid kan det ikke slås fast er utbruddet er over for godt.

– Det er for tidlig å si om dette er slutten på utbruddet eller om det bare er en midlertidig stans, sier Gudmundsson.

Vulkaneksperter skal de neste dagene og ukene overvåke situasjonen nøye, og dersom det ikke observeres flere jordskjelv etter utbrudd, vil det tyde på at vulkanen har roet seg for godt. Men den prosessen kan ta svært lang tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ring meg om et år. Da kan jeg være sikker, sier Gudmundsson.

Det forrige utbruddet under Eyjafjallajökull, i 1821 og 1822, varte i 13 måneder.

Stengte Europa

Askeskyene vulkanutbruddet har produsert, har stengt luftrommet over nesten hele Europa. Også mange flyginger mellom USA og Europa har blitt avlyst fordi askeskyen har utgjort en sikkerhetsrisiko for flyene. Aktivitetsnivået i luftrommet over Europa har ikke vært så lavt siden Andre verdenskrig.

Det første utbruddet under Eyjafjallajökull ble registrert i mars, men det var først i slutten av april flytrafikken ble så kraftig lammet.

De økonomiske ringvirkningene av flystansen har vært store, og ingen har oversikt over hvor mye vulkanutbruddet har kostet i form av tapte inntekter. Før helgen opplyste spanske myndigheter at det i april kom 13 prosent færre turister til landet enn samme periode i fjor, og hovedårsaken til nedgangen oppga myndighetene å være flystansen grunnet askeskyene fra Island.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har asken ført til at 100.000 flyginger har blitt avlyst, og man regner med at over 8 millioner flypassasjerer har blitt berørt av vulkanen som nå har stilnet.