Mistenker massakre i Haiti

Store deler av Haiti ble lagt i ruiner under jordskjelvet 12.januar. Foto: Scanpix
Store deler av Haiti ble lagt i ruiner under jordskjelvet 12.januar. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fangene skal ha tryglet om å slippe fri da jordskjelvet rammet Haiti 12. januar i år. I stedet skal flere av fangene blitt likvidert i det overfylte fengselet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hjelp! Vi kommer til å dø her inne, skal fangene ha skreket til fangevokterne i i fengselet i Les Cayes i Haiti, da landet ble rystet av det katastrofale jordskjelvet tidligere i år.

De fleste av fengslene i Haiti ble ødelagt av jordskjelvet, og her enten rømte fangene eller ble sluppet fri. Fengselet i byen Les Cayes ble imidlertid stående, og her ble fangene holdt innesperret på tross av redselen for at fengselet skulle falle sammen i etterskjelvene.

Planla å rømme

I dagene som fulgte ble fengselet stadig fullere av folk som var mistenkt for små tyverier under kaoset som fulgte. 19.januar satte fangene til verks planen om å rømme. Men fengselet var omringet av politi, og fangene kom seg dermed ikke ut.

Les også: Frykter kriminalitetsbølge i Haiti

Etter timer med opprør inne bak murene, måtte fangene tilslutt overgi seg da tåregass fylte bygget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skylder på opprørsleder

Ifølge haitiansk politi skal de ha funnet et titalls fanger døde da de stormet fengselet. Skylden skal de ha lagt på han de mente var lederen for opprøret, og beskyldte ham for ha slaktet ned sine medfanger.

Les også: Massegravene fylles i Haiti

Men ifølge The New York Times, er det mye som tyder på at det var politiet selv som stod bak likvideringen. Ifølge en løslatt fange, Kesnel Jeudi, skal ingen ha vært døde da politiet stormet bygningen. Fangene ble beordret til å legge seg ned på gulvet.

- Deretter begynte politiet å å skyte, forteller Jeudi til The New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ingen fanger skjøt

Hvor mange som døde under etter aksjonen er usikkert, men tallet skal ligge på mellom 12 og 19. Over 40 skal ha blitt skadet.

I etterkant har det vært vanskelig for reportere å få tilgang til fengslet, men The New York Times har intervjuet seks vitner til selve aksjonen, og fem som kom til området like etterpå. Ingen skal ha sett fanger bruke skytevåpen, og lite tyder på at de har drept sine medfanger. Flere skal ha sett voktere og politi skyte innsatte. Tre av vitnene til hendelsen skal ha vært kokker ved fengselet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Graver ut sine døde med bare hendene

Lagt i massegrav

Politi fra FN skal i et internt notat ha skrevet at det haitianske politiet skal ha brukt våpen den dagen.

De døde fangene skal ha blitt lagt i en umerket massegrav, og klærne deres skal ha blitt brent. Flere av de pårørende skal ikke ha blitt varslet om at deres kjære var døde.