Farlig radongass i Finans

Urovekkende finanstall: For mye radioaktiv gass i Finansdepartementet. Foto: Scanpix/Morten Holm.
Urovekkende finanstall: For mye radioaktiv gass i Finansdepartementet. Foto: Scanpix/Morten Holm.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Målinger viser at Sigbjørn Johnsens medarbeidere i årevis har blitt utsatt for radongass i den ærverdige finansdepartements-bygningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er radon:

Radon er en usynlig og luktfri gass som dannes kontinuerlig i jordskorpa.

Utendørs vil radonkonsentrasjonen normalt være lav, og helsefare oppstår først når gassen siver inn og oppkonsentreres i vårt innemiljø.

Naturlige radioaktive stoffer som uran, finnes i varierende konsentrasjoner i berggrunn og jordsmonn. Når uran henfaller, dannes nye radioaktive stoffer, deriblant radium og radon.

Radon er en edelgass og har liten evne til å binde seg til faste stoffer. Det fører til at radon lett unnslipper materialer og frigjøres til luft.

Kilde: Statens strålevern.

(ABC Nyheter): Regjeringskvartalets eldste bygning, den ærverdige G-blokka der Finansdepartementet holder hus, er utsatt for urovekkende forekomster av den kreftfremkallende, radioaktive radon-gassen.

Det går fram av systematiske målinger gjennomført av firmaet Radonlab i perioden novmber 2009 til mars i år.

De avdekket at det på seks av stedene målingene ble gjort, er radonverdiene over grensa for hva som kan tillates.

Over Strålevernets grense

Statens strålevern har fastsatt 100 becquerel per kubikkmeter luft, Bq/m3, som maksimum av det som kan tillates der det oppholder seg mennesker. Strålevernet anbefaler at tiltak gjøres også under dette nivået, dersom det er mulig.

I Finansdepartementet ble det funnet seks punkter over denne grensa. Den høyeste års-middelverdien som ble målt, ligger på 162 Bq/m3.

Les om radon hos Statens strålevern her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opp til Finansdepartementet

- Det er opp til Finansdepartementet selv å vurdere hva som skal gjøres med dette, sier Eivind Kråkstad i Statsbygg, som har bestilt kartleggingen av radon i G-blokka.

- Er det gjort radonmålinger i de andre regjeringsbyggene?

- Ikke systematisk som i Finans. Men vi har stikkprøveresultater i de andre byggene uten slike verdier, svarer Kråkstad.

Vurderer tiltak

Avdelingsdirektør Peter Reine i Finansdepartementet understreker at mesteparten av bygget er klarert.

- På seks kontorer var imidlertid nivået over grensen for når det anbefales at det gjennomføres tiltak. Statens strålevern har også en generell anbefaling om at radonnivåer holdes så lave som mulig. Departementet har derfor anmodet Statsbygg om å vurdere og gjennomføre tiltak som kan redusere radonnivået i bygningen ytterligere, skriver han til ABC Nyheter.