Svenskene utviser tiggere

UTVISES: Tigging er ikke forbudt i Sverige, men likevel kan politiet utvise utenlandske tiggere. (Foto: Lise Åserud / Scanpix)
UTVISES: Tigging er ikke forbudt i Sverige, men likevel kan politiet utvise utenlandske tiggere. (Foto: Lise Åserud / Scanpix)

Norge vurderer forbud for å få bukt med tiggingen, mens Sverige utviser tiggere selv om det ikke er forbudt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge vurderer justisminister Knut Storberget (Ap) å gjeninnføre forbudet mot tigging som ble borte med opphevelsen av Løsgjengerloven i 2005.

- Tiggingen har antatt helt andre dimensjoner og en helt annen karakter enn da vi fjernet forbudet. Det har rett og slett gått for langt, sier Storberget til Aftenposten.

I Sverige er det ikke forbudt å tigge på gaten. Likevel blir utenlandske tiggere utvist. Politiet anvender i slike tilfeller en paragraf som forbyr ”dagdriveri”, noe også tigging kan tolkes som, ifølge Expressen. Tiggere som blir utvist må forlate landet innen fire uker.

Ingemo Melin-Olsson ved politiet i Stockholm forteller at de har utvist rundt 50 personer på dette grunnlaget hittil i år.

Store summer

Som i Norge inntar stadig flere rumenere og andre nye EU-borgere Stockholms gater for å tigge. Fenomenet er økende.

Les også: Tiggerkrig i Trondheim

– Det er en relativt lønnsom virksomhet. Ellers ville de ikke kommet hit, sier Ingemo Melin-Olsson til Expressen.

Ofte har de pågrepne flere tusen kroner på seg når de blir tatt av politiet. Melin-Olsson mener imidlertid at de ikke får beholde mye selv. Pengene går i stedet til gruppeledere, som kan gå rundt med store summer i lommene.

Menneskehandel

Argumentene for innføre forbud i Norge har blant annet vært at tigging kan knyttes til menneskehandel og organisert kriminalitet.

– Menneskehandel er ikke enkelt å avdekke. Men det kan være mulig å vise bort tiggere og stanse aktiviteten. Men da trengs det lovhjemler, sier Storberget til Aftenposten.

Det svenske politiet tror mørketallene for menneskehandel er store.

- Virksomheten kan være organisert, men for at det skal være snakk om menneskehandel må det være tvang med i bildet, sier sjef for utredningsenheten ved grensepolitiet i Stockholm, Per-Uno Johansson til Expressen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus