Sier nei til JSF
Nederlandske politikere vil trekke seg ut av JSF-samarbeidet. Torsdag vant motstanderne viktig avstemming.
(ABC Nyheter): Motstanden mot kjøpet av nye kampfly engasjerer – ikke bare i Norge. Nå har nederlandske parlamentarikere sagt nei til å videreføre samarbeidet om utvikling av JSF. I en avstemming i det nederlandske underhuset vant motstanderne med 79 stemmer mot 71.
Med det ønsker de å kansellere det første kjøpet av kampflyet, der kontrakten ble underskrevet i fjor, og å trekke seg ut av de innledende testingene av flyet.
Kostnadssprekk
Bakgrunnen er de mange kostnadsøkningene som har kommet fram den siste tiden. At Pentagon valgte å sparke sjefen for kampflyprogrammet har også spilt inn. Da den forrige kontrakten ble inngått, inneholdt den en klausul som sier at Nederland skal få tilbake pengene, hvis de sier nei til den neste delen av programmet.
Blant annet mener politikerne at avgjørelsen om å velge JSF ble tatt på et sviktende grunnlag. De mener også at F-16-flyene man har i dag kan brukes lengre enn først antatt. Det er et argument som også har blitt brukt i Norge.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDen nederlandske avisen De Telegraaf omtaler i dag saken som et stort tap for forkjemperne for det amerikanske flyet. At parlamentet har kommet med et så kraftig signal, og har juridisk ryggdekning i avtalene regjeringen tidligere har inngått med USA blir tolket som et tydelig tegn på at JSF ikke kommer til å havne på den endelige nederlandske handlelisten.
Bred motstand
Verdien på kontraktene den nederlandske industrien kan vente seg, har også blitt brukt av motstanderne av prosjektet. Hvilket utfall saken får er uklart, men det er en bred koalisjon bestående av det nederlandske Arbeiderpartiet, Sosialistpartiet, Det grønne venstrepartiet, Liberalistene og den høyreekstreme Geert Wilders som stemte mot et videre engasjement i prosjektet i går.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFra før har Danmark helt mot å utsette avgjørelsen om kjøp av nye kampfly. Tidligere har norske myndigheter understreket at det ikke er aktuelt for å Norge å se for mye på hva andre Nato-land gjør i saken.
Artikkelen fortsetter under annonsenNorge står fast
Etter planen skal USA kjøpe mer enn 2300 fly av denne typen, og man håper på at flyet skal bli solgt i mer enn 3200 eksemplarer over hele verden. Så langt er det bare Norge som har gitt et så tydelig ja-signal om kjøp. Australia er også veldig positive, men ingen kontrakter er inngått.
I en kronikk i Aftenposten mot slutten av mars fastslo forsvarsminister Grete Faremo at «Valget står fast».
- Regjeringens valg av Norges fremtidige kampfly bygger på et solid faglig arbeid. Prosessen viste at F-35 var det eneste kampflyet som tilfredstilte alle våre operative krav. Det var også det rimeligste, basert på de mottatte tilbudene 28. april 2008, skriver hun.
Siden den gang har antallet kostnadssprekker og utsettelser økt. Men foreløpig er det ingen tegn til at det norske Stortinget kommer til å foreta andre valg.