Svenskene utviser tiggere

UTVISES: Tigging er ikke forbudt i Sverige, men likevel kan politiet utvise utenlandske tiggere. (Foto: Lise Åserud / Scanpix)
UTVISES: Tigging er ikke forbudt i Sverige, men likevel kan politiet utvise utenlandske tiggere. (Foto: Lise Åserud / Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge vurderer forbud for å få bukt med tiggingen, mens Sverige utviser tiggere selv om det ikke er forbudt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge vurderer justisminister Knut Storberget (Ap) å gjeninnføre forbudet mot tigging som ble borte med opphevelsen av Løsgjengerloven i 2005.

- Tiggingen har antatt helt andre dimensjoner og en helt annen karakter enn da vi fjernet forbudet. Det har rett og slett gått for langt, sier Storberget til Aftenposten.

I Sverige er det ikke forbudt å tigge på gaten. Likevel blir utenlandske tiggere utvist. Politiet anvender i slike tilfeller en paragraf som forbyr ”dagdriveri”, noe også tigging kan tolkes som, ifølge Expressen. Tiggere som blir utvist må forlate landet innen fire uker.

Ingemo Melin-Olsson ved politiet i Stockholm forteller at de har utvist rundt 50 personer på dette grunnlaget hittil i år.

Store summer

Som i Norge inntar stadig flere rumenere og andre nye EU-borgere Stockholms gater for å tigge. Fenomenet er økende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tiggerkrig i Trondheim

– Det er en relativt lønnsom virksomhet. Ellers ville de ikke kommet hit, sier Ingemo Melin-Olsson til Expressen.

Ofte har de pågrepne flere tusen kroner på seg når de blir tatt av politiet. Melin-Olsson mener imidlertid at de ikke får beholde mye selv. Pengene går i stedet til gruppeledere, som kan gå rundt med store summer i lommene.

Menneskehandel

Argumentene for innføre forbud i Norge har blant annet vært at tigging kan knyttes til menneskehandel og organisert kriminalitet.

– Menneskehandel er ikke enkelt å avdekke. Men det kan være mulig å vise bort tiggere og stanse aktiviteten. Men da trengs det lovhjemler, sier Storberget til Aftenposten.

Det svenske politiet tror mørketallene for menneskehandel er store.

- Virksomheten kan være organisert, men for at det skal være snakk om menneskehandel må det være tvang med i bildet, sier sjef for utredningsenheten ved grensepolitiet i Stockholm, Per-Uno Johansson til Expressen.